Освен с марка "Левски", в миналото произвеждали и цигари против... астма


Освен с марка "Левски", в миналото произвеждали и цигари против... астма
09 Ноември 2016, Сряда


Колекцията на Димитър Георгиев от Силистра наброява около 400 стари кутии от папироси с най-интересни и дори куриозни названия

Автор: Диана Славчева

Неотдавна писахме, че някъде преди 70 години пловдивска тютюнева фабрика е произвеждала цигари с марка „Левски“. Оказа се, че с името на Апостола в миналото са се продавали няколко вида тютюневи изделия.

Това разкрива колекционерът Димитър Георгиев от Силистра. Преди три години той вижда случайно в сайт за безплатни обяви една-две стари цигарени кутии, които привличат вниманието му и така той се запалва по идеята да ги събира. Една от първите в колекцията му е от марката  „Президент“ на провдивската фирма „Тютюнджиян“.

Постепенно Димитър Георгиев попълва сбирката си с много ценни образци, накои от които са изключителна рядкост.

В момента колекцията му наброява около 400 кутии от стари марки цигари, като над половината от тях даже  са пълни с оригиналните папироси.

Най-старият експонат е от 1904 г. Сред марките се срещат такива с географски названия като „Витоша“, „Златна Добруджа“, „Искър“, „Янтра“, „Тича“, „Мелник“, „Енидже Вардар“, „Стара планина“ и пр.Цигари "Витоша" от 1952 г.

Има и някои , които днес са повече познати като вид бира: „Загорка“ и „Болярка“. Изненадва тютюнът за пушене „Железница“. Има и цигари „Народна република“, „Червено знаме“, както и „20 години народна власт“ и „VІІІ конгрес на БКП“.Тютюн за цигари "Железница" от 1911 г.

А може би най-необичайна е марката папироси, носеща името на първото куче в Космоса – „Лайка“.Освен на Левски, има и цигари, кръстени на Джеймс Баучер. Срещат се и „Пловдивска яка“, „Орел“ „Македонка“, „Изгрев“ и пр.

Но несъмнено най-куриозни са цигарите против... астма, произвеждани от.. „Фармахим“!
В категории: Новини , Традиции , Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки