Обявен е оранжев код за ураган от смях в Габрово


Обявен е оранжев код за ураган от смях в Габрово
09 Ноември 2016, Сряда


В 11,11 часа в11-я ден на 11-я месец на годината в града започва отброяването на карнавалното време

Автор: Десант

Точно в единадесет часа и единадесет минути в единадесетия ден на единадесетия месец специален часовник ще започне да отмерва с обратното броене петото годишно време в Габрово – карнавалното.

Смяната на сезоните ще бъде усетена веднага от гражданите и гостите на града – най-напред в района на Дома на хумора и сатирата, където още в 10,30 ще започне шумотевицата около посрещането, съобщават местните медии.

Обявен е оранжев код за ураган от смях, който ще засегне областта и ще се разпространи из цялата страна. Очаква се въпреки бурното време котки да изпълзят върху корнизите на тамошния Дом на хумора и сатирата.

Арт инсталацията „Котки на покрива“, вдъхновена от емблематичното произведение на Ендрю Лойд Уебър, представлява композиции от пластични бронзови писани, а зрителите трябва да открият една от тях, която е с отрязана опашка.

Така Габрово, освен като столица на хумора, ще се утвърди и като център на модерното изкуство.

Карнавал 2017 ще бъде открит с „Коледари от Падеш“ – фотографска изложба на румънците Теодор Дадалау –Дору и Маринел Тира. Двамата ценители на сатирата представят в своите фотоси обичаи и фолклорни традиции от северозападна Олтения – историческа западна покрайнина във Влашко, като най-важната от тях е именувана Pitaraii (Пицъръи).

Тя е свързана с Бъдни вечер и представлява пеене на коледни песни от деца, придружавани от своите родители, баби и дядовци из цялото село. Важна роля в групата изпълняват „старецът и старицата“ – млади хора, облечени в носии и маски от овча кожа. Нещо като нашенските коледари.

Централно място в маскарада заема и пръчка, направена от леска, която се изрязва на височината на човека, който я носи. Кората се обелва с нож и се оставя до печката няколко дни, за да изсъхне. След това около тояжката се навива спирала от липово дърво и се опушва. Там, където липовото дърво покрива пръчката, тя остава бяла и по този начин създава спирала.

Овчата кожа пък се взима от агне, заколено за Великден. Тя се украсява с многоцветни пискюли и рога на животни.

В рамките на петото габровско време ще бъде прожектиран и документалният филм от фонда на Дома на хумора и сатирата „Карнавално Габрово“, който ще разкаже как се е празнувал карнавала през… 1973 г.

Изложбата, която ще представят Държавен архив- Габрово и Регионална библиотека „Априлов - Палаузов", пък е посветена на 100-годишнината от историята на габровския хумор.


В категории: Новини , Традиции , Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки