Китайски поспаланко се намърда като у дома си в резервата „Сребърна“


Китайски поспаланко се намърда като у дома си в резервата „Сребърна“
01 Ноември 2016, Вторник


Пенсилвански ясен и явор недунго са сред другите досадници, които пречат за развитието на местните видове

Автор: Иван Ванев

Рибата китайски поспаланко превзе водните площи на езерото „Сребърна“, алармират от РИОСВ-Русе. Еколозите се опитват да премахнат хищника, придошъл от Дунав.

Борбата с инвазивните растителни и животински видове е една от важните дейности, заложени в новия План за управление на резервата, съобщават още от русенската екоинспекция.

Наред с поддържането на нормален хидрологичен режим и възстановителните дейности в пеликанската колония, приоритет през следващите 10 години ще е и опазването от чужди видове. 

Съгласно оценката на специалистите, на територията на "Сребърна" са регистрирани общо 6 „чужденци“бял амур, бял толстолоб, псевдоразбората, китайски поспаланко, слънчева риба  и американски сом. Те са навлезли в тукашните водни площи от река Дунав при високи нива на водите му.

По отношение на растителността, в резервата се наблюдават новите за него видове сива върба, явор недунго, пенсилвански ясен и аморфа. В миналото те са били използвани за брегоукрепване и борба с ерозията, но са се приспособили бързо към условията и създават предпоставка за ограничаване развитието и разпространението на местните видове.

С цел намаляване на негативното им влияние от РИОСВ – Русе са залесили по проект 332 дка с бяла върба, полски ясен, черна и бяла топола, бряст и летен дъб.


В категории: Новини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки