Восъчни фунийки поддържат по древен метод ушната хигиена


Восъчни фунийки поддържат по древен метод ушната хигиена
01 Ноември 2016, Вторник


Пчеларят Димитър Николов чул за пръв път за тях от баба си

Автор: Яна Славянска

Наричат меда „течното злато на здравето“. А една статистика сочи, че най-много сред дълголетниците на планетата са пчеларите или членове на техните семейства.

За безценните лечебни свойства на пчелните продукти – мед, прополис, пчелно млечице и пр., са изписани страници безчет и винаги има какво ново още да се научи. Оказва се обаче, че с помощта на пчелния восък още от най-древни времена са били изработвани... фунийки за ушна хигиена.

Пчеларска ферма „Николови” предлага на българския пазар различни 100% натурални пчелни продукти – без примеси, без антибионици, без консерванти и разредители. Отскоро в асортимента й присъстват и въпросните фунийки.

„За фунийките съм чувал още като дете от разказите на моята баба. Тава е бил единственият метод по онова време, който са ползвали предците ни при проблеми с ушите. С негова помощ  изваждали попаднала в ушния канал вода или насекоми, боклучета и дори, както казваше баба ми, „чекласи“ – връхчето на житния клас. Разбира се, и насъбралата се там ушна кал. Попадайки в ухото, всички тези неща са много трудни за отстраняване“.

Така фермерът Димитър Николов, който пчеларства почти пет години и вече има стотина кошера, започва разказа си за това как му е хрумнала идеята да започне да произвежда този необичаен артикул.


Пчеларят вече пет години е сред кошерите

С времето се оказва, че и съпругата му, както и нейната майка, също са чували за този метод като начин не само за ушна хигиена, но и за лечение. Един ден пчеларят започва да се рови из интернет и открива, че той се е прилагал не само в България, а и в редица други страни. Димитър намира много руски публикации и клипове, които точно описват и показват начина на работа с подобни средства.

Приложението им никак не е трудно, макар че без помощ човек сам не може да изпълни процедурата. Нуждаещият се от лечение трябва да постави главата си на възглавница. Върхът на фунийката се поставя внимателно в ухото му, без да се упражнява натиск в ушния канал, но все пак трябва добре да се уплътни към него.

После фунийката се запалва откъм отвора си, като се придържа с ръка, така че да е непрекъснато във вертикално положение. След изгарянето на около ¾ от нея, процесът се прекъсва и останалата част от фунийката се потапя в предварително приготвен съд с вода. После същото се повтаря и с другото ухо.

Така описана, тази процедура звучи малко сложно, но Димитър Николов твърди, че може да се изпълни и на „самообслужване“ с помощта на огледалце, в което да се следи протичането на процеса с горенето.

Той разказва как през един слънчев ден това лято негови приятели, връщайки се от почивка на море, му споделят, че имали проблем с попаднала в ушния канал вода. Потърсили медицинска помощ и им предписали някакъв спрей за уши, от който изобщо не останали доволни. И се обърнали към друг лекар, който пък ги посъветвал да потърсят подобни фунийки в аптеките.

И хората намерили – естествено, произведени в Китай! Но се наложило да използват това средство няколко пъти, докато се получи желаният ефект. По думите им, основата на тези фунийки била подобна на оризова хартия.

След като изслушват патилата на своите познати, Димитър и съпругата му решават да направят няколко опита сами да приготвят лечебни фунийки, като за целта използват натуралния пчелен восък, получен от пчелина им. Добавят и прополис А за основа взимат медицинска марля или тензух.



Първите няколко експеримента се оказват несполучливи. Фунийките изобщо нямат търговски вид. Но все пак решават да ги изпробват – първо в семейството си, после раздават и на приятели.

Отзивите, които получават и които на сто процента се оказават положителни, ги окуражават да продължат с подобряването на продукта и постигането на съвършенство във формата на фунийките.

Междувременно приятелите на Димитър, които тествали фунийките, разказали на свои познати  за благоприятния им ефект и своеобразната реклама се понесла от уста на уста. И ето че днес вече всеки може да си купи това средство за ушна хигиена.

Засега продажбите се осъществяват само онлайн – чрез страницата „Пчелен мед“ във „Фейсбук“. Но все пак фунийките се произвеждат ръчно, което значи, че не може да се подготви така лесно едно индустриално количество, което да залее търговската мрежа.

Димитър Николов и членовете на неговото семейство са заклети привърженици на консумирането на натурални хранителни продукти, както и на използването на традиционната народна медицина. Затова и планират в близко бъдеще да осъществят голямата си мечта – да направят ферма, в която по стари традиционни методи да отглеждат различни животни.


Димитър Николов и неговото сплотено семейство - всички те са заклети привърженици на натуралните храни и народната медицина

„С това искаме да помогнем за възвръщането на истинския натурален вкус на храната, който, за голямо съжаление, нашите деца вече не познават“ – с болка  признава предприемчивият пчелар.

А за фунийките допълва, че освен за почистване на ушите, те помагат и при намаляване на слуха, шум в ушите, световъртеж, главоболие, мигрена, безсъние, раздразнителност. Освен това влияят благоприятно и върху различни възпалителни състояния на ушите, гърлото, носа и околоносните синуси. Облекчават и състоянието на малки деца (над 3 години) при настинка, ако им бъдат поставени вечер преди лягане.

За поддържане на добра хигиена на ушите, процедурата се препоръчва да се прави веднъж месечно. При хронични оплаквания може да се прилага един път седмично в продължение на месец. При остри – по 1 път дневно в 2-3 последователни дни.

Прилагането на фунийките е противопоказано при гнойни секреции от ушите, алергични реакции към пчелни продукти, увреждане на тъпанчевата мембрана или наличието на рани във външния слухов канал.


В категории: Новини , Здраве , Медицина , Рецепти за здраве

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
Христофор
03.11.2016 12:51:57
4
1
Няма какво да се добави! Така е! Този метод сме го прилагали успешно преди 40 години върху нашите деца!
Не се страхувайте, прилагайте го, но внимавайте да не се изгорите!6a
6
Сем.Молови
02.11.2016 17:38:29
5
0
Ние цялото семейство сме изключително доволни от пчелните продукти на ферма "Николови". Нашият син благодарение на пчелния прашец ,който подпомага имунната система ,не боладува цяла зима.

Продължавай те все така ,да работите с желание и да постигате успехи.
Благодарим ви!
5
Петя Георгиева
02.11.2016 13:54:20
5
0
Супер !
4
Петя Георгиева
02.11.2016 13:54:16
4
0
Супер !
3
Неделчо Петков
01.11.2016 17:20:34
6
3
Аз съм един от първите клиенти на Димитър. Продължавай в същия дух. Успех.
2
Гинка Желязкова
01.11.2016 17:12:44
7
0
Тази статия ме зарадва много. Щастлива съм, че познавам лично семейство Николови и от години с удоволствие всички в къщи консумираме мед и пчелни продукти от неговата ферма. Желая успех в новото начинание и съм сигурна, че ще има успех.
1
Венета
01.11.2016 13:32:27
6
0
Моята баба преди доста години, когато бях малка, а сега съм на повече от 60, също по този начин ми почистваше ушите. След процедурата, която се прави предимно през лятото, е добре да се сложи памуче в ухото, за да не простине.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки