Задава се поредната концесия, целяща ограбване на България


Задава се поредната концесия, целяща ограбване на България
31 Октомври 2016, Понеделник


Преди три години не бе разрешено разработването на трънско златно находище поради потенциална опасност от замърсяване на река Ерма. Днес обаче всичко навежда на мисълта за "уговорен мач"


Предстоящата концесия за добив на злато в областта на Трън е поредната, която цели ограбване на България и унищожаване на природата ни. За нея кандидатства фирма на „Асарел-Медет" – „Евромакс сървисиз". Преди три години такава концесия не бе разрешена поради потенциална опасност от замърсяване на река Ерма, но днес собственик на „Евромакс сървисиз" е „Асарел“, което явно променя положението.

След Момчилград и Брезник, това ще бъде третата подобна концесия за последните 5 години. Въпреки че тя все още не е факт, дори не е излязла екооценката й, от „Евромакс сървисиз" разчертават бъдещите пътища за връзка между двата рудника. А и стилът на провежданите кампании е като при спечелена концесия.

Притеснително е и че липсва реакция от страна на политици, еколози и медии. Единствено радио София и БНТ направиха по едно предаване за проблема. Всичко това навежда на мисълта за „уговорен мач", в който големите губещи ще бъдат природата и хората от региона.

Подобен проблем е съществувал и в Радомир, но там се е провел референдум, който е отхвърлил проекта, а и кметът е бил против такава концесия.

В Брезник, въпреки че хората и общинската власт са против, концесия за злато ще има.

В Трън кметът и общинският съвет са по-скоро „за" проекта. Масово кметски наместници от региона агитират в полза на бъдещия концесионер. Говори се, че кметът или негови приближени са купили землище под връх Руй, което ще попадне в района на концесията. По този начин тази земята там многократно ще се оскъпи.

Като стана дума за кмета, нека да припомня, че той вече веднъж беше принуден да подаде оставка и бе разследван за различни злоупотреби. Наскоро бе замесен и в друг скандал – блъсна дете, за което бе излъчен репортаж по Нова телевизия.

Въобще това е поредният самозабравил се феодал, който с подкрепата на ромското малцинство определя съдбата на хиляди българи.

Относно провеждането на евентуален референдум, имам редица притеснения. Първо, община Трън е слабо населена. На последните кметски избори са гласували около 2500 човека. Лесно е отнякъде да се докарат 200-300 човека, както това се прави на много места в България, и вотът  да се обърне.

Второ, най-големият работодател в Трън е Общината. Много хора получават пари и по социални програми. А това ги прави зависими от кмета, който подкрепя концесията.

И още – по-голяма част от трънското население са роми. Няма кражби, но те са слабо образовани, което ги прави лесни за манипулиране. Освен това липсва разяснителна кампания за последствията от концесия за добив на злато върху здравето на хората и околната среда.

„Асарел-Медет“ могат да се „похвалят" с редовни замърсявания на околната среда. Има и статистики за влошаване на здравето на хората в регионите с добив на мед и злато.

Тук ще коментирам един ред от инвестиционното намерение на „Евромакс сървисиз“: „Благоприятно обстоятелство е ниската гъстота на населението"!

През последните години станахме свидетели на това как заради археологически находки и 2-3 катерици или птички, чието местообитание ще бъде разрушено, се спират или преработват проекти от национално значение като магистрали например. Когато обаче стане дума за ощетяване на хора, явно това не е проблем.

Смущават ме и някои други въпроси. Има ли друга държава в с вета, в която концесионната такса за добив на злато да е около 1,5% в комбинация с плосък данък от 10%? Колко концесии за злато и сребро и при какви условия са реализирани в страните от ЕС, САЩ, Канада и Русия за последните 15 години? За да видим къде сме ние, може да се приложи и същата статистика, но за Африка.

Интересно е също да се знае каква е средната продължителност на живот в района на рудниците Челопеч и Асарел и каква средната за страната ни и в частност Трънско? Както и колко процента от живеещите около въпросните рудници страдат от онкологични заболявания и малформации и какъв е този процент за страната?

От името на Инициативен комитет „За запазване на чиста природа в Трънския край“

Бележка на редакцията: В публикация във в. „Струма“ от това лято се посочва, че инвестиционното намерение на фирма „Евромакс сървисиз“ ЕООД, част от групата „Асарел-Медет“ АД -  Пирдоп, предвижда 35-годишна концесия за добив и преработка на руда в два големи района на община Трън – зона север, която е под връх Руй, и зона юг, която е над селата Ерул, Глоговица, Велиново и Милкьовци, общо над 20 квадратни километра.

Предвижда се добивът да се извършва както подземно, така и чрез открити кариери. Проектът включва общо осем кариери, една флотационна фабрика и две хвостохранилища с площ на водното огледало от 662 декара. Очаква се годишно да се обработват до 750 000 тона руда.


Планина Руй обаче е в зона на „Натура 2000”, поради което рудата ще се извозва с камиони от северния участък до флотационната фабрика в участък юг, където ще се депонира и минният отпадък в изградените хвостохранилища.

Концесионната процедурата е започнала още през далечната 2004 г. с договор за търсене и проучване. Впоследствие многократно е удължавана и през 2011 г. „Евромакс сървисиз” регистрира търговско откритие. Започва процедура по получаване на концесия, но тогава басейнова дирекция „Дунавски район” дава отрицателно становище с мотив, че при реализацията на това инвестиционно намерение подпочвените води и водите на река Ерма ще бъдат трайно и необратимо увредени. РИОСВ - Перник се съобразява с това и постановява прекратяване на процедурата.

Следва смяна на собствеността на фирма „Евромакс сървисиз”, като тя става част от групата на „Асарел-Медет” АД. Новият собственик прави промени в проекта и през 2014 г. отново получава „зелена светлина” от Министерството на околната среда и водите, като е поискано и допълнително увеличение на територията.

В. „Струма“ посочва, че по сведения на местни жители, по времето на експлоатирането на мина „Злата” реката си е сменяла цвета като в приказката за „Златка златното момиче“, а десетилетия след закриването на рудника, в в нея не се забелязвал нкакъв живот. Споменава се още, че почти няма семейство на работещи в „Злата“, което да не е почернено от силикозата.

Концесионерът в Брезник също е дъщерна на „Асарел-Медет” фирма – „Трейс рисорсиз”. Там е предвидено добитата руда да бъде обогатявана, а ценните метали от нея да бъдат извличани чрез гравитационен и флотационен метод. За целта ще бъде изграден минно-обогатителен комплекс, който ще включва подземен и надземен рудници. Ще бъде направено и депо за хумусни материали и ще бъде изградена инсталация за преработка на рудата.


В категории: Общини , Разследвания , Природа

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Атанасов
14.04.2020 18:59:24
0
0
Колев, тъпак. Ти си един малоумник брато
3
Патриот
01.11.2016 13:13:30
3
0
Колев, ти май се радваш на трохичките с които ни замазват очичките?
2
Патриот
01.11.2016 13:09:44
4
0
С петролното находище ще стане както със златото ни. Нямаме техника за добиване на открития петрол в Черно море. Вероятно и от петрола ще получаваме по 1-2 процента. САЩ ли ще го добива? Най-вероятно. Затова закриха и АЕЦ и отказаха Южен поток. Управляващите са знаели за петрола доста отдавна. Поредната лъжа, че сега са го открили. Още Луканов знаеше за находището. На тоя народ няма да му дойде акълът. Поне да избере за президент когото трябва. Снощи по BIT Каракачанов се представи блестящо. А Цецка Цачева сякаш беше не на изпит за президент, а на студентски изпит по право. И я изпитваха сякаш ги беше страх да не се провали на изпита и да са принудени да я скъсат. Това ли ще е главнокомандващата на нашата армия? Та тя дори не се вижда къде е?Синът й каза, че цяла Америка е зад майка му. Че ние сме русофили, не сме американофили. Мисля, че й направи лоша услуга. Но управляващите вече са готови да фалшифицират и тези избори, имам такова чувство. Както в САЩ ги фалшифицират тези дни. Те си обменят мисли как да стане - нашите и техните фалшификатори.
1
Kolev
01.11.2016 06:59:30
0
5
Стига с вашите простотии за ограбване на България. няма ограбване. има инвестиции, работни места и хляб за хората. идете в панагюрище да видите как асарел са ограбили града. ограбиха го като ремонтираха старата рушаща се болница с двайсе лекари и я превърнаха в модерна болница за 100 милиона лева. построиха спортна зала и музей за златното съкровище. така ли се ограбва според вас? ако е така дай Боже повече такива грабители в България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки