Урок по родолюбие в Хасково


Урок по родолюбие в Хасково
24 Октомври 2016, Понеделник


Възпитаници от местната езикова гимназия се запознаха с делото на будителите от родния им град

Автор: Десант

Първите ученици, посетили тази година експозицията „Народни будители“ в емблематичното на Хасково "Кирковото училище", са възпитаниците на гимназията с преподаване на чужди езици „Проф. д.р Асен Златаров“ в града.

Гимназистите с интерес изслушаха беседата, от която научиха, че през 1846 г. е поставено началото на светското българско образование в Хасково. Година по-късно пък започва обучението на девойки от калугерка Анастасия в метоха на църквата "Св. Богородица".

Като и, че е било опасно по това време да преподаваш на български език. През 1852 г. гъркомани издебват до смърт учителя Анастасий Чолаков.

Сред хасковските будители е и Христо Златаров, баща на Иван-Асен Златаров, който пък е патрон на хасковската езикова гимназия.

Христо Златаров е сред основателите на читалище "Заря" - първото в Южна България и четвъртото в страната. Учениците с интерес разгледаха снимки на техни връстници, как са ходили на училище в началото на 20 век, а така също как са били облечени учителите.

Младежите бяха впечатлени и от експозицията, посветена на първата българска цигуларка Недялка Симеонова, където е изложена една от роклите й, с които е изнасяла концерти.

Известната, като “Кирковото училище”, сграда в центъра на Хасково е част от голямото дарение, направено от местния банкер и търговец Яни Хростодоров в полза на Община Хасково през 1926 г. На 30 октомври 2006 г. в нея е открита постоянна изложба “Хасковските будители”.

В прекрасната атмосфера на възстановената стара къща, са показани снимки, документи и вещи на хасковци, дали своя принос за духовното израстване на града. Сред тях са духовните будители от предосвобожденския период и първите години на свободна България: Петър Берковски, Христо Златаров, Мирчо Попов, учители, журналисти и книгоиздатели.

В края на ХІХ и началото на ХХ в. културният живот на града се свързва с имената на бележитите ни съграждани, сред които са ученият-енциклопедист - проф. д-р Ас. Златаров, именитата цигуларка проф. Н. Симеонова, първият професор по керамика Ст. Димитров, основоположникът на модерното книгоиздаване Ал. Паскалев. Сред духовните будители на Хасково имат своето заслужено място и читалище “Заря”, градският театър, местният хор “Родна песен”.  

Тук отдел “Най-нова история” представя живота и творчеството на видни хасковлии с принос в националната култура през втората половина на ХХ в. В изложбата са експонирани детската цигулка на известната българска цигуларка проф. Недялка Симеонова, нейни писма и други документи.

Представено е творчеството на известния театровед проф. Любомир Тенев, на композитора проф. Александър Танев, книги и ръкописи на Иван Николов – поет и преводач, снимки и отличия на Христо Форев, художник и първи уредник на Художествената галерия в Хасково, Драматичният театър в Хасково и актьорите Ирина Лолова, Вяра Делчева, Васил Марков.

Източник: Регинален исторически музей – Хасково


В категории: Новини , Добри Вести , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки