За пръв път показват пред публика златното съкровище от Приморско


За пръв път показват пред публика златното съкровище от Приморско
24 Октомври 2016, Понеделник


Златните украшения за открити при разкопки на тракийска надгробна могила в местността "Силихляр" край  Приморско.


Уникални златни украшения от времето на Александър Македонски ще бъдат показани за пръв път пред публика на 25 октомври, от 11,00 часа в сградата на Исторически музей в Приморско. Ценните находки са открити при провеждане на спасително археологическо проучване на тракийска надгробна могила в местността „Силихляр“ в землището на Община Приморско от археолозите доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов - директор на Общинския исторически музей в града.

Съкровището представлява комплект от украшения (апликации) за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници.

Изработено е от чисто злато от местен майстор и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации. Поставено е като дар в камерата на гробно съоръжение, което според археолозите е било ограбено още през античността.

Запазването на съкровището се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата.

Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време.


В категории: Новини , Траки , Античност

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки