Бургаски зограф спаси безценна икона на Божията майка


Бургаски зограф спаси безценна икона на Божията майка
21 Октомври 2016, Петък


Митко Иванов изпълни дадената дума и върна блясъка и достолепието на образа на Богородица в една от иконите, които бургаският музей търси начин да възстанови. 


Точно преди две години екипът на Регионалния исторически музей – Бургас призова обществеността в морския град и имащите възможност родолюбиви българи да помогнат за реставрацията на застрашените икони от музейния фонд. Общият брой на нуждаещите се от спасение безценни творби на православното изкуство в неговата колекция е около 20.

Още при обявяване на инициативата, ангажимент да възстанови безвъзмездно една от реликвите пое председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов, който се е специализирал в областта на иконопистта, църковната стенопис и реставрацията. Негово дело е изографисването на четири параклиса и църкви.

Митко Иванов изпълни дадената дума и върна блясъка и достолепието на образа на Божията майка в една от иконите, която бе в най-тежко състояние. Обгорялата и със значително повреден живописен слой „Света Богородица“ сега е майсторски реставрирана от талантливия художник и зограф и предстои да заеме специално отделено за нея място в експозицията на историческия музей в морския град.

Досега бяха възстановени общо 3 от нуждаещите се от реставрация редки възрожденски икони от музейната сбирка. Това стана факт около Коледа на 2015 г. Финансирането бе осигурено чрез дарителска кампания, на която откликнаха много загрижени за съхраняването на българщината частни лица.

Особено затрогващ бе жестът на хората с физически и сензорни увреждания от „Социален център – Бургас“, които майсторят изящни сувенири в своята творческа работилница и заделиха пари за доброто дело.

Спешните реставрационни дейности бяха извършени от Стоян Забунов, който се нае със задачата, въпреки че приготвените за целта средства бяха по-малко от необходимите.

Въпросните икони са постъпили в музея през 90-те години на ХХ век след акция на бургаската полиция, при която произведенията на църковната ни живопис са конфискувани от крадци.

Поредната икона, която сега бе възстановена напълно безвъзмездно от Митко Иванов, е подарена в края на миналия век от жител на Черноморец.

По мнението на реставратора й, въпреки че надписите върху нея са на български, начинът на изрисуването и обработката на дъската, върху която е изографисана творбата, подсказват, че тя не произхожда от района на Черноморието, а по-скоро навеждат на мисълта, че е изработена извън очертанията на днешните български земи.

В подкрепа на тази хипотеза е и още един детайл. Около светите образи на Божията майка и Младенеца вместо типичния ореол, се вижда сияние, оформено от многобройни лъчи, което не е характерно за стила, налаган от нашите зографски школи.

За спасяването на една иконописна творба са необходими между 500 и 1000 лв. в зависимост от размера й. Милеещите за запазването на забележителното ни културно наследство и занапред могат да помогнат на РИМ-Бургас, който продължава да се нуждае от финансова подкрепа за благородното си начинание да върне към нов живот двадесетината уникални икони, намиращи се в момента в окаяно състояние.


В категории: Вяра , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки