Почитаме паметта на свети Игнатий Старозагорски


Почитаме паметта на свети Игнатий Старозагорски
08 Октомври 2016, Събота


Името на българския светец носи новостроящ се храм в родния му град

Автор: Десант

На 8 октомври Православната църква почита паметта на свети Игнатий Старозагорски, от чиято кончина се навършват 201 години. Както става ясно от името на този мъченик за Христовата вяра, той е роден в Стара Загора в семейството на Георги и Мария Загорски, като е кръстен Иван. По-късно семейството му се премества в Пловдив, където родителите му го въвеждат в Христовата вяра.

След като завършва учението си, той постъпва като послушник в Рилския манастир. Скоро турци убиват баща му, а майка му и сестрите му са заставени насила да приемат исляма. Игнатий успява да избяга от тази участ и заминава атонския манастир „Григориат“. Прекарвайки известно време там, посещава още някои обители, като накрая се установява в един скит на високо и непристъпно място.

Там живее  в най-строго въздържание – храни се само с хляб и пие вода, колкото едва да покрие нуждите на човешкото си естество.

С благословията на своя настойник Никифор Игнатий отива в Цариград, за да приеме мъченически венец. Там той захвърля чалмата на земята и се отрича от турската вяра, за което е осъден на смърт чрез бесване. Мощите на светеца били откупени от негов сподвижник и погребани в Света гора.

Свети Игнатий е обявен от Българската православна църква за небесен покровител на Стара Загора. По повод 200-годишнината от смъртта му, чествана през 2014 г., мощите му бяха изложени в родния му град, като бе обещано частица от тях  да бъде върната в Стара Загора за освещаването на новия храм в квартал „Самара“, чийто патрон е светецът.

Тази година на първия на първия Светъл петък след Великден в новоизграждащата се църква „Св. Игнатий Старозагорски“ бе положена Света мощихранителница с мощи на 16 светци и великомъченици св. Николай Чудотворец, св.Тихон - патриарх Всерусийски, св. Яков Персиец, св. Герасим Йордански, св. Теодор Тирон, св. Харалампи и св. мчнк Прокопи, св. мчнк Елефтерий, Св. Архидякон Стефан (първият мъченик, пострадал за Христовата вяра), Св. препод. Ефросиния, Св. Амбросий Медиолански, свещеноизповедница Теодосия, св. Амфилохий Почаевски чудотворец, св. преподобна мченица Параскева, св. Филарет и св. Анна - майката на св. Богородица.

Две други капсулки съдържат частица от честния пояс на Божията майка и от одеждите на св. Спиридон. Светините са  донесени и дарени от руски свещеници, които в края на миналата година са били на поклонническо пътуване в Стара Загора.

Те са изложени в криптата „Св. живоприемний източник", чийто олтар е първия в България, който е направен от гранит. Тя се намира в храма, чийто патрон е небесният покровител на града. За първи път камбаните му забиха тържествено на 1 юли 2014 г. по повод монтирането на кръста на централния му купол. Първата копка за изграждането на кръстокуполната базилика бе направена на 11 юли 2011 г.

Преди четири години в криптата бликва вода от 33 метра дълбочина, което свещениците и миряните приемат като знамение и свещена символика, тъй като цифрата съответства на годините, които изживява на тази земя Исус Христос.


Храмът в Стара Загора, носещ името на светеца

В категории: Обичаи , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки