В Акерманската крепост се проведе грандиозен събор на българите в Украйна


В Акерманската крепост се проведе грандиозен събор на българите в Украйна
Снимки: topor.od.ua
09 Септември 2016, Петък




Автор: Десант

Миналата неделя – 4 септември, в Акерманската крепост в украинския град Белгород-Днестровский (в миналото Акерман) се проведе Седмият Всеукраински български събор

Както съобщиха организаторите от Асоциацията на българите в Украйна, форумът е посветен на 25-годишнината от независимостта на Украйна и се смята за най-важното социално-културно събитие на българската диаспора там. А целта на мероприятието бе съхраняване на традициите и по-нататъшно развитие на историческите, културни и образователни постижения на българския етнос на украинска територия.

Пред стените на старинното укрепление се събраха около 10 хиляди наши сънародници, както и гагаузи, молдовци и украинци – всички нагиздени в национални носии. Те станаха свидетели на богата програма, включваща театрализирани представления с участието на кукери, гала концерт на 50 фолклорни ансамбли от Украйна, Молдова и България, демонстрации на българско декоративно-приложно изкуство и дегустация на ястия от българската национална кухня, както и състезания между воини богатири.

Сред гостите на събора имаше депутати в Европарламента, Върховната Рада на Украйна, Народното събрание на България, шефове на дипломатически представителства, местни ръководители, а също и звезди на украинската и българската естрада, сред които Екатерина Бужинская и Илия Луков.

В поздравлението си до форума украинският президент Пьотр Порошенко отбеляза, че това мероприятие обединява българската общност и спомага за съхранението на нейното историческо и духовно наследство и етническа самобитност. „Българите в Украйна по право заемат едно от водещите места в нашето многонационално семейство. Днес вашият самоотвержен труд представлява значителен принос в развитието на новата европейска държава. Искрено съм ви благодарен за патриотизма“ – се казва в поздравителния адрес, публикуван в сайта на държавния глава.

Украинските медии припомнят, че Порошенко е роден в Болград – единственият град в Украйна с българско болшинство. Те отбелязват, че в рамките на мащабния етнонационален фестивал на българите се е провел и парад, в който са взели участие представители на различни националности, населяващи украинска Бесарабия. Той е открит от 92-годишния старейшина на българското движение в украинската страна и виден обществен деятел Генадий Коев.



В категории: Традиции , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки