Веленци – тайният страж на прохода


Веленци – тайният страж на прохода
Уста Минчо Богданов-стари
03 Септември 2016, Събота


Мълчаливото балканско селце къта важна и бурна история

Автор: Илиян Христов

Село Веленци е едно от стотиците в Тревненския Балкан. В момента в него живеят едва 5-6 души, а да минат от там се случва на малцина, понеже асфалтовият път свършва в близкото било. Въпреки това, Веленци крие значима история, която, за съжаление, е известна единствено на шепа учени и кореняците, изселени в Габрово, София и други градове.

Всеки знае, че през лятото на 811 г. българският кан Крум нанася унищожително поражение на отстъпващите войски на Никифор I Геник. В масовото съзнание битката се води във Върбишкия проход.

Там наистина са най-големите сражения, но многочислената армия на византийците, която преди това безчинства в Плиска и другите северни райони на България, не отстъпва само през Върбица. Оттегля се още през Ришкия и Тревненския проход.

Именно край Веленци се състоят сражения. Днешният асфалтов път, по който почти никой не минава, е транспортната артерия, “промушваща” се през Балкана. Това е път още от римско време. Той сега е единият от маршрутите Трявна - Боженци, по който се разхождат туристи. Колко от тях обаче знаят, че преминавайки през Веленци, вървят през стар римски друм и Тревненския проход, скътал важна и бурна история?

Калдъръмът по самия римски път е запазен на доста места. Да се чуди човек тия римляни не са ли усвоявали пари при строежите на “магистралите си”, та съградено стои векове?

Пътят е свързвал провинция Мизия с град Верея (дн. Стара Загора) и Константинопол, също Дунав с Бяло море. Векове наред това е и основното значение на Тревненския проход – мек, достъпен, подходящ за превоз на хора и товари.

И за битки от време на време.

Пак тук, в околността, е и сражението на Асен и Петър срещу Исак II Ангел. Битката е победна, продължението го знаем – основава се Второто българско царство.

Днес Веленци навява разнопосочни мисли. Селцето в никакъв случай не е пущинак, защото близостта с Трявна (2-3 км) го превръща в нещо като вилна зона на града – в него има доста китни къщички, поддържани дворове.

Но в делнични дни е пусто, а малкото туристи (по трасето за Боженци по-предпочитани са други два маршрута) не знаят до какво всъщност се докосват. Уважаваме ли историята си, знаем ли да я пазим и препредаваме?

А тя не свършва с царете. През 1873 г. във Веленци се заселва уста Минчо Богданов-стари, съратник на Левски, майстор дюлгерин.

През освободителната Руско-турска война той води разузнавателна и охранителна чета, превежда руски войски през Тревненския Балкан към Шипка. Бил заможен човек и дарява земи за читалище с школо на селото, за съжаление несъществуващи днес.

Уста Минчо Богданов слага началото на един от видните тревненски дюлгерски родове.
Той създава и значимо потомство – наследници са му строителят Минчо Богданов (1896 – 1982 г.) и основоположникът на противопожарното инженерство в България доц. д-р инж. Пенчо Богданов (1931 – 2000 г.).

Веленци днес е скромно, мълчаливо селце. Но пази онзи дух, който някога го бе превърнал във верен страж на балканския проход. Чака хора да отидат, разказвачи да препредават историята му.

Посетете го – пеш е на час от Трявна, с кола – петнадесет минути. Ще видите римски калдъръм, стари къщи, студени чешми и чудна старопланинска природа.


Римският калдъръм във Веленци Старо и още по-старо вървят ръка за ръка...

В категории: Пътеводител

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Генади Савов
04.09.2016 13:59:34
1
0
С изв.за писм.грешка-Българи се чете.
1
Генади Савов
04.09.2016 13:56:19
1
0
Тревненският край е край на българи-войни в княжеските войски и царските полкове-681-1393-1413 години.от княз Аспарух да цар Константин Срацимир Асен.Бъгарите от с.Веленци са се сражавали ср.войските на покръстения арабин -императора на Византия Никифор Логотет-Геник.През 811 год.Н.Геник е загинал от бълг.меч във Върбишкият проход.В околностите на с.В-ци.се се водили боевете на битката при Тревненския проход-1190 год,кадето цар Йоан-Асен Първи и брат му Петър с хитрост измамили ромейският император Исак Ангел,че куманска конница идвала ,към Търново.Ромеите снели обсадата на Търново и тръгнали за Костантинопол.В прохода до Трявна бълг.войска направила засада и визант.армия била сразена-ромейският император едвам се спасил с бяг,като го пазела гвардията му,която сякла собственните му войни-ромеи,че да се пробие път.Войската на Византия в тази битка бягала,като подплашено стадо животни.Местни предания от с.Веленци могат да пазат памет за споменатата битка.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки