На фестивала на фолклорната носия в Жеравна


На фестивала на фолклорната носия в Жеравна
25 Август 2016, Четвъртък


Актьорът Бен Крос получи в дар лични вещи на Ян Андерсон

Автор: Владимира Велинова Снимки: Минко Пеев

Съкровен емоционален момент разчувства коравите сърца на войводите в съботния следобед по време на фестивала "Жеравна 2016". Продуцентката на ансамбъл "Българе" Елена Андерсон направи жест с разбираема и затрогваща символика към приятеля и партньор на "Българе" Бен Крос. Холивудската знаменитост, станал част от новия спектакъл на ансамбъла - "Осмото чудо", успя да спечели искрените симпатии не само на зрителите, но и на участниците в деветото издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна.

Няма да се лъжем - фактът, че култовият актьор се появи в живота на "Българе" почти веднага след като меценатът Ян Чарлз Андерсон неочаквано си отиде от този свят, бе приет като вид приемственост и знак на съдбата. Затова никой не се учуди на решението на Елена Андерсон точно на фестивала в Жеравна да подари на Бен Крос българските цървули и войводския калпак със златно българско лъвче, останали от покойния й съпруг Ян - първият "Апостол на българщината". Изненадан и развълнуван, актьорът разбра и прие дара и посланието й. Паметната случка насълзи очите на присъстващите, не само защото Ян Андерсон и делото му не могат да бъдат забравени, а и защото Бен Крос с лекота печели сърцата на всички, докоснали се до неговата ярка личност, с любовта си към България, към българската история и традиции.

Вълнуващ момент, при който думите бяха излишни, а неизреченото послание "Предай нататък!" задължаващо витаеше във въздуха. Разчувстван от доверието, Бен Крос прие с благодарност искрения жест. Случващото за пореден път накара присъстващите войводи от сдружение "Пазители на българщината" да си припомнят войводата Ян Андерсон с неговия проницателен хумор и щедро човешко сърце, така силно обичащо България и българското.



В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки