Прозорливецът Хайтов срещу недалновидността


Прозорливецът Хайтов срещу недалновидността
25 Август 2016, Четвъртък


Потопът си прави все по-чести репетиции в световен мащаб. Наводненията са неговите зловещи писма както до милиарди еднакво смъртни и жалки хора,



така и до некадърните управници, уж наели се да осигуряват тяхната безопасност.
Дали извън нормалните природни свръхцикли и лудата преексплоатация на планетата има и други тайни манипулативни научни механизми за тези чести наводнения и бедствия, вероятно само Господ, Никола Тесла и тези, които са си присвоили гениалните му изобретения, си знаят.
Но тук думата ми е за предотвратимите действия на държавите и за престъпното безхаберие за бъдещето. Точно за това предупреждаваше отдавна Николай Хайтов.
Поводът за тези мои разсъждения  е прелестният му очерков пътепис „По Дамлъ дере", включен в неговите „Шумки от габър", издадени за първи път през 1965 г.

В тази своя обзорна творба Хайтов има страници, които звучат трагично актуално. Толкова предупредително, че би трябвало да бъдат задължителна точка от всяко министерско екологично заседание. В тях тогава действащият лесоинженер и дълбок природовед предоставя данни за много тежки тревоги още в недрата на социалистическия напън за гигантомания без превенция през идните години. И сега излиза баналният, но точен израз, че крушката си има опашка, а за нея навързани опашати недомислия и лъжи.

Заслужава си да цитирам само един по-дълъг, но обобщаващ пасаж, в който преобладава професионалистът: „На върха на Чурала спряхме и погледнахме към Дамлъ дере. Докато се качвахме, хранех тайната надежда, че поголовната сеч може да е пощадила тия непристъпни места, но жестоко се излъгах: Където е могъл човек да стъпи, дърветата бяха немилостиво изпорязани, прекатурени в пропастта и оттам завлечени, кое цяло, кое на парчета. Нямаше ги ония възловати старци по скалите, събрали във възлите си жизнената воля на гората... красотата. И никой не беше се досетил, че възстановяването на тая гора не е в ръцете на човека, че бяха нужни нови триста или петстотин години, докато дърветата отново се покатерят по тия невероятни стръмнини...

А може би не на вятъра трябва да се каже, а на тия, дето изсичат гората: че е дивотия, когато върху една планинска река се строи водносилова каскада, да се обезлесява водосборният й басейн, да се превръща тя, реката, в река поройна! Да се съкращават дните на грандиозния строеж, който ще представлява в близкото бъдеще най-мощният от енергетичните ни стълбове!.

Пет язовира с 860 млн. кубика воден обем, шест водоцентрали с мощност 440 000 киловатчаса! Всичко туй е разчетено върху водите на Въча и нейните притоци, но не върху поройните, мътните води, а върху спокойните й изворни води. А дали те ще са спокойни зависи от това ще попият ли дъждовете в земята, а ще попият ли пък зависи от това дали ще има гора по стръмнините, която да ги спре.
А гората, която ще ги спре, от година на година благодарение на „промишлените" сечи намалява: Изворският технически участък на тешелското горско стопанство вместо плановите девет тона борова смола добива 90 (словом деветдесет тона): десет пъти повече борики за смолене, десет пъти повече борики, набелязани за унищожение." Както пееха пионерчетата: „И ний вървим, вървим  нататък...".

Николай Хайтов бе талантлив, предвидлив и много по-социално темпераментен природозащитник от доста световни имена в тази тематика. И всички управници винаги ще има за какво да се вслушват в патриотичния ек на неговите прозрения.
Те са длъжни да се съобразяват с екологичните му предвиждания, когато става дума за опасност от ерозии, свлачища и други, за възпитание на децата още с  предмета „Човек и природа". 
Тодор Бакърджиев


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки