През есента ще ни лекуват плодовете


25 Август 2016, Четвъртък


Плодолечението може да ни отърве от различни болести

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Плодовете неотлъчно присъстват на трапезата на нашия народ, който отдавна е открил, че освен за храна могат да се използват и като лекарства. Със своето богатство на витамини, минерални соли, различни захари, микроелементи и други, те представляват една своеобразна фармацевтична фабрика.
Една от най-ценните съставки на плодовете са витамините: С,Р, каротин (провитамин А) и витамините от групата В. Най-богати на витамин С са шипките, касисът, ягодите, къпините, лимоните, гроздето. Принадлежащите към групата В витамини се откриват най-много в орехите, бадемите, кестените, крушите, лешниците, фъстъците; а провитамин А – в кайсиите, шипките и т. н.

Особено ценни са и минералните вещества, които човек по естествен път може да получи от тези дарове на природата. Така например калиевият йон, който „ръководи“ преминаването на различните вещества през клетъчната обвивка и е особено важен за работата на сърцето, мускулите, бъбреците и другите органи, се съдържа в крушите, прасковите, бадемите, орехите и кестените. Особено богато на минерални вещества: калий, натрий, калций, желязо, фосфор, манган и на микроелементите мед, йод и цинк, е нашето прочуто грозде.
Плодолечението се извършва по няколко начина. Опитът е показал, че най-подходящият е чрез плодовата диета или т. нар. „плодови дни“.

Те обикновено се редуват веднъж или два пъти седмично, като не се приема никаква друга храна, а само около 2 кг от препоръчаните плодове, разпределени в 5-6 порции.
Освен „плодови“ дни, могат да се провеждат и пълни курсове с плодове. При тях в продължение на няколко седмици до един месец храната на болния трябва да бъде зеленчуково-млечна, като всеки ден се дава и по 1 кг плодове.
С какви плодове трябва да лекуваме различните болести? Подходящи за хора със сърдечносъдови заболявания са плодовете, които съдържат калиеви соли, гроздова и плодова захар, витамините Р, С и В. Това са гроздето, кайсиите, крушите, тиквите, касисът, черните боровинки, къпините.

Стомашно-чревните заболявания са също добър „обект“ за плодолечение, но само когато са в затихнало състояние, като плодовете са дават под формата на сокове: ябълкови, дюлеви, кайсиеви, боровинкови, къпинови и други.
При заболявания на черния дроб и жлъчните пътища се препоръчват плодове, които са богати на захари и витамини и които засилват отделянето на жлъчния сок: грозде, ябълки, боровинки, кестени, тикви.
И бъбречноболните могат да потърсят помощ от плодолечението. Те трябва да се насочат към плодове, които съдържат захари, калиеви йони, витамин С: грозде, ябълки, круши, тикви, праскови, къпини.


В категории: Здраве , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки