Календар на самочувствието за септември


25 Август 2016, Четвъртък


Според метеоролозите, през месец септември се очаква да преобладава сухо време, тъй като месечната сума на валежите се очертава да бъде по-малка от нормалната,

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

а средната месечна температура – около нормалната.
Метеорологичната прогноза за септември обаче предвижда, че е възможно над страната да преминат и относително по-влажни въздушни маси, които да оформят циклонални промени на времето във второто десетдневие най-вероятно.
Това трябва да се има предвид от майките на малки деца и най-вече от всички хронично болни. Препоръчително за тях е една консултация с домашния лекар относно своевременното осигуряване на подходящо облекло и режим на поведение, а също така и правилно дозиране на климато-терапевтичните процедури.

И все пак умерените климатични характеристики на септември  –  т. нар. „температура на комфорт“ (около 25 градуса с градусови отклонения в плюс или минус от две – три десети), липсата на влажни въздушни маси, както и наличието на неособено силни ветрове, които действат благоприятно върху физиологичните процеси, прави месеца особено подходящ за провеждане на балнео и климатологични процедури за лечение на много заболявания.
Науката е установила, че това са страдания, при които сравнително високата температура и относителната сухост на въздуха, заедно с все още доста интензивната слънчева радиация, съвпадат благоприятно с естеството на заболяването и осигуряват широки възможности за природолечение.

За кои заболявания става дума?
Науката е установила, че това са главно хронични болести, които се нуждаят от лечебен режим, свързан с по-умерени климатични условия – умерена температура на въздуха през деня и прохладна през нощта, без силни ветрове и висока влажност. На първо място, това са болните с функционални заболявания на централната нервна система. Прекрасни условия за балнеолечение те ще намерят в Наречен, Банкя, Вършец.
Една от най-важните и характерни групи болни, подходящи за балнеолечение през септември, са тези с хронични заболявания на бъбреците и пикочните пътища (цистити, пиелити, бъбречно-каменна болест).

Известно е, че диурезата се влияе от климатичните условия, тъй като те активират отделителната функция на кожата (в горещо време) или обратно – потискат я (в по-хладно време). От това следва, че ако трябва да се засили излъчването на течностите през бъбреците, за да се създават условия за най-силно „промивно“ действие на минералните води, болните трябва да се насочат към климатичните условия, които през септември ще им предложат нашите специализирани курорти Хисаря, Горна баня и др.
В групата заболявания, за които може да се препоръчат очакваните климатични условия на септември, могат да се поставят и заболяванията на черния дроб и жлъчните пътища. През месеца може да се провеждат с успех балнеотерапии на хроничните заболявания на червата, тъй като в синоптичната обстановка не се предвиждат някои груби метеорологични дразнители.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки