Заразни болести дебнат през лятото


25 Август 2016, Четвъртък


Въпреки че сезонът е към края си, опасностите не са отминали

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

През летните месеци отдавна сме забравили неприятностите, които ни носи грипната епидемия. Затова пък на нейно място идва летният пик на цял куп инфекциозни заболявания. Кои са те?

Дизентерия
Бациларната дизентерия има подчертано изразен максимум през август и малко по-нисък през септември. Тя представлява „индиректно“ сезонно заболяване, което се предизвиква от мухи и различни други насекоми, пренасящи заразата. Немалка вина за разпространението на болестта имат и т. нар. сезонни заведения за обществено хранене, чийто брой през последните години непрекъснато расте, и недостатъчният им контрол от страна на санитарните  власти води до увеличаване броя на заболелите.

Остър гастроентерит при децата
Това заболяване е най-разпространено през топлия сезон. Причините, които го предизвикват, са не само горещините, а и чревните инфекции от различен произход. Неумението на много майки да приготвят и да съхраняват храната, особено за децата до двегодишна възраст, е главната причина за възникването на това разстройство.

Полиомиелит
Днес е прието да се твърди, че това заболяване отдавна е в миналото. Не е така обаче. В наше време все повече расте броят на неимунизираните или на ваксинираните с некачествена ваксина деца. Максимумът на заболяването обикновено е през юли. Но август и септември също са опасни месеци в това отношение. През зимата епидемия от полиомиелит няма. Съпоставката на летните максимуми на заболяването с конкретните метеорологични условия дава основание да се твърди, че пикът настъпва при проявата на т.нар. северозападен тип време, или при по-голяма честота на валежите и по-висока влажност на въздуха.

Серозен менингит
Серозният менингит е друго епидемично заболяване, което има своя връх през лятото. Върхът на епидемията в България обикновено е през август.

Малария
За жалост маларията отново се завръща в Европа. Пикът й е през юли. Често летен връх има и заболеваемостта от папатациева треска, чийто максимум обикновено е през август.

Тетанус, антракс
Макар че се срещат все по-рядко, двете заболявания имат добре очертан връх през лятото. Този факт може да се обясни не само с температурните фактори, но и с увеличения обем на работата на полето.

Лептоспироза
Тази болест също има ясно изразен летен връх през юли и август. Летният пик на заболяването специалистите свързват с активния контакт на хората с различни водоеми: къпане в басейни, риболов, работа в заблатени терени и др.

Пертусис – магарешка кашлица
Заболяването има ясно очертан летен връх през юли. Все пак някои специалисти са на мнение, че по-правилно е да бъде характеризирано като псевдосезонно. Специално за нашата страна обаче то се среща най-често именно през трите летни месеца.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки