Дежурство на повикване


25 Август 2016, Четвъртък


Откриха ми кисти на черния дроб.


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Какво представляват те и как се лекуват?
Пенка Каракънева,
София

Когато гръм удари, не всякога ехото заглъхва. Тази метонимия ми се струва особено подходяща, когато говорим за трагедията в Чернобил и нейните последици. За жалост те не са малко. В лекарската колегия у нас напоследък се коментира фактът на зачестяване на появата на кисти в различни органи: черния дроб, бъбреците, яйчниците на жената, щитовидната жлеза и други. По този повод съществува предположение, че те са последица от радиацията от Чернобил.
За да отговорим на нашата читателка, ще се спрем само на чернодробните кисти. Те са главно три вида: обикновена чернодробна киста, фиброполикистозна болест и ехинококова киста (кучешка тения).

Обикновена чернодробна киста. Размерите й са от милиметри до 10 и повече сантиметра. В около 10% от случаите кистите могат да бъдат повече от една. Те обикновено не предизвикват оплаквания, а усложненията (кръвоизливи, спукване, възпаление) са изключително редки. Лечението се провежда чрез периодично източване на съдържимото посредством перкусия (почуквания) на коремната стена под ултразвуков или скенер контрол.

Фиброполикистозна болест. Обединява заболявания, свързани с кистозни изменения в черния дроб, които оформят разнообразни болестни единици. Клиничната картина на фиброполикистозната болест се покрива от три синдрома: на пространствено заемащ процес; на повишено налягане в чернодробната вена (вена порте); на повишена температура като признак на интоксикация. Това зависи от степента, формата и стадия на болестта и съчетанието на две или повече болестни единици.

Ехинокок (кучешка тения). Типично паразитно заболяване. Болест на умерените климати – Югоизточна Европа, Средиземноморието и други. Най-често срещаните форма е чернодробната, но ако паразитът премине чернодробната бариера, може да се развие във всеки друг орган.
Заболяването протича в два стадия. Първият обхваща времето от проникването на паразита в черния дроб и оформянето на кистозно образувание. Основните симптоми на втория стадий се тежест и болка в дясното подребрие, алергични реакции, увеличение на черния дроб, променено общо състояние.

Усложненията са немалко и нерядко водят до нагнояване, жълтеница, поради притискане на жлъчните пътища, поразяване тъканта на черния дроб до развиване на цироза и други. Те дават неясна картина, най-често с тежка симптоматика.
Лечението е чрез оперативно отстраняване на кистата. През последните години се обсъжда и лечение чрез инжектиране под ултразвуков контрол на абсолютен алкохол в кистата.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки