Просветителят от Котел Георги Кандиларов


Просветителят от Котел Георги Кандиларов
Писмо от Георги Кандиларов, като директор на Солунската мъжка гимназия, до директора на Солунската девическа гимназия Царева Алексиева от 17 септември 1884 г.
24 Август 2016, Сряда


Георги Кандиларов е изявен български просветен деец от 80-те години на XIX век до средата на 20-те години на ХХ век.

Автор: Атанас Коев

Той последователно е директор на Солунската българска мъжка гимназия, на Солунската българска девическа гимназия и на Русенската девическа гимназия. Същевременно за период от около две години е начело на Духовната ни семинария в Цариград.
Бъдещият просветител започва земния си път преди 165 години в Котел на 8 август 1851 г., като първоначално учи в родния си град. В периода 1869-1873 г. младежът учителства в местното училище, а след това заминава за Одеса, където постъпва в Духовната семинария.

Впоследствие следва в Киевската духовна академия, дипломирайки се през 1884 г.
Георги Кандиларов е сред основателите на Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, като в периода 1884-1887 г. е неин директор, както и управител на българските начални училища в града. Същевременно от 1884 до 1885 г. е директор и на Солунската българска девическа гимназия.
Котленският просветител се установява за около година – от 1888 до 1889 г. – в македонския град Воден, но е арестуван от турските власти заради активната му просветителска дейност сред българското население в този край. Съден е и е осъден на заточение, но впоследствие е оправдан и освободен.

След като излиза на свобода, Георги Кандиларов продължава с учителската си дейност. Първоначално е назначен за управител на българските училища в Битоля – от 1889 до 1890 г., а след това в Сяр – от 1891 до 1892 г.
В Македония просветният деец развива широка общественополезна дейност, като участва активно в откриването на около 35 училища в тези български земи. Заради будителската му дейност отново е арестуван от османските власти, които му отнемат учителското разрешително. В резултат на това той се разболява и се завръща за кратко в родния си Котел.

След като се възстановява, от 1892 до 1895 г. учителства в Духовната семинария в Петропавловския манастир край Лясковец. Впоследствие заминава за Цариград, където става преподавател в Българската духовна семинария, като в периода 1897-1899 г. е и неин директор.
През 1900 г. Георги Кандиларов се завръща в Княжество България и в продължение на шест години, до 1906 г., е директор на Девическата гимназия в Русе. След това учителства в Софийската духовна семинария – от 1916 до 1918 г. и в Пловдивската духовна семинария – от 1920 до 1925 г.

Видният българин умира на 19 юни 1943 г. в търновското село Арбанаси, като е погребан по подобаващ начин за големите му заслуги за развитието на просветното дело в България и в останалата под турска власт Македония.
Георги Кандиларов е автор на две съчинения. Първото от тях излиза от печат през 1930 г. в София и е озаглавено „Българските гимназии и основни училища в Солун“, а второто се нарича „Българските училища в град Воден от 1869 до 1913 г.“ и е отпечатано в том II на сборника „Беломорски преглед“ през 1944 г., вече след смъртта му.

С дейността си котленският просветител оставя трайна диря в развитието на училищното дело в останалите под османско владичество български земи през 80-те и 90-те години на XIX век. От края на века до първата четвърт на ХХ век той учителства в редица училища в страната, давайки своя неоценим принос в просвещаването на народа ни.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки