Сред овошките през септември


Сред овошките през септември
23 Август 2016, Вторник


Вече приключва вредната дейност на голяма част от неприятелите по плодните  култури

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Неусетно лятото отминава и се задава есента. Работата в овощните градини е насочена повече към прибирането на реколтата, но все още е нужно да се извършат различни растителнозащитни мероприятия.
В началото на септември късно излюпените гъсеници на ябълковия плодов червей (пеперудите от второто поколение на ябълковия плодов червей летят и снасят яйца до средата на месеца) често нанасят повреди по плодовете на късните сортове ябълки.

При плътност на неприятеля, надвишаваща икономическия праг на вредност (1,2-1,5% нови вгризвания в плодовете), се препоръчва третиране с някои от следните инсектициди (в скобите е посочен карантинният срок на препарата): Децис 2,5 ЕК – 0,03% (7 дни),  Вазтак Нов 100 ЕК – 0,0125% (7 дни), Ранер 240 СК – 0,04% (14 дни), Суперсект Мега – 0,015% (7 дни), Релдан 40 ЕК – 0,12% (14 дни), Суми Алфа 5 ЕК –  0,02% (14 дни), Фюри 0,0125% (21 ден), Карате Зеон – 0,02% (14 дни) и др.
През третото десетдневие на септември в крушовите насаждения трябва да се следи за появата на крушовия пъпкопробивач. Борбата с този неприятел е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента, преди те да са снесли яйцата си. По-късно тя е невъзможна.

Ларвите на крушовия пъпкопробивач се развиват в пъпките, а пораженията се наблюдават късно през пролетта. Повредените пъпки покафеняват, изсъхват и окапват. Третиране срещу крушовия пъпкопробивач се провежда при плътност на неприятеля над икономическия праг на вредност (6-8 бръмбара на едно дърво) с някои от инсектицидите, посочени за борба с ябълковия плодов червей. 
През септември се засаждат нови ягодови насаждения. Предвидените за целта площи трябва да се почистят от растителните остатъци. С основната обработка на почвата (на дълбочина 20-25 см) се внасят минерални торове, а при наличие – и оборски тор (1-2 т/дка). Подходящ за целта е комбинираният тор (NPK). Нормите на торене са в зависимост от типа на почвата и нейното плодородие. 

При засаждане на ягодите се използват различни схеми. Най-често се прилага редова при междуредово разстояние 50-60 см и 15-20 см между растенията в реда.
Използването на здрав посадъчен материал е от изключително важно значение, тъй като редица болести и неприятели по ягодата (бели и червени листни петна, коренови хоботници, ягодова нематода, ягодов акар, вирусни болести и др.) се пренасят чрез него.
Преди засаждането коренчетата на растенията трябва да се изрежат до свежа тъкан, без да се съкращават прекомерно. При засаждането растежният връх на растенията трябва да остане над почвената повърхност. Първата поливка се извършва непосредствено след засаждането, а втората – една седмица по-късно.

През втората половина на септември започва беритбата на есенно-зимните сортове ябълки и круши.
За ограничаване на късните зарази от струпясване и др. болести, които се развиват по време на съхранение на плодовете, 15-20 дена преди беритбата се препоръчва третиране с подходящ за целта фунгицид: Флинт Макс ВГ – 0,02% (14 дни),  Санкоцеб 80 ВП – 0,3% (28 дни), Скор 250 ЕК – 0,02% (30 дни) и др.
Беритбата на плодовете, предназначени за продължително съхранение, трябва да са извършва ръчно, в най-благоприятните срокове за дадения сорт. Плодовете в беритбена зрелост се отделят лесно от носещата ги дървесина, съдържанието на зелените пигменти намалява, а се увеличава това на жълтите и червените.

Ранната и закъснялата беритба водят до влошаване качеството на плодовата продукция. Преждевременно обраните плодове пък нямат типичните за сорта органолептични показатели, по-лесно се спарват и по тях по-често се образуват горчиви подкожни ядки. А късно обраните плодове често добиват брашнеста консистенция.
Важно условие за успешното съхранение на плодовете е те да са здрави и да се поставят в предварително дезинфекциран амбалаж.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки