Спанак се сее от средата на август до началото на есента


Спанак се сее от средата на август до началото на есента
23 Август 2016, Вторник


Спанакът (Spinacia оleracea) принадлежи към семейство Лободови (Chenopodiaceae). За негова родина се счита Югозападна Азия,  по-точно Персия.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

През VII век той е бил разпространен в Китай, а в Европа идва доста по-късно. В Англия и Франция започва да се отглежда като земеделска култура през XVI и XVII век, а в България – в края на XIX и началото на XX в.
Спанакът е ценна зеленчукова култура, богата на витамини (А, В, С и др.), белтъчини (до 34% ), на лесно усвояеми от организма соли на желязото, натрия, калия и др. Консумацията на спанак се препоръчва при анемия, диабет, за укрепване на имунната система.

Това е култура с къс вегетационен период, която може да се отглежда през есента и рано през пролетта. Развива се добре на структурни, влагоемни, песъчливо-глинести почви с неутрална реакция – рН 6-7.
Поради слабо развитата си коренова система и ускорения темп на нарастване на листната му маса спанакът има повишени изисквания към влагата в почвата (тя трябва да бъде над 70% от ППВ) и хранителния режим. През периода на интензивна вегетация той извлича от почвата най-много калий, азот и по-малко фосфор.

За есенно производство спанакът се засява от средата на август до началото на есента. Добри предшественици са картофите, дините, пъпешите, лукът и др.
След прибирането на предшественика площите, предвидени за отглеждане на спанак, се изорават на дълбочина 18-20 см и при необходимост наторяват. Прилаганите торови норми са в зависимост от почвеното плодородие и внесените при предшественика органични и минерални торове. Културата се развива много добре след предшественици, наторявани с оборски тор.

Семената на спанака се засяват на дълбочина 2-3 см. Сеитбата може да бъде разпръсната (на равна повърхност) и редова. Разпръсната сеитба се практикува, когато има възможност за  напояване чрез дъждуване, а редова – при гравитачно напояване.
На големи площи сеитбата се провежда с редосеялка, на разстояние 20-25 см между редовете. При лентова схема на сеитба разстояние между лентите е 50-60 см. Обикновено в една лента има 4-6 реда, при разстоянието и между редовете 15-20 см. За 100 кв.м са необходими 250-300 г семена, а за един декар – около 2-2,5 кг.

Семената на спанака поникват за период от 7 до 10 дни при наличие на достатъчно влага в горния почвен слой. При благоприятни условия за вегетация 35-50 дни след поникване на семената растенията формират розетка с 8-10 листа.
Културата се прибира във фаза 8-ми – 10-и лист, обикновено в края на октомври – началото на ноември. При прилагане на добра агротехника добивът от спанак може да надвиши 1000 кг/дка.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки