По колко вода да пием на ден


18 Август 2016, Четвъртък


Обезводняването е сериозен проблем


Увлечени в напрегнатия съвременен ритъм на живот, хората често забравят да пият вода. А без редовно попълване на запасите от живителната течност възниква опасно обезводняване на организма, което невинаги може да се разпознае. Често си задаваме резонния въпрос по колко вода трябва да се пие на ден, за да не стигнем до сериозни нарушения на здравето си.
Нека преди да отговорим на него, да видим какво се случва с нас при хронично обезводняване. Постепенно, в зависимост от вътрешните резерви на организма ни, се стига до срив в системата за преработване на храната, нарушения в синтезирането на необходимите вешества и тяхното доставяне до органите и тъканите.

Организмът започва да ни подава сигнали за недостига на вода в него. Но ние продължаваме да водим привичния си начин на живот, без да се замисляме за последствията от продължителното обезводняване. Постепенно, в зависимост от индивидуалните особености, може да възникнат алергични и астматични реакции, болки в сърцето, в стомаха, в гърба, ръцете, краката и в ставите, главоболие. 
Работата е там, че при недостатъчно течност за осигуряване на нормалната нервна проходимост и работа на жизнено важните органи като главния мозък, тялото ни започва да извлича вода от клетките и междуклетъчните пространства, от кръвта и лимфата. В резултат на това страдат всички органи и тъкани, кръвта се сгъстява, кръвоносните съдове стават чупливи, кожата преждевременно изсъхва и престава да изпълнява своите защитни, обменни, имунни и терморегулиращи функции.

Всяка клетка, включително и невроните в главния мозък, се състои от минимум 75% вода. При нейния недостиг имунните клетки също претърпяват срив и започват да се развиват такива автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, вълчанка и пр.
Мнозина не възприемат проблема с обезводняването като сериозен, успокоявайки се, че пият достатъчно течности – чай, кафе, сокове, различни напитки, бира, супи и пр. Но учените отдавна са доказали, че те нямат нищо общо с поддържането на водния баланс и дори задълбочават хроничното обезводняване за сметка на своя диуретичен ефект.
Може дори уверено да се твърди, че стареенето на организма и много от хроничните заболяваания не са от възрастта, а от недостига на вода. За да работят нормално всички органи и системи, е необходимо ежедневно да се грижим за достатъчното попълване на водния баланс в тялото ни.

Специалистите предлагат нужното количество вода да се изчислява на базата на телесната маса. На всеки килограм трябва да се изпива дневно по 31 мл питейна вода. Например, при тегло от 75 кг човек е дръжен да пие на ден по 2,325 л, а ако тежи 50 кг – по 1,550 л.
При това три четвърти от целия дневен обем от живителната гечност следва да се изпива през първата половина от деня до 15-16 ч. следобед. Това трябва да става бавно, на малки глътки, за да не се натоварва храносмилането. Тогава изпитата вода цялата ще се усвои за нуждите на организма, а няма да бъде изведена скоро от бъбреците.

Много ефикасно за заздравяването на организма се оказва обилното сутрешно попълване на запасите от вода. Наведнъж е необходимо да се изпива по 300-500 мл вода 10-30 минути преди хранене, правейки пауза между отделните глътки от по 3-4 секунди. 
Тя може да е бутилирана, но тогава е практически невъзможно да проверим качеството й. Затова е добре да е филтрирана и допълнително прочистена. Най-добрият начин за това е озонирането й, което подобрява не само качествата, но и вкуса на живителната течност. При този процес в нея се разделят до безопасни за човека съединения всички вредни и токсични вещества, а вредните микроорганизми загиват.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки