Как да се лекуваме с лавандулово масло


18 Август 2016, Четвъртък


Това скромно виолетово цвете е прекрасен природен лечител. В средните векове лавандулата е смятана за лекарство против конвулсии, нервни сривове и истерия.


В по-просветените времена ароматерапевтите били единни, че концентрираното лавандулово масло лекува успешно редица кожни заболявания, главоболие, безсъние и стрес.

Рецепта 1 (при пъпки): За да се отървем от агресивно червените пъпки, загрозяващи брадичката, бузите, челото или носа, трябва да ги намажем с една капка лавандулово етерично масло. За да се възстанови гладкостта на кожата, следва да се добави още една капка.
За разлика от другите концентрирани ароматни масла, които е необходимо да се разреждат преди употреба, лавандуловото може да се ползва натурално – то е толкова нежно, че няма да навреди.

Рецепта 2 (при главоболие): За да премахнем пулсиращата болка в главата, е достатъчно да се втрият по 2 капки лавандулово масло във всяка от ушните висулки. Те се втриват с меки кръгови движения. Успоредно с това успокояващият аромат на маслото ще ни помогне да се отпуснем.

Рецепта 3 (при болки във врата): Ако след продължително шофиране или след тежък работен ден почувствате напрежение във вратните мускули, намокрете една кърпа с топла вода и избършете врата си. След това капнете върху влажната тъкан 3-5 капки концентрирано лавандулово масло. Приложете компреса към задната част на шията за няколко минути.

Рецепта 4 (като успокояващо средство): В тази си роля лавандуловото масло действа мигновено. За да свалите напрежението от работния ден, усамотете се в някое тихо ъгълче в дома си.  Капнете 3-5 капки етерично масло от лавандула върху влажна и охладена тъкан (излишната влага трябва да се отцеди) и поставете компреса върху затворените си очи. Постарайте се да прогоните от главата си всички проблеми и бавно и дълбоко вдишвайте и издишвайте.
Може също така просто да поставите пред себе си отворено шишенце с лавандулово масло и внимателно размахвайки над него ръка, да вдишвате от успокояващия аромат.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки