И металите лекуват


18 Август 2016, Четвъртък


Според Аюрведа те притежават мощна целителна енергия


Лечението с прахообразни метали, които в една или друга форма се приемат вътрешно или външно, активно се е практикувало през Средновековието. Смята се, че днес то е загубило своето значение. Богатият избор от фармацевтични средства, включващи в състава си най-разнообразни микроелементи, включително и метали, направи тези рецепти малко прилагани, но все пак те имат място в грижата за здравето.

Освен средновековните лечители, до металотерапията прибягва и науката за живота, включваща много способи за лечение с натурални средства – Аюрведа. Според индийските й последователи, металите притежават мощна целителна енергия, но най-предпочитани са тежките – олово, злато, сребро, мед, живак, желязо. Най-важното е да се изчистят от примесите, токсични за жизнено важните органи. За тази цел металът се нагрява или обработва с различни средства – растително олио, прокиснала каша от различни зърнени култури, мляко и др.

Много е важно прецизно да се установи диагнозата и след това да се избере методът на лечение. Като правило се използва или апликация на пластини, закрепени с пластир, или външно се прилага под формата на мазила, прах и пр.
При апликацията на пластини нужният метал се прикрепя към кожата за няколко дена – от 3 до 5, след което се прави почивка от 10-14 дни, а после курсът се повтаря. Обикновено пластините се слагат върху активните точки на кожата, там, където се усеща най-силна болезненост.

Злато. Този метал съгласно Аюрведа лекува сърцето, облекчава сърдечните пристъпи, подобрява паметта и засилва интелекта. Той има свойството да повишава имунитета, да лекува епилепсия и да укрепва белия дроб и далака.
За подсилване на сърцето, подобряване на паметта и повишаване на вниманието се препоръчва да се вземе венчална халка, да се залее с 2 чаши вода и да се кипне, докато водата не остане наполовина. Получената течност се приема 2-3 пъти на ден по 1 ч.л.
Желязо. То оказва благотворно влияние върху костите, костния мозък, черния дроб и далака. Укрепва също така мускулните и нервните влакна и засилва изработването на червени кръвни телца.

Ето едно народно средство за спиране на кръвотечения от носа – на копринен конец между лопатките се провесва малък железен ключ. Кръвта би трябвало веднага да спре. Ако тези състояния са постоянни, ключето се носи 10-14 дни.
Смята се, че най-доброто средство при спазми е да се вземе в ръка парче желязо. Металът е подходящ и за лечение на радикулит. Приготвя се разтвор от оцет с поставени в него натрошени бръснарски ножчета. Щом те се разтворят, (след около 2 седмици) с течността се намазва болното място.

Мед. Този метал укрепва черния дроб, далака и лимфата, като отстранява излишните мазнини. Тя е много полезна за склонните към напълняване деца. С нея се лекува и малокръвие. Препоръчва се една добре измита медна монета да се сложи в съд с 4,5 чаши вода и да се кипне, докато течността остане наполовина. Две чаени лъжички от нея се приемат 3 пъти на ден, като курсът на лечение е един месец. Може да се носи на китката и медна гривна.

Сребро. В Аюрведа се смята, че то повишава издръжливостта на организма и помага при изтощение, болести на стомаха и червата, обилни менструални кръвотечения. Сребърната пепел се използва при лечение на нарушена работа на черния дроб и далака. За укрепване на силите може да се пие подгрято в сребърен съд прясно мляко.

Още в дълбока древност е било известно, че среброто запазва водата и храната от разваляне и затова широко са били използвани изработени от него съдове, като най-старите са датирани от V в. пр.Хр. Този метод на обеззаразяване се използва и до ден днешен на някои места – в Индия и Непал готвят направо на улицата в сребърни съдини, без да е известно някой да е получил стомашно разстройство от приемането на такава храна.
А в християнския свят редовно се е пиела светена вода, престояла в сребърен купел, при всякакви болести и здравословни проблеми.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки