Нашият конкурс


Нашият конкурс
Медицинският випуск 1927 г. - студенти и преподаватели. Д-р Кирил Нешев е на първия ред (вторият от дясно наляво)
15 Август 2016, Понеделник


Спомени от семейния албум


Коренът на доц. д-р Гео Нешев, чието име е добре познато на нашите читатели, тъй като през брой той дава консултации в здравните страници на „Кабинет „Десант“, е заровен дълбоко в земята на Стрелча.
„Баща ми – д-р Кирил Нешев, е рожба на два от най-издигнатите и известни рода – на Гуджовите и на Нешовите. По време на Априлското въстание дядо му Рашко Гуджов бил стотник и участвал в четата на Бенковски, а чичо му Филип Нешов е един от ръководителите на въстанието в Стрелча. Вуйчо на баща ми е майор Генчо Рашков Гуджев – един от командирите на българската армия по време на Сръбско-българската война. Той е и един от защитниците на Сливница“ – разказва с гордост за предците си доц. д-р Гео Нешев.

По време на следването си баща му работи като писар в Светия синод, за да се издържа. И след като завършва през 1927 г. медицинското си образование става първият участъков лекар в Стрелча. Тук той заварва голяма немотия и още по-страшното – епидемия от тиф.
Младият доктор заставя общината да унищожи източниците на заразата (кладенци и водоеми) и да вземе различни профилактични мерки. Д-р Кирил Нешев въвежда за първи път в България безплатното амбулаторно лечение и безплатни лекарства за селяните. Взима участие и в създаването на модерна за времето си минерална баня, която и до днес предлага успешно лечение за много болести.

По-късно д-р Нешев постъпва на работа в здравната служба на БДЖ в Дупница. Тук пък организира и ръководи борбата срещу ширещата се малария по време на строежа на теснолинейката от Петрич до Рилския манастир. Впоследствие работи в медицинските жп служби на гарите в Плевен, Пловдив и накрая в София. Неговата голяма заслуга за столицата е, че заедно с колегата си д-р Васил Велев основава първата в България жп болница, която бързо си извоюва авторитет сред железничарите. Това е известната днес Транспортна болница, неизвестно защо носеща незаслужено името на кобурга Борис ІІІ.
Доц. д-р Гео Нешев си спомня как баща му излизал рано сутрин и се прибирал в дома си късно вечер и че винаги пред кабинета му имало дълга опашка от пациенти. Много обикалял и „по адреси“.

Макар че е бил лекар, той получава званието „Почетен железничар“. Носител е на ордена „За гражданска заслуга“ и на два ордена на труда – златен и сребърен.
Когато първият здравен министър след 9 септември 1944 г. д-р Рачо Ангелов му предлага да го назначи за свой заместник, а и по-късно, когато го канят да стане началник на здравния отдел в Министерството на транспорта, д-р Кирил Нешев отказва с думите: „Аз съм се учил да лекувам болните, а не да бъда чиновник“.

Бележка на редакцията: Ако изпращате за конкурса ни оригинали на снимките, посочвайте телефон за връзка и коректно точен адрес, на който ще ви ги връщаме, след като ги публикуваме при нас. Защото тяхното място е в семейните албуми.


Хорът на железничарите с председател д-р Нешев (в кръгчето) в Дупница през тридесетте години на ХХ в. Лекарят в кабинета си в жп болницата в София през 60-те години на миналия век Със съпругата си Пред здравната служба в Стрелча през 20-те години на ХХ в.

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки