Спецслужбите на халифата


12 Август 2016, Петък


Как се става екстремист от „Ислямска държава“


Усещайки в себе си непреодолимо влечение към джихад, Гари Сарфо напуска родната Белгия и се отправя към територията в Сирия, контролирана от „Ислямска държава“. Там хора с маски на лицата си провеждат с него разговор, обяснявайки му, че в халифата бойците са предостатъчно, но в Европа, напротив, се усеща „кадрови глад“. С други думи, джихадистът ще донесе повече „полза“, ако се върне в родната си страна и организира там терористично поделение.
Хората с маски се явяват представители на спецслужбите на „Ислямска държава“, известни като „Емни“.

За това какво представлява тази структура, Сарфо разказва в интервю за „Ню Йорк таймс“. В момента той излежава тригодишна присъда по обвинение в тероризъм, след като избягва от лагера за джихадисти и бива арестуван на летището в Бремен на 20 юли 2015 г. 
Тук представяме част от неговата изповед пред авторитетното американско издание.
„Емни“ съвместява функциите на полицията и разузнаването и отговаря за износа на тероризма. Това е структура с много нива, ръководена от Ау Мохамед ал Аднани, който е и главен пропагандист на ИД. Неговите помощници планират терористични атаки в различни региони на света, включително Европа, Азия и арабските страни.

Структурата има карт бланш за вербуване на сътрудници както сред „новобранците“, така и сред елитните подразделения на „Ислямска държава“. Бъдещите терористи се избират според гражданството им и се организират в малки групи, членовете на които понякога се срещат за първи път едва преди да бъдат изпратени на мисия.
„Емни“ е ключовото звено в механизма на терор на ИГ. Именно нейните сътрудници са ръководили атаките в Париж и са осигурили бомбите, взривени в брюкселското летище и метро. Организацията е внедрила свои хора по цял свят – в Австрия, Германия, Испания, Ливан, Тунис, Бангладеш, Индонезия и Малайзия.

Веднага, след като новобранците пристигнат в ИГ, те биват настанявани в общежития, повечето от които са разположени покрай турската граница. Там биват разпитвани и зачислени в съответния списък.
На Сарфо най-напред са взели отпечатъци от пръстите и му е направен анализ на кръвта, както и оглед на физическото състояние. След това с него е разговарял човек с ноутбук. „Той ми задаваше обичайни въпроси – как се казвам, откъде е родом майка ми, какво образование имам, какъв мечтая да стана“.

Сарфо попълва въпросник и на третия ден след пристигането си в халифата при него идват специалисти от „Емни“. „Те казаха, че в Германия не им достигат хора, готови да извършат терористичен акт. Първоначално всичко било наред, но после един след друг агентите им отказвали да сътрудничат. Просто се страхували. Същото се случвало и в Англия“ – споделя несъстоялият се джихадист.
Но пък с доброволците във Франция нямало проблем. „Мой приятел помоли да бъде изпратен във френската страна. И му се смяха до сълзи“ – спомня си Сарфо.

По думите на пишман терориста, сътрудниците на „Емни“ са сформирали вече множество „спящи клетки“. Понастоящем те действат като координационни центрове, дистанционно предаващи заповеди на камикадзетата, зомбирани от ислямската пропаганда. Връзката с тях се поддържа от тези, които Сарфо нарича „чисти“ – мюсюлмани неофити, които още не са успели да привлекат вниманието на западните спецслужби.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
analisi prognosi predvishdania
12.08.2016 13:39:16
0
0
da se nadjavame she po seriosni analisi ima v ministerstvata za vatreshen red i sigurnost i da se nadjavane da ne razpalvame emozii i negativni pomisli sprjamo opredeleni religii samo zashtoto moshe bi pod ooo5% ot tasi religia
sa ili sa svarsani s teroristi i dshihadisti no ot sashtata religia ima bogati poshteni targovski i drugi familii koito moshem da speshelim kato turisti
i kato prijateli koito sa polesni i prijatni i da peshelim ot tova zatova islamistite i arabistite ot otdel arabistika i islamistika e dobre kato pravjat komentari da pravjat jasni razliki meshdu malzinata zlostornizi i mnosinstvoto ot poshteni bedni i bogati hora v tesi religii i narodnosti ,
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки