Не свършват златните ябълки за телефонните измамници


Не свършват златните ябълки за телефонните измамници
В горнооряховския квартал “Калтинец” е сърцето на ало-мафията. Властта оставя измамниците да се ширят в палати, вдигнати от хорска наивност
12 Август 2016, Петък


Дори и да ги хванат, мошениците рядко получават ефективни присъди, а и наивниците сякаш нямат край

Автор: Десант

На 8 август 65-годишна жена от Казанлък даде своя скромен принос в теорията и практиката на телефонните измами, като хвърли от балкона на жилището си пакет с 2200 лева и златни накити. Тя е била убедена, че помага на полицията да залови поредния мошеник, богатеещ от наивността на хората.
Часове по-рано по телефона й се обадил мним полицейски служител, който я излъгал, че предстои да стане жертва на телефонна измама. Решена да помогне за задържане на измамниците, потърпевшата хвърлила през терасата си сумата от 2200 лева и всичките си бижута. И чак ден по-късно, усещайки, че е измамена, разказала в местното полицейско управление какво е направила.

Хватката „да помогнем на полицията” всъщност отдавна е в арсенала на телефонните измамници, защото българите вярват, но не проверяват, поради което мошениците нерядко се представят за служители на МВР и дори на специалните служби. В края на юли в Пловдив бе арестуван 40-годишен местен жител, който се представял за полковник от ДАНС и обещавал работа срещу пари. Така си набавил 20 000 лева от измами.

Печалби като в тотото

Един от черните рекорди в телефонните измами пък държи Пловдив-област, където през миналата година само за 5 часа бе разкрита телефонна измама за 268 000 евро и 18 000 долара. Този успех е резултат от съвместната работа на служители на областните дирекции на МВР в Пловдив, Смолян, Хасково, Стара Загора, Велико Търново и Габрово.
Със задържането на двамата криминално проявени мошеници обаче е нанесена символична рана на триглавата ламя на телефонните измамници. В този „триглав” организъм има строга йерархия, а връзката между „мозъци”, „актьори” и „мулета” е такава, че те рядко се познават помежду си и това затруднява както разкриването на престъпниците, така и доказването на вината им в съда.

„За последните пет години нямаме осъден телефонен измамник на повече от 5 години. Над 50% са случаите, когато те получават условни присъди. Пари се връщат само за конкретното престъпление, за което ние ги задържаме”, съобщи преди време инспектор Стефан Попов от ГД „Национална полиция”.
Коментарът му бе във връзка с разкритията на едно „муле”, прозвучали от ефира на национална телевизия. Инспектор Попов потвърди, че веригата е такава, че „мулето” не знае кои са хората, които го пращат, а често не го виждат и потърпевшите. Това става най-често именно в случаите, когато мошениците се представят за полицаи, работещи за залавянето на телефонни измамници. Те карат хората да хвърлят парите през балконите и прозорците с мотива, че тези измамници са много опасни и могат да посегнат на живота и здравето им.

А както се вижда от историята, с която започнахме, това „ноу-хау” не престава да работи безотказно и остава на въоръжение в арсенала на престъпниците. А те, по думите на полицейския инспектор, са цели групи, организирани на родов принцип, известни са дори кварталите, в които живеят в градовете Левски, Градище, Горна Оряховица, Павликени и Ветово – без това изброяване да претендира за изчерпателност.
Казаното от инспектор Попов за това, че ало-мошениците се отървават най-често с условни присъди се потвърждава и от изследване на четирима прокурори от Върховна касационна прокуратура, направено по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров заради все по-зачестяващите случаи на телефонни измами и необходимостта от вземане на мерки за противодействие и превенция на този вид престъпления. Оказва се, че над 55% от всички осъдени за телефонни измами са получили условни присъди.

В същото време трайно нараства броят на внесените в съда дела за телефонни измами спрямо всички дела за измама. През 2015 г. този дял е над два пъти и половина по-висок от 2011 г. За същия период нараства и броят на предадените на съд телефонни измамници. През 2015 г. те са два пъти повече спрямо 2012 г. Това е закономерна тенденция, свързана с увеличаване на броя на телефонните измами. Докато през 2011 г. в полицията са регистрирани 286 такива измами, то през 2015 г. техният брой вече е 918.

Профилите на престъпниците

От профила на телефонните измамници се вижда, че  93 % са мъже на възраст между 18 г. и 35 г. Повечето от тях са от малки градове, но извършват измамите в големите областни центрове - Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София-град.
А ето и „хитовете” в технологията на телефонната измама. Най-често се разиграва етюд с трагично събитие, сполетяло близък на жертвата, например автомобилна катастрофа, при която е пострадал близък и са нужни пари за лечението му или пък трябва да се плати на пострадал от произшествието, за да не се стигне до съд.

Твърде често се разиграват и сценарии с медицинска тематика - заразени близки и роднини с птичи/свински грип, ебола, трудова злополука на работното място (напр. изгаряне от волтова дъга и др.) или искане на пари за скъпоструващи ваксини.
Вече стана дума, че от втората половина на 2015 г. особено често се случва измамникът да се представя за представител на силовите структури на властта - например водещ делото следовател, прокурор или разследващ полицай, който работи за разкриване на престъпление и е необходимо да се даде някаква сума на телефонните измамници, за да има доказателство за престъпната им дейност.

Жертвите дават също така пари за освобождаване на колетна пратка с ценно съдържание, като „капаро” за изгодна сделка за търсени битови уреди – климатици, телевизори и т.н., за назначаване на желана и добре платена работа. 
Общата стойност на средствата, които жертвите са предали на телефонните измамници в периода 2011 – 2015 г., е над 8 милиона и 380 хил. лв. В повече от половината случаи жертвите са давали до 3 хил. лв., рядко сумата надхвърля 10 хил. лв. Прави впечатление, че трайно се увеличава и размерът на поисканата имотна облага при опитите за телефонна измама.

През 2015 г. той е над два пъти и половина по-голям спрямо 2011 г. Анализът сочи, че решаваща роля сред тези фактори играе ненаказването на извършителите, което създава впечатление за слабост на институциите.
Този вид измами се разкриват трудно и заради напредналата възраст на пострадалите лица, някои от които дори стават жертва по два и повече пъти.
Прокурори от Димитровград дават пример с двама притежатели на огромен брой СИМ-карти на различни мобилни оператори: единият има над 24 000 активни и над 13 000 деактивирани карти на свое име, а другият – над 55 000 активни и над 121 000 деактивирани карти.

Очевидно е, че броят на картите не е обичаен за едно лице и затруднява разследването, ако се налага проверка на всяка от тях, поради което има предложение да се въведе лимит на броя на картите, които може да притежава едно лице. Но пък вече има случаи на телефонни измами, при които престъпниците ползват СИМ-карти на румънски мобилни оператори, за да се затрудни проследяването на обаждането.
От прокуратурата търсят начин да оптимизират и своята работа и затова се предлага да се създадат специализирани екипи в окръжните прокуратури за проверка на неприключилите (в т.ч. и спрените) досъдебни производства за телефонни измами в рамките на контролно-ревизионната дейност на окръжните прокуратури. 

Има идея да се направи времева и териториална карта на извършените телефонни измами, за да се прецени дали част от тях не са взаимосвързани и дело на една и съща група. Възможно е да се създаде специализирано звено и във ВКП, което макар и временно, за определен срок, например една година, да съсредоточи цялостната информация за това престъпление, както и да се поеме координацията на споменатите специализирани екипи.

Някои мамят дори от килиите

И за финал, ето и пример за успешно разследване и произнесени присъди срещу осем измамници, измъкнали хиляди левове от възрастни хора през 2010-2011г. Техните жертви са били жители на Варненско, Пазарджишко, Шуменско, Разградско. Те са били лъгани, че техни роднини са предизвикали катастрофи с ранени и загинали, най-често деца. Мошениците понякога се представяли за близки на пострадалите. После разигравали роли на адвокати, следователи, полицаи и лекари…
Някои от измамените хора са починали, докато течало разследването и наказателното производство, което продължило близо 5 години. Най-младите са на 26 години, а най-възрастният подсъдим е на 50.

В края на юли Окръжният съд в Разград осъди 26-годишния В.П. на 6 години затвор, при първоначален строг режим. Той е извършил 13 телефонни измами само за 40 дни, при това в срока на действия на предишна условна присъда за подобни престъпления. На 5 години лишаване от свобода за съучастие в 11 измами бе осъден Е.М. (30 г.). По 4 години зад решетките ще прекарат други двама от престъпниците. 
Дали някои от тези мошеници няма да се сдобие с телефон и в килията, за да продължи да мами? Случвало се, не е невъзможно…

В случая става дума за престъпление и наказание, също като при Достоевски. Редно е да се каже, че своята вина имат и жертвите. В същото време се сещам за разказа на колежка журналистка, написала немалко репортажи за телефонни измами. Но когато се обадили на нея, за да я излъжат, че мъжът й е катастрофирал и трябва да се дадат пари за лечение (сценарият е известен и банален) – повярвала и започнала да звъни в реанимациите на всички възможни болници. Не дала парите, но чак най-накрая се сетила, че може да се обади на съпруга си и да попита как е.
Всичко казано дотук доказва, че триглави лами има само в приказките, но също така и че хората са склонни да вярват на приказки и на всякакви други измислени истории. Поради което понякога ни се обаждат „разказвачи” с престъпни намерения… 


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки