„Реформаторът” Дал – машата на Ердоган у нас


„Реформаторът” Дал –  машата на Ердоган у нас
Касим Дал е горд Ердоганист
12 Август 2016, Петък


Лютви Местан очевидно губи любовта на Анкара и търси покровителство от САЩ

Автор: Десант

Един “геополитически” сюжет разбуни страстите през тази седмица. Бившият ортак на Ахмед Доган – Касим Дал, който след разрив с него основа Народна партия за свобода и достойнство (НПСД), се появи на митинг в Истанбул в подкрепа на Ердоган. Демонстрацията събра към 4 млн. души, с което предизвика световен отзвук, а присъствието на Дал нюансира коментарите на родна територия.

Голяма част от медиите реагираха с възмущение и се зачудиха няма ли малко срам у “реформатора” Дал (НПСД е част от Реформаторския блок). В Турция по заповед на Ердоган в момента се извършва истински терор над съдии, журналисти и интелектуалци, а наш Касим хукнал да подкрепя “митинг на демокрацията”. Възмутените пропуснаха обаче, че Дал сам се похвали в електронните мрежи с пътуването до Турция. Пусна първо снимки на профилната си стена в социалната интернет мрежа „Фейсбук”, за да „зариби“ аудиторията. “Днес на площад „Йени капъ“ в Истанбул почитаме героичната саможертва на всички, които загинаха за демокрацията. Всички, които подкрепят демокрацията, са тук!”, написа той в електронните мрежи. Намеси и изселниците, които били с него.

Часове по-рано пък се похвали, че Ердоган лично го поканил. Припомни, че са приятели от четвърт век. Как да чакаш извинение, след като сам си организира рекламна кампания.
По-интересно е обаче защо бе направена тя. Защо Касим Дал държи непременно сам да се изтипоса на псевдодемократичното събитие в подкрепа на диктатора Ердоган. Отговорът е много прост – защото държи да покаже, че той е човекът на турския президент у нас. Не някакъв Местан или друг – той.

В този контекст имаме новина. Другият бивш ортак на Доган – Лютви Местан, очевидно не бе на проявата, иначе и той нямаше да пропусне да се похвали.
Само седмица преди това Върховният касационен съд (ВКС) регистрира ДОСТ и Местан стана най-официално политическо лице. Но го нямаше на площада в Истанбул да се изфука какъв голям приятел на Ердоган е, как държи изселниците и т.н. На тая “месторабота” очевидно се настанява Дал.

Да се върнем  няколко години назад.
През 2013 г. бе основан Реформаторският блок. Доста хора се зачудиха защо блокът, който се “бори срещу олигархията”, приютява НПСД и Дал. Нали до вчера той бе ортак на Доган?!
РБ обаче не бе създаден, за да бори някаква олигархия, а да прокарва позициите на САЩ – бабува им американското посолство. По това време САЩ бяха приятели с Ердоган, Касим Дал – с него; Лютви Местан бе верен на Доган, двамата – на Русия.
Дал влезе в РБ по линия на “евроатлантическата ориентация”, като единствена опция на приятелската на нас и на САЩ Турция. А тя ни бе толкова близка в този период, че чак Цветан Цветанов ходеше на конгресите на Ердоган.

Сега нещата се завръщат в изходно положение – Касим Дал отново е човекът на Ердоган в България. И държи да го покаже.
Между 2013 г. и сега обаче има една разлика в международното положение, която отново рефлектира у нас. Новото е, че САЩ вече не обичат Ердоган. Тези дни американският посланик Ерик Рубин отиде на крака при един интересен човек – Лютви Ахмед Местан. Разпространиха снимки – ясен знак, че разлюбилата Ердоган Америка припознава като свой човек лидера на ДОСТ. Накратко - САЩ капарират Местан, Турция – Дал.
И накрая най-важното – Рубин демонстративно се срещна с Местан преди решението на ВКС за регистрацията на ДОСТ. Не бе ли това опит да се издейства положително становище на съда?

А по отношение на Дал ще припомним, че протежето му Корман Исмаилов, формален лидер на НПСД, е номиниран за кандидат-президент на РБ. Представяте ли си да го издигнат?
Тежко й на България от такива политици, партии, коалиции и майкопродавци.


Реакция
Патриотичният фронт не остана равнодушен към тези и други подобни игри. Фронтът поиска отзоваване от България на турския посланик Сюлейман Гьокче и прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.
“Само за седмица Турция навлезе грубо у нас с участието на българския политик Касим Дал в митинга в Истанбул, със заплахите на Турция да пусне мигрантите към България и с укрилия се турски шофьор, причинил смъртта на двама души в катастрофа у нас”, заяви съпредседателят Красимир Каракачанов.
Патриотите настояха РБ да се разграничи от Дал, а ГЕРБ и БСП да не разчитат на подкрепа от ДПС и ДОСТ на изборите. Засега само реформаторите ги послушаха, като се дистанцираха от изявите на Дал в Турция. Бъдещето ще покаже как ще подходят и останалите политически партии.


А Лютви Местан си намери нов покровител

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
12.08.2016 11:36:07
0
0
PITAM:KATO /B.K.C./E REGISTRIRAL,,DOST,,-KADE E/K.C./KONSTITUCIONNIJAT SAD?
NA MORE?SPI ZIMEN SAN POSRED LJATO ILI NJAKATA DRUGADE?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки