Гергов печели от схемата с Панаира поне 20 милиона лева


Гергов печели от схемата с  Панаира поне 20 милиона лева
Борисов и Гергов никога не са крили топлите отношения помежду си, а и винаги са се радвали на подбрана компания
12 Август 2016, Петък


Полза за община Варна се рее в далечното бъдеще, а пловдивчани може да пият една студена вода

Автор: Илиян Христов

Поне 20 млн. лв. ще е  печалбата за Георги Гергов, ако се реализира замислената от правителството схема за раздържавяване на Пловдивския панаир. Сметките сочат, че той ще е големият печеливш от сделката, ползата за Пловдив е никаква, а за Варна е съмнителна.
Както “Десант” писа в миналия брой, кабинетът на Бойко Борисов реши да даде безвъззмедно 49-те държавни процента на морската община и на тази под тепетата. Гергов държи другите 51%. Варна получи 29%, Пловдив – 20%. Морската столица е замесена, защото раздържавяването е част от по-сложен план – предвижда се тя да замени своя дял срещу акциите на Гергов във варненското дружество “Търговски дом”. То държи пущинак в центъра на града, известен като Дупката.

През 2006 г. Гергов го придоби от “Феста холдинг” (Петя Славова) с цел да строи “варненски цум”, но нищо не бе направено, а археологическите находки на терена възпрепятстват какъвто и да е градеж в бъдеще.
Сега планът предвижда Варна да поема контрола върху Дупката с цел да я върне към живот, а Гергов триумфално да придобие 80% от Пловдивския панаир. Местният парламент под тепетата обаче отказа “данайския дар” и сложи прът в тройната комбинация.

Предстои правителствени експерти да измислят как да се процедира по-нататък. Ако схемата се осъществи, печалбата на Гергов ще е доста сериозна. В момента активите на Пловдивския панаир са над 122 млн. лв. Варненският дял е около 40 млн. лв.
През 2012 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков издаде, че Гергов се пазари за 20 млн. лв. – толкова иска за акциите си в “Търговски дом” АД (притежава 76%, другите са на община Варна).
С всяка година Дупката се занемарява, т.е. цената на активите на “Търговски дом” непрекъснато пада. Дори да допуснем, че и сега струват 20 млн. лв., то печалбата след замяната на варненските акции в Панаира ще е минимум толкова.

А вероятно и по-голяма, тъй като самият Гергов се похвали преди години, че е купил терена от Петя Славова за около 10 млн. лв. (друг въпрос е колко може да му се вярва).
Отделно той печели и от факта, че придобива 2/3 от дела в Пловдивския панаир.
Кметът на Варна Иван Портних упорито отрича, че ще заменя акциите от изложението срещу собственост в “Търговски дом”. Обори го не кой да е, а началникът му Бойко Борисов.

“Преди 6-7 месеца минавах през центъра на Варна. И видях дупка. Голяма. Абсолютно в правомощията на варненския кмет е това, което министър Лукарски предложи - вид инвестиция в града, дали да го приеме, или не. Дали сме възможност на варненската общественост да има варианти. Ако предпочита дупка - тя си стои, при това нелоша. Не искам да ме обвинявате, че искам да направя нещо добро или да се обяснявам за това”, заяви Борисов при посещението си във Варна миналата  събота.

За Пловдив обаче “нещото добро” го няма. Градът изпусна от контрол Панаира още преди 9 години, когато смесеното дружество “Пълдин туринвест" изведнъж се оказа с мажоритарен собственик Гергов (чрез тази фирма бизнесменът купи Панаира, виж карето). “Дарените” сега 20% са жива подигравка.
Срещу 29% пък Варна придобива дружество с 50 млн. лв. кредити, с особен залог за част от тях и вземания от 15 млн. лв. към “Пълдин туринвест” (скрити кредити към другата фирма на бизнесмена). И с едно далечно намерение да превърне Дупката в ларго, което я стане, я не.
Така в края на упражнението Георги Гергов ще излезе с поне 20 млн. лв. “напред”. Приятел да му беше Бойко Борисов, нямаше да му стори такъв подарък. А както знаем от официалната версия, премиерът и социалистът Гергов са политически врагове. Нима?


Едно и също

Георги Гергов придоби изложението под тепетата и “Търговски дом” във Варна по сходен начин. През 2006 г. пловдивският общински съвет избира "Пълдин туринвест" АД да приватизира Панаира, като условието е мажоритарен собственик в дружеството-купувач да е общината.
Пловдив апортира 16 сгради, а Гергов участва със свои дружества. Година по-късно с разрешение на съветниците е увеличен капиталът на "Пълдин туринвест", което вече прави Гергов мажоритарен притежател. Той купува дялове на реститути и си докарва процентите в Панаира до 51.

Сагата във Варна стартира по-рано - през 1994 г., когато общината влиза в съдружие (“Търговски дом” АД) с държавната фирма "Лазур", специализирана в търговията. "Лазур" обаче е приватизирана от "Феста холдинг" и така търговският дом, известен като Дупката, става частна собственост.
При увеличение на капитала общинският дял в дружеството се снижава, а мажоритарният пакет на “Феста” е изкупен от Гергов. През 2006 г. бе обявено, че той дарява акции на община Варна, но по-голямата собственост остана за него.


Георги Гергов придоби изложението под тепетата и “Търговски дом” във Варна по сходен начин. През 2006 г. пловдивският общински съвет избира

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки