Отлагат въвеждането на тол такси за камионите


Отлагат въвеждането на тол такси за камионите
200 милиона лева без ДДС струва само поръчката за изграждане на тол системата за автомобили над 3,5 тона
12 Август 2016, Петък


Тази система трябва да замени сегашните винетки, чрез които се събират пътни такси от тежкотоварните автомобили

Автор: Десант

Нова жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спира обявената обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона.
Това е трето протестно писмо, този път изпратено до КЗК (на 8 август) от „Пропърти Стан“ ЕООД. В него отново се съдържа искането за спиране на процедурата, съобщават от агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Така възлагането на обществената поръчка остава за други времена, поне докато не приключи производството по обжалване във връзка с исканията за спирането й.
Търгът за изграждането на тол системата бе обявен на 5 април 2016 г. Проектът ще трябва да бъде изпълнен за 19 месеца. Поръчката е за 200 млн. лева без ДДС. Тази система трябва да замени сегашните винетки, чрез които се събират пътни такси от тежкотоварните автомобили.

На този етап винетните стикери остават за леките автомобили, като има перспектива те да станат електронни, което ще дава възможност за дистанционно отчитане на колите.
Междувременно шефът на АПИ Лазар Лазаров съобщи, че са необходими по 4 милиарда лева в следващите 10 години, за да бъдат ремонтирани и приведени в добро състояние 20-те хиляди километра републикански пътища, чиято настилка е на възраст над 10 години.

Лазаров съобщи своите изчисления, вещаещи безспирно поскъпване на винетките, на пресконференция, на която бе представен информационният сборник „Пътищата на България". Той се издава от Камарата на строителите в България със съдействието на АПИ и съдържа информация за пътната инфраструктура и развитието й през последните 30-40 години.
По думите на Лазар Лазаров най-трудният период в пътното строителство е бил в началото на деветдесетте години, когато инвестициите са били почти нулеви, но недофинансирането на сектора продължавало и досега.

Според шефа на АПИ с въвеждането на тол системата най-после ще има достатъчно пари и за планови ремонти на пътищата, а не само за аварийни ремонти и кърпене на дупки.
Въпреки поредното отлагане на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т., Лазар Лазаров оптимистично декларира, че амбицията на АПИ е системата да влезе в сила от средата на 2017 г.
На практика това е абсолютно невъзможно, тъй като срокът за изпълнение на заданието, залегнало в обществената поръчка, е 19 месеца, а това означава, че реалният срок за въвеждане на нововъведението е второто полугодие на 2018 г.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки