Обратна връзка


12 Август 2016, Петък


ГМО храните трябва да бъдат забранени със закон


В бр. 30 (369) на вестник „Десант“ от 29 юни 2016 г. прочетох статията от Ани Петрова „Глобите за ГМО в хранителните стоки стават десет пъти по-ниски от досега“ с недоумение. Не повярвах и я прочетох повторно.
Президентът на САЩ Барак Обама подписва закон, задължаващ производителите на хранителни продукти да посочват наличието на ГМО в техните храни, а в същото време извива ръцете на нашия (български) Министерски съвет да намалява глобите за производство и/или продажбата на храни и добавки с ГМО!

Това е недопустимо! И сега у нас се предлагат продукти с ГМО (наличие на соя например). Не съм прочел някоя от фирмите, които внасят подобни продукти, да е санкционирана, а сега се говори, че глобите, ако има такива, ще бъдат толкова символични, че търговците най-много бълха да ги ухапе.
Явно има някаква договорка относно подписването на Трансатлантическо споразумение между САЩ и ЕС и в най-скоро време ние ще бъдем залети с такива продукти.
Трябва да се предизвика публично обсъждане на проектозакона, преди да влезе в Народното събрание за обсъждане. Защото касае здравето на народа.

Санкциите трябва да се завишат още повече от сега действащите.
И още: Кой и как ще осъществява контрол за наличието на ГМО в хранителните продукти ефективно? Това никъде не се казва, от което се налага изводът, че всичко, което ще се обяви официално (като промяна в законодателството), ще е само хвърляне на прах в очите.

Жалко е, ако ГМО-тата навлязат и у нас, вече видяхме какви поражения нанасят върху човешкия организъм. Мога да дам само за пример масовото затлъстяване на американската нация, която вече няколко поколения се тъпче с изкуствени храни или заместители на хранителни продукти.
Искрено се надявам като мен да мислят и други българи, да намерим форма да се обединим и да покажем своята гражданска позиция срещу поредния геноцид, който е надвиснал над главите ни.

инж. В. Динов, с. Мечкарово, обл. Сливен


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки