Дежурство на повикване


Дежурство на повикване
График за дванадесетседмична програма за тренировки (в км)
11 Август 2016, Четвъртък


Оставам с впечатлението, че отново е настъпило времето на велосипеда. Във всеки български град едва ли не усилено се чертаят велоалеи


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

и все по-често започвам да виждам да карат колелета по тях и млади, и по-възрастни. Известно е, че колоезденето е полезно за здравето, но как най-рационално можем да прилагаме този вид спортуване в ежедневието си?
Светлана Пенчева,
Велико Търново

След всекидневната напрегната работа колоезденето е много удобна и полезна форма за стимулиране на сърдечната дейност и на кръвообращението. При въртенето на педалите в организма се вкарва 16 пъти повече кислород, отколкото при седене на стол. Карането на колело подобрява кръвоснабдяването на мозъка и предпазва от инфаркт. То стабилизира теглото и разгражда мазнините, което е известно, че става не само с приемането на по-малко храна, но и чрез повече движения.
Разбира се, както при всяко спортно натоварване, и тук трябва да се спазва принципът на постепенността и постоянството.

На вашето внимание предлагаме дванадесетседмична програма за провеждане на тренировки с велосипед в два варианта – според физическата ви издръжливост. За тези, които цяла зима не са спортували, препоръчваме да започнат с първия вариант, за да не натоварват изведнъж организма си.
След дванадесетата седмица броят на тренировките и разстоянията могат постепенно да се увеличат. Желанието за много бързо отслабване може да доведе до пренатоварване и до неприятни последици.

Контрол на пулса: При колоездачна активност три пъти седмично трябва да се поддържа среден пулс от 130 удара в минута в продължение на 30 минути. Процедурата е следната: слиза се от велосипеда и с два пръста се измерва пулсът на сънната артерия в продължение на 10 секунди. Ако се изброят 21, 22 или 23 удара, пулсът е около желаните 130 удара в минута. Ако изброените удари са по-малко, кара се по-бързо. Ако те са повече, темпото се намалява. Пулсът се измерва отново след пет минути и после след нови 15 минути.
Съществуват различни модели велосипеди, които могат да се използват за провеждане на редовни занимания. Колелото за туризъм е удобно за управление, здраво е и не създава особени затруднения за колоездача. При този модел се препоръчва по-лекото му изпълнение. Полубегачът е леко, но стабилно колело с 5 или 10 скорости. Приближава се до бегача, но не притежава неговото съвършено изпълнение.

Бегачът се произвежда от лек и здрав материал. Може да се пригоди към ръста на колоездача. Има отлични спирачки и до 18 скорости. Колелата му тежат само 300 до 400 г.
Облеклото на колоездача трябва да е съобразено със сезона, да му дава възможност да се движи свободно, да пести сили и да е удобно.
Всички посочени дотук предимства на велосипеда довеждат през последните години до бързо нарастващото разпространение на този начин на разтоварване. В много страни  колоезденето се превръща в предпочитана форма за разходки и излети, в които участват всички членове на семейството.
По материали на чуждестранния печат


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки