За да бъде лицето свежо и хубаво


11 Август 2016, Четвъртък


Няколко идеи за ефикасни маски и лосиони

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Лицето е може би най-изложено на агресивното влияние на атмосферните и климатични фактори – слънцето го пече, вятърът го духа, студът го „хапе“... Това неминуемо се отразява върху здравословния му вид и свежестта му. Ако, разбира се, не се вземат мерки щетите да се предотвратят. Предлагаме на нашите читатели, особено на представителките на нежната половина на човечеството, няколко ефикасни рецепти с природни средства, които помагат да запазим младостта и красотата си.
Лосион против бръчки и суха кожа. Една супена лъжица листа от дъб и 2 с.л. листа от цветовете на мак се заливат с 200 мл вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Получената запарка се използва да почистване на лицето.

Лосион против разширени пори и зачервени клепачи. Приготвя се от 10 г стръкове от бяло подъбиче и 30 г свежи цветове от синчец. Сместа се залива с 500 мл вода и се оставя да кисне 1 час.
Лосион против торбички под очите. Една супена лъжица розмарин и 2 с.л . лайка се заливат с 250 мл вода и се оставят да киснат в продължение на 1 час.
Лосион против лунички. Две супени лъжици глухарче се варят 15 минути в 250 мл вода. След прецеждане към течността се прибавят 2 с. л. пресен сок от краставица. С така приготвената течност лицето се измива сутрин и вечер.

Билкови маски за суха кожа

Овесена маска. Две супени лъжици овесени ядки се сваряват на каша с малко мляко или вода. След като поизстине, към кашата се прибавя половин лъжичка мед и вече полуизстинала тя се нанася върху лицето. След около 20 минути то се измива с хладка вода.
Морковена маска. Измиваме добре два моркова, настъргваме ги и ги смесваме с един белтък, една чаена лъжичка зехтин или мляко и малко нишесте. Кашата нанасяме на врата и лицето, като я оставяме да престои половин час. След това измиваме с хладка вода.
Бананова маска. Смачква се един добре узрял банан и се прибавят няколко капки мляко. Маската се нанася на лицето и се оставя да престои 15-20 минути. След това лицето се измива с несварено мляко.

Ябълкова маска. Обелваме, изчистваме от семките и настъргваме ситно една-две ябълки. Прибавяме към тях и една лъжица зехтин, мляко или сметана. Маската се нанася на лицето и врата и се оставя 15-20 минути.
Прасковена маска. Една зряла и обелена праскова се смачква добре и се поставя върху тампони, напоени с отвара от лайка. Те се държат върху лицето около 10-15 минути, след което то се измива с хладка вода.

Билкови маски за мазна кожа

Маска с бадемови трици. Една лъжица бадемови трици попарваме с отвара, приготвена от смес от лайка, липов цвят, лавандула, бъзов цвят, борови връхчета, взети в количество по една-две лъжици. Прибавяме също така и малко брашно и мед на върха на ножа. Получилата се каша  поставяме още топла върху лицето. Отгоре покриваме с марля. Маската се държи около половин час, след което измиваме лицето последователно с топла и студена вода.

Бананова маска. Смачкваме добре един зрял банан и го разбъркваме с малко лимонов сок. Полученото пюре се нанася на лицето и шията и се оставя там 20 минути. След това се измиваме с несварено мляко.
Ябълкова маска. Обелваме, изчистваме от семките и настъргваме една-две ябълки. Прибавяме  един белтък и след добро разбъркване нанасяме кашата върху лицето и врата, където я оставяме 15-20 минути. След това измиването става с хладка вода.

Кратки препоръки

* Лишеи на лицето се премахват със солена вода и отвара от елхови игли или брезови листа. На обикновения лишей могат да се правят и компреси с отвара от хвощ или киселец.
* При херпес на устните върху него може да се направи компрес с отвара от дъбови кори или от теменужки.
* Добре почиства черните точки по лицето смес от 2 с.л. царевично или овесено брашно и белтък, разбит на сняг. След като сместа се наложи върху лицето и тя изсъхне, се избърсваме със суха памучна кърпа, а след това се изплакваме обилно със студена вода
* Маслиненото олио се препоръчва за масаж на лицето, предварително измито само с топла вода, без сапун и изплакнато със студена. Зехтинът се оставя около 20 минути върху кожата, след което тя трябва да се измие с топла и студена вода. Той е полезен и за кожата на ръцете, за ноктите и за омекотяване кожата на лактите. Ефектът се засилва, ако предварително в ¼ л зехтин се накисне за около една седмица стиска босилек.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки