Да избегнем „болестите на пътуването“


11 Август 2016, Четвъртък


През лятото обикновено пътуваме много, и то по принцип на дълги разстояния. Много често обаче това води до възникването на сериозен болестен симптомен комплекс.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Това е така наречената „морска болест“ – когато се придвижваме с плавателни съдове, а също и „въздушна болест“ – ако летим със самолет, или наричана също „болест на пътуването“ – когато пътуваме с автобус или лека кола.
Причината за появата им се крие в продължителното дразнене на вестибуларния апарат и на чревния нерв. Те се предизвикват от непрестанната смяна на положението на нашето тяло в пространството поради продължителните неравномерни и разнопосочни движения на превозното средство.

Дразнители също така са бързата смяна на предметите, променливият блясък на светлината, непривичните миризми... Неприятното състояние се усилва още повече, когато сме уморени, недоспали или просто се страхуваме, че всеки момент ще ни прилошее.
При по-леката форма кожата е бледа, покрита с хладна пот, устата се пълни със слюнка, на човек му се гади и той започва да повръща. В началото се появява диария, после запек, главоболие, обща отпадналост.

Ако преобладава тонусът на вагусовия (т. нар. блуждаещ) нерв, това може да доведе до забавяне на сърдечната дейност, ниско кръвно, силно виене на свят. А ако преобладава тонусът на симпатикусовия нерв, е възможно да се появи сърцебиене, безсъние, неспирно повръщане, а кръвното да скочи нагоре.
Това състояние понякога е много мъчително. Затова е добре преди да тръгнем на път да вземем мерки и да се посъветваме с лекар. При всички случаи препоръчително е преди да потеглим да вземем очистително или поне да хапнем съвсем малко, като избягваме мазните и груби храни, също и алкохола.

Аптеките предлагат различни медикаменти, които могат да облекчат крайно неприятното състояние.
Препоръчително е също така да се настроим позитивно и да отвличаме по някакъв начин мислите си от страха,  че болестта ще ни връхлети всеки момент.
Ако пътувате с кораб, изберете средната и по-ниската част. Гледайте повече време да прекарвате на чист въздух.
Ако сте с влак или автобус, също се настанете по средата на превозното средства и сядайте само с лице по посока на движението. Добре е да носите тъмни очила, за да не се дразнят очите ви.
В случай че ви се налага да пътувате със самолет, гледайте да се качите на голяма, добре обзаведена машина.

Трябва да се помни, че използването на въздушен транспорт има и противопоказания: той не се препоръчва при активна белодробна туберкулоза, възпалителни процеси в горните дихателни пътища, сърдечносъдови заболявания, хипертония в трети стадий с високи стойности на кръвното налягане. А също така и при сърдечен инфаркт до 12 месеца след неговото получаване,  при чести пристъпи на гръдна жаба, декомпенсирано сърце и прекаран миокардит – до 6 месеца след нормализиране състоянието на болния.
Летенето със самолет е протипоказно и при активна пептична язва на стомаха и дванайсетопръстника или състояние на 10 дни след операция на стомашно-чревния тракт, както и при забавен пулс, заболявания на бъбреците с наличие на албумин, кръв и други елементи в урината.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки