Били сме трети на олимпиада


Били сме трети на олимпиада
Призьорите ни слизат тържествено от самолета при завръщането си от Москва
09 Август 2017, Сряда


Настоящите игри в Рио напомнят на Москва ’80, когато България се нарежда след СССР и ГДР в класирането по медали

Автор: Илиян Христов

Светът вече е олимпиада. Тя започна в петък, 5 август, и ще продължи точно 16 дни. Домакин е Рио де Жанейро и това са първите олимпийски игри, провеждани в Южна Америка. Но са и поредните, в които малка България стартира със самочувствието на фаворит, независимо от моментното състояние. Звучи невероятно и не вярвате?! Напротив – България е една от лидерките в олимпийското движение за всички времена.
Страната ни заявява присъствието си на световната сцена още през 1896 г., когато са проведени първите летни олимпийски игри в модерната епоха. Домакин, естествено, е Гърция, участват 14 държави.

България се състезава с гимнастика Шарл Шампо, а в отбора са още Панайот Белев, Илия Пенчев и Димитър Илиев от гимнастическо дружество “Юнак”. Ръководител на делегацията ни е Тодор Йончев, учител и общественик, един от основоположниците на физическото възпитание в България.
Шампо е швейцарец, който се състезава за нас - това е напълно нормално, тъй като по това време много представители на алпийската държава живеят в България, занимавайки се със спорт (учителят Жорж де Режибюс например полага основите на футбола у нас в двора на варненско школо).

Така малка България става един от учредителите на Кубертеновите олимпийски игри. Но по-интересното е друго – страната ни е 18-а във вечната ранглиста на спечелените медали.
Първото ни отличие идва чак през 1952 г., когато в Хелзинки боксьорът Борис Георгиев печели бронз. Следва лавина обаче от български медали, за да станат те днес 214 от летните олимпийски игри. Имаме 51 златни, 85 сребърни и 78 бронзови отличия, с които България завинаги се нарежда сред най-силните.

Разбирате ли, уважаеми читатели, за какво става дума? Какъв повод за гордост имаме в това унило време, колко славна е дирята на българския спорт на световната сцена!
В света има около 250 държави, а скромната откъм територия и население България, която и политически, и икономически, и демографски винаги е била джудже, е 18-а сред тях. Далеч след нас са страни като Бразилия и Аржентина (съответно с население 190 милиона и 40 милиона). Също назад са и Испания, Австрия, Дания, Швейцария, Норвегия, Португалия, Гърция, Турция, ЮАР...

Изпреварваме дори “зверове” като кубинците. Настоящата олимпиада е интересна и с друго. Политическата ескалация по света е голяма, за малко руските атлети да останат извън състезанията. Официалната причина е допингът, но истинската – анексията на Крим, която повлече за Русия ред санкции.
По сходен начин светът бе “на предела” и през 1980 г., когато се проведе олимпиадата в Москва. Година преди това СССР напада Афганистан, на Кремъл се налагат санкции, и понеже няма как съветските спортисти да бъдат изгонени от собствените им олимпийски игри, се случва обратното – САЩ и редица “капиталистически” държави не участват. Сред тях са  Япония, Западна Германия, Китай, Филипините, Аржентина, Канада, както и редица по-малки.

Великобритания, Франция и Австралия пращат по-скромни делегации. За сметка на това пък олимпиадата в Москва се превръща в български спортен връх – най-голямото ни и неповторимо достижение.
България печели общо 41 медала (8 златни, 16 сребърни, 17 бронзови) и завършва на 3 място по медали в крайното класиране. Първи е СССР, следва ГДР. След нас с 20 медала е Куба, после в подреждането са Италия, Унгария, Румъния, Франция и Великобритания.
За по-младите читатели всичко това звучи изключително невероятно, но е факт. И как няма, след като под прожекторите са Янко Русев, Асен Златев, Александър Томов, Благой Благоев, Ваня Гешева, Ивайло Маринов… За поне 2 поколения българи всички тези имена предизвикват и до ден днешен тръпки.

Критиците може да кажат, че триумфът се дължи на бойкота на силни в спорта нации. Което е вярно само отчасти. Първо, защото, както се вижда и от крайното класиране, западният бойкот в крайна сметка е частичен. Доста американци, например, се включват в състезанията под флага на други държави – най-често Италия и Австралия. Второ, тези успехи се дължат най-вече на български труд, постоянство, характер, донякъде и на държавната политика през онези години, която създаваше таланти.
Време е да спрем да преиначаваме историята, добре е правилно да я оценим  – чрез спорта комунистическа България преследваше политически цели в “съревнованието с капитализма”, но точно тази надпревара ни донесе слава и медали. Днес при липсата на какъвто и да е държавен интерес към спорта и медалите са кът, и славата, и талантите.

През 1980 г. в Москва участват 289 български спортисти. Злато вземат гимнастикът Стоян Делчев, кануистът Любомир Любенов, боксьорът Петър Лесов, щангистите Янко Русев и Асен Златев, борците Валентин Райчев, Исмаил Абилов и Георги Райков. Вицешампиони са борците Александър Томов, Михо Дуков, Иван Янков и Славчо Червенков, щангистите Стефан Димитров, Благой Благоев, Румен Александров и Валентин Христов, атлетката Мария Вергова, джудистът Димитър Запрянов, каякарите Любомир Любенов и Ваня Гешева, конниците Георги Гаджев, Петър Мандаджиев, Светослав Иванов, гребкините Искра Велинова, Рита Тодорова, Марийка Модева, Гинка Гюрова, Надя Филипова, отборите по баскетбол (жени) и волейбол (мъже).
Заради всички тях, а и много други преди и след това, България участва с гордо вдигната глава на всяка олимпиада!


Стискаме палци на 51 наши спортисти

Точно 51 са българите, които ще ни представляват на сегашната олимпиада. Повечето са участници в индивидуални състезания, като изключим ансамбъла по художествена гимнастика, дуото Стефани и Габриела Стоеви в бадминтона и двойката скул мъже в гребането Георги Божилов и Кристиян Василев.
Шансовете ни за медали са свързани най-вече с традиционно силните за нас спортове като борба и бокс, където очакваме призьори както при мъжете, така и сред жените. На пробив се надяваме и в спортната стрелба, джудото, леката атлетика. Можем също така да очакваме добри новини от кану-каяка, бадминтона, плуването. Не бива да забравяме, че на олимпиадата участват супер звезди като Ивет Лалова, Григор Димитров и Цветана Пиронкова, които, въпреки жестоката конкуренция, имат качества да се наредят сред най-добрите.

Традиционно добро представяне очакваме и в художествената ни гимнастика, въпреки разигралата се трагедия с Цвети Стоянова, която беляза играта на момичетата след трагичния инцидент. 
Историята обаче сочи, че предварителните сметки са едно, реалното представяне – съвсем друго. От това следва и общата ни надежда – нерядко никому неизвестни българи са изненадвали нас, а и света, с блестящи постижения и олимпиадите са били трамплин за славната им кариера. Надяваме се Рио да роди нови български герои, които ще влязат в спортната ни история.

Палци стискаме на всички наши участници. А ето и кои са те:
Бадминтон: Линда Зечири, Габриела Стоева и Стефани Стоева;
Бокс: Станимира Петрова, Даниел Асенов, Симеон Чамов;
Борба: Елица Янкова, Мими Христова, Тайбе Юсеин, Владимир Дубов, Борислав Новачков, Георги Иванов, Михаил Ганев, Димитър Кумчев, Даниел Александров, Николай Байряков, Елис Гури;
Гребане: Георги Божилов и Кристиян Василев;
Джудо: Ивайло Иванов, Янислав Герчев;
Кану-каяк: Мирослав Кирчев, Ангел Кодинов; Колоездене: Стефан Христов;
Лека атлетика: Ивет Лалова-Колио, Силвия Дънекова, Мирела Демирева, Габриела Петрова, Милица Мирчева, Радослава Мавродиева, Георги Цонов, Румен Димитров, Тихомир Иванов, Георги Иванов, Митко Ценов;
Модерен петобой: Димитър Кръстанов;
Плуване: Нина Рангелова, Венцислав Айдарски, Александър Николов;
Спортна стрелба: Антоанета Бонева, Антон Ризов, Самуил Донков; Григор Димитров, Цветана Пиронкова;
Фехтовка: Панчо Пасков;
Художествена гимнастика: Михаела Маевска, Ренета Камберова, Любомира Казанова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова (ансамбъл), Невяна Владинова (индивидуално).


Анка Бакова, Долорес Накова, Мариана Сербезова, Румеляна Бончева, Анка Ефтимова- рулеви (гребане) – бронзова четворка скул от Москва '80 Изпратихме спортистите ни в Рио с усмивки и надежди

В категории: Спортен дух , Спортни новини , Личности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки