Уникална книга отговаря на въпросите кои сме ние, българите, и откъде идваме


Уникална книга отговаря на въпросите кои сме ние, българите, и откъде идваме
Корицата на книгата
07 Август 2016, Неделя


Управителят на Българския генетичен проект Евгени Делев твърди в издание с „разширена реалност“, че сме по-стари от всички други народи в Европа

Автор: Яна Славянска

Точно преди една година в „Десант“ публикувахме интервю с управителя на Българския генетичен проект Евгени Делев със заглавие „Българите сме по-стари от всички други народи в Европа“. В него изследователят сподели, че работи върху книга, която поставя основите на една нова наука – популационна генетика. В случая – на българите.
За радост на всички, които се интересуват от тази тематика, изданието „Въведение в генетичната генеалогия“ вече е факт. То е първото по рода си на български език. Но освен това, благодарение на въведените в нея айфон апликации, се явява и първата у нас книга с т.нар. „разширена реалност“.

Иновативната концепция е нова за България. Тя спомага за по-пълноценното възприемане на четивото, като определени предварително кодирани илюстрации в изданието, след сканиране с  айфон, айпад или смартфон позволяват стартирането на късометражно 5-6-минутно филмче по въпросната тема, което всеки читател ще може да изгледа на мобилното си устройство. Така „Въведение в генетичната генеалогия“ отваря нова страница в българското книгоиздаване, давайки път на новите смарт технологии.
Изданието, което въвежда публиката в загадъчния, но много интересен свят на генетиката, е богато илюстрирано, така че всеки да може да разбере какво представлява този дял от науката. Редица графики, таблици и диаграми предоставят подробна информация какъв текст да изберем, за да изследваме гените си, от коя лаборатория и на каква цена може да проследим своя генетичен произход и пр.

„Въведение в генетичната генеалогия“ има за цел да запознае широката публика, съставена от хора, които нямат специално образование и подготовка в областта на генетиката, с основите на новосъздадената наука. Но освен това, ще подготви читателите да разберат по-лесно доста по-популярно написаната втора част на изданието,  озаглавена „Българите – основоположници на Европейската цивилизация“, която ще се появи на бял свят в началото на септември. Прелиствайки страниците й, всеки ще може сам да интерпретира своите резултати, както и тези на тестваните до момента българи, и разполагайки вече с тези знания, да осмисли какъв е нашият произход.

Изобилието от миграционни и родови схеми също спомага за по-подробното и достъпно онагледяване на познанията за движението и усядането на представителите на българския род през вековете, както и миграцията на топонимите от различни места по света към българските земи.
Читателите ще открият подробна информация и за хаплогрупите на типично българските клонове. Именно т.нар. хаплогрупи са тези, които оформят родословното дърво на човечеството. Най-просто казано, хората от една и съща хаплогрупа са потомци на общ прародител.

В изданието са представени всички български земи на територията на днешна Гърция, Македония и Албания, административното деление по исторически периоди, азбука, летоброене, паралели между българския и другите древни езици и т.н. То проследява и миграцията на топонимите от гръцките към българските земи.
Тезите на автора са подкрепени интердисциплинарно с много данни и от други сфери на научното знание – история, география, етнография, топонимика, етимология, медицина и т.н.

Авторът уточнява пред „Десант“, че двете части на книгата, които са в ограничен тираж от 300 екземпляра, всеки един от които е с индивидуална библиофилска номерация, ще се разпространяват основно чрез интернет.
Откъде идваме и колко стари сме българите? Ако прочетем трудовете на Евгени Делев, със сигурност вече ще сме по-наясно.

Припомняме, че българският ДНК проект се стреми да натрупа база генетични данни за всеки, чийто генетичен произход е български, катo при мъжете се проследява пряката мъжка линия (баща, дядо, прадядо и т.н.), както и пряката женска линия (майка, баба, прабаба и т.н.), докато при жените се изследва единствено пряката женска линия.
Евгени Делев е категоричен, че участието на повече хора би спомогнало за по-точното определяне на характерните за нашия народ гени и произход, степента на родственост между различните участници в проекта, както и миграциите ни назад във времето.


Изданието е богато илюстрирано с таблици, схеми, диаграми и пр.

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки