Кой е Фетхуллах Гюлен и какво е неговото движение


05 Август 2016, Петък


Последователите му проявяват особена активност в сферата на образованието, науката и медиите


Турските власти са категорични, че неуспелият опит за преврат от нощта на 15 юли е организиран от живещия в изгнание проповедник и писател Фетхуллах Гюлен и членове на възникналото покрай неговите идеи обществено-политическо движение. Затова и Ердоган настоя САЩ да върне лидера на организацията в родината му. От Белия дом поискаха обаче повече доказателства за съпричасността му към метежа.
Дали Гюлен е замесен в него, или не, няма как да знаем. Но можем все пак да нучим повече за неговата дейност. За движението му, популярно като Хизмет (в превод от турски – „служене“), Джамия (общественост) или Джемаат (общество, община), е известно, че то е особено активно в сферата на образованието – предполага се, че съществуват приблизително 1400 училища, открити от негови съмишленици в над 140 страни по света.

Покрай това съществуват и множество близки до организацията медии, като в същото време се установяват и определени интереси към откриване на медицински клиники.
„Икономист“ характеризира Хизмет като „движение за мир, основаващо се на идеите на пацифизма и предлагащо нов съвременен поглед върху исляма“. Изданието отбелязва, че концепцията му е „да се противопоставя на екстремисткото направление на салафизма“.
Според изследователя Хакан Явуз, в движението влизат три основни групи – бизнесмени, журналисти и преподаватели. Първата е съставена от представители на т.нар. „анадолска буржоазия“, представители на средния и дребен бизнес – мюсюлмани, които оказват финансова подкрепа и финансират откриването на частни училища, университети, колежи, общежития, летни лагери и други образователни центрове по целия свят.

Критиците обвиняват движението в провеждане на мисионерска линия и в стремеж да завоюва политическо влияние. Гюлен бе заподозрян от кемалистите в извършване на престъпления срещу държавата, но през 2008 г. бе напълно оправдан.
Много въпроси бяха повдигнати по повод евентуалната съпричастност на движението му към процеса по разследването на делото  „Ергенекон“. Това е името на антиправителствената групировка от ултранационалистичен характер, в която влизат предимно представителите на военните. Международните наблюдатели характеризират този процес като подготовка за ликвидиране на инакомислещите в Турция.

През март 2011 г. бяха арестувани седем турски журналисти, сред които бе и Ахмет Шик, автор на книгата „Армията на имама“, в която се твърди, че представители на движението на Гюлен се опитват да се внедрят в редовете на въоръжените сили на Турция.
На 14 декември 2014 г. турската полиция арестува 23 служителя на вестник „Заман“ и телевизионната компания Samanyolu, които бяха обвинени в тесни връзки с движението Хизмет, създаване на нелегална организация и опит за завземането на власта в страната. След това върховният представител на ЕС по международните въпроси Федерика Могерини и комисарят, отговарящ за преговорите по разширяване на Европейския съюз, Йоханес Хан обявиха, че подобни арести са несъвместими със свободата на медиите. 

На 19 декември 2014 г. истанбулският съд издаде заповед за задържането на Гюлен.
Понастоящем, както е известно, той живее в американския щат Пенсилвания. Когато е в Европа, той предпочита да стои в Монако.
Привържениците му го наричат почтително Ходжа ефенди (господин учител).
През 2008 г. чрез анкета в сайта по проект на списанията „Проспект“ и „Форин полиси“ бе избран за най-влиятелен интелектуалец на планетата. През 2009 г. името на Гюлен влиза в топ 500 на най-влиятелните мюсюлмани, като през 2013 г. е на 11-то място в красацията, като през същата година е включен в 100-те най-влиятелни хора в света на сп. „Тайм“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки