Хасковският мюфтия купи с НПО пловдивската Ташкьопрю джамия


Хасковският мюфтия купи с НПО пловдивската Ташкьопрю джамия
Басри Еминефенди
05 Август 2016, Петък


Предишният управител на „Асоциация Бату платформ“ е заместникът на Местан Шабанали Дурмуш

Автор: Камен Колев

Сдружението с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, чийто председател е хасковският мюфтия Басри Еминефенди, купи за 390 000 евро пловдивска джамия, известна като Ташкьопрю. Предишният председател на Управителния съвет на неправителствената организация е заместник-председателят на регистрираната преди дни партия на Лютви Местан ДОСТ Шабанали Ахмед Дурмуш.

Сделката за джамията, строена през 1860 г., е изповядана от пловдивски нотариус.
Сградата и дворното място под нея са продадени от Мюсюлманското настоятелство през 1939 г. с цел да се направи ремонт на минарето след Чирпанското земетресение.
Купувач е Павел Грозлеков, който плаща за имота 32 000 лева и се задължава да събори разрушената сграда и да превози материалите. Заради началото на Първата световна война обаче плановете му се провалят.

Така, вместо да започне нов строеж на почистеното дворно място, той прави частичен ремонт на съществуващата сграда. През 1948 г. джамията е отчуждена и превърната от държавата в склад, а по-късно е реституирана на наследниците на Грозлеков.
Те, от своя страна, започват ремонт по проект, утвърден от Националния институт за паметниците на културата, като превръщат молитвения дом в ресторант. Покрай това възстановяват фасадата, поставят реплика на оригиналния полилей, прокарват ВиК инсталации и поставят подови настилки.

Междувременно имотът става собственост на наследницата на Павел Грозлеков – Искра Грозлекова, която живее в Германия. Нейната майка прехвърля идеална част от него на Димитър Кацаров.
Дълги години джамията е стопанисвана от италианеца Лино Тонан, известен в Пловдив с прозвището Венецианския търговец. Той също отваря ресторант в сградата. Но на 9 юни 2009 г. е признат за виновен по обвинение за укриване на данъци за 2,398 млн. лв. и водене на двойно счетоводство. Но още преди съдебното решение да влезе в сила, той се изнизва към родината си.

В края на 90-те години на ХХ век пловдивското мюфтийство завежда дело срещу Община Пловдив, за да си върне джамията. Съдът обаче отхвърля иска. По-късно отново е заведено дело за собствеността върху сградата. Но то бе прекратено, тъй като веднъж вече съдът се е произнесъл по казуса.
В това време джамията работи като гръцки ресторант. В един момент наследниците решават да я продадат. Купувач е регистрираното през 2013 г. в Кърджалийския окръжен съд Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“.

Първоначално председател на Управителния съвет на НПО-то е тогавашният мюфтия  на Кърджали и председател на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед Дурмуш, който впоследствие става депутат от ДПС в 43-то Народно събрание. Той членува в Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, както и в Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

Справката в парламентарния сайт сочи, че Шабанали е роден на 3 юни 1978 г. в село Водач, община Черноочене. Той е теолог и владее арабски език. Изучавал е духовните науки в Йордания, има диплома по ислямско право и от университета „Селчук" в Коня, Турция.
Народният представител напусна ДПС заради солидарността си с Местан и стана негов заместник в нова политическа формация. Именно Дурмуш бе натоварен с емисарската мисия от създателя на ДОСТ да проведе срещи с изселническите организации на българите в Турция. За него се говори, че често се хвали с топлите си отношения с Ердоган, с когото се бил запознал, докато още бил млад мюфтия в Кърджали, при посещението на турския големец в родопския град през 2008 г.

В групата на следовниците на Местан, които обикаляха край Босфора да търсят подкрепа за новоизлюпената партия, бе и мюфтията на Хасково Басри Еминефенди, който междувременно наследява Шабанали като председател на Управителния съвет на закупилата Ташкьопрю джамия „Асоциация Бату платформ“.
Пред наш репортер обаче Еминефенди отрече НПО-то да е негово и ни посъветва да се обърнем към Управителния съвет на сдружението. Парадоксът в случая е, че негов председател е самият той, което е видно и от последния публикуван годишен финансов отчет за 2015 г.

И както бе категоричен, че няма нищо общо с „Асоциация Бату платформ“, така Басри Еминефенди сподели мимоходом, че все пак бил запознат с намеренията на Управителния съвет, като до месец щяло да стане ясно новото предназначение на джамията – тя щяла да стане или мюсюлманско училище, или кино, или информационен център.
И без да питаме повече каквото и да било, ясно е какво ще се преподава в медресето, какви филми ще се прожектират под купола на бившия молитвен дом или пък какви „информационни“ материали ще се раздават там.


От подадена в края на март тази година справка се вижда, че „Асоциация Бату платформ“ се управлява именно от Еминефенди

В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
targovez honorar konsultant r
10.08.2016 11:29:29
0
0
znashi mnenieto na balgarskite zakonodateli za dshamiite i minaretata i propovedite moshe da e kato v avstria i shwejzaria naprimer da spasvat zakonite na stranata da im se namaljat dezibelite na molitvite i pesnite na imamite i drugite ako ne go spasvat globi v polsa na obshtinata ili da ima v sasedna sgrada instalirana uredba s avtomatishno vkljushvane na balgarska narodna musika naj malko na sashtite dezibeli i sutrin 5 shasa kato zaposhnat maanetata na imama da zaposhvat avtomatishno i balgarski narodni pesni ili pesnite na popovete
ako ne ,moshe da mi se platjat ot dshamiite i dshadiite njakolkostotin hiljadi evro za da moga da se izselja poradi zdravoslovni prishini na ostrovi kato madejra kadeto njama dshamii .
1
05.08.2016 09:31:17
0
0
A DARZAVNITE I OBSHTINSKI VLASTI,SPJAT LI SPJAT!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки