Що е радикален ислям и може ли да бъде осъден Ахмед Муса?


Що е радикален ислям и може ли да бъде осъден Ахмед Муса?
Върховните магистрати имат странни виждания за радикалния ислям, според тях Ахмед Муса не бил опасен...
05 Август 2016, Петък


ВКС отмени присъдата на пазарджишкия проповедник на джихад, който в момента отново е подсъдим за насаждане на верска омраза и противодържавна дейност

Автор: Слав Бранимиров

Пазарджишкият имам Ахмед Муса явно е роден под щастлива звезда, колкото и неуместно да изглежда сравняването на сляпата Темида със звезда. Така или иначе, „закачката” със съдебната власт на доайена сред бг проповедниците на радикален ислям продължава вече повече от 10 години, а самият Муса остава недоказано виновен и относително свободен, въпреки честите му и продължителни престои в следствените арести.

Точно там – в килия на затвора в Пазарджик, Ахмед Муса посрещна и новината, че Върховният касационен съд (ВКС) е отменил осъдителната част на произнесената през 2014 г. присъда на Пазарджишкия окръжен съд по нашумялото дело срещу 13-те имами.
Тогава магистратите признаха Муса за виновен в три престъпления: проповядване на антидемократична идеология; членство в организация за проповядване на такава идеология; проповядване на омраза на религиозна основа. Всичко това му коства символичната присъда от една година лишаване от свобода и 5 хил. лева глоба.
Петнадесет месеца по-късно Апелативен съд-Пловдив увеличи тази присъда на две години лишаване от свобода.

Муса влиза от дело в дело

Междувременно Ахмед Муса отново бе станал подсъдим - пак за проповядване на верска нетърпимост и омраза. От март 2016 г. в Окръжен съд – Пазарджик върви процес срещу Муса и още 14 български граждани, обвинени, че в съучастие, действайки като организирана престъпна група, са проповядвали радикален ислям.
Проповедите на Муса звучали не само в молитвени домове, но се разпространявали и чрез видеоклипове по интернет, вкл. в социалните мрежи. В тях имамът призовава към война с друговерците и възхвалява “Ислямска държава”. За пореден път той не е сам, а ръководи нелегална организирана престъпна група (повече можете да прочетете в „Десант”, бр. 348 от 4 март 2016 г.).

Нека обобщим: Ахмед Муса отново е подсъдим.  Той има осъдителна присъда  за проповядване на радикален ислям, потвърдена на две инстанции. Освен това, тази присъда  е произнесена в изпитателния 5-годишен срок на предишна осъдителна присъда от  3 години лишаване от свобода, постановена за сходни престъпления.
Именно при тази фактическа обстановка ВКС решава, че трябва да отмени присъдата на Муса по делото срещу 13-те имами и да го върне за разглеждане от друг състав на Апелативен съд в Пловдив. Как да не възкликнеш, че Муса е роден под щастлива звезда?
Салафизмът не бил толкова страшен

Не се знае какво пише в звездния хороскоп на самопровъзгласилия се имам от Пазарджик, но пък може да се види написаното в мотивите на магистратите от Върховния касационен съд, с които отменят присъдата на първите две инстанции, вкл. административните наказания на останалите сподвижници на Муса.
Във ВКС се съгласяват с твърдението на Ахмед Муса, че е осъден за религиозните си убеждения, а не за разпространение на антидемократична идеология.
Според върховните магистрати специфична религиозна основа в обвиненията остава най-сериозният проблем за правилното прилагане на материалния закон – дали проповядваните идеи и възгледи не са част от свободата на вероизповедание, закрепена в международни актове, по които България е страна, както и в Конституцията.

Прокуратурата твърди, а първите две съдебни инстанции приемат, че проповядваната от Ахмед Муса антидемократична идеология се нарича салафизъм, но според ВКС салафизмът е експертно определен като религиозно течение и не е сред ученията, които са безспорно утвърдени като антидемократични. Така дейността на Муса и останалите обвиняеми по това дело „олеква” откъм антидемократичен характер и съответно не може да се възприема като антидържавна дейност.

„В рамките на обема на обвинението за проповядване на антидемократична идеология въззивният съд е бил длъжен да мотивира кои от проповядваните от подсъдимия Ахмед идеи на "салафитското направление на исляма" са противодържавни – противопоставят се на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, както и чрез кои идеи се проповядва налагането на шариатска държава", е записано в мотивите на съдиите от ВКС, с които те връщат делото на 13-те имами за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд-Пловдив.

Професионалното алиби на имамите

Освен това в решението на ВКС се казва, че престъпната организация е обединение на двама или повече души, с цел извършване на противодържавни престъпления. Тъй като трябва да се докаже противодържавната цел на това сдружаване, възниква друг същностен проблем за приложението на закона – по какъв начин професионалните връзки между имамите, по-голямата част от които са на служба към Мюсюлманското вероизповедание, са насочени към нужната за престъплението противодържавна цел.

Това са мотивите на Върховния касационен съд. Те са публични и който желае, може да се запознае с тях в пълен обем. Важно е да се изтъкне обаче, че с това свое решение върховните магистрати не оневиняват Ахмед Муса и останалите подсъдими, а връщат делото за преразглеждане. Това повторно гледане на делото в Апелативен съд-Пловдив съвпада по време с поредния процес срещу Ахмед Муса, гледан в Пазарджик.
В средата на юли съдът измени мярката за неотклонение на седем от подсъдимите и занапред те ще бъдат под домашен арест. Ахмед Муса обаче остава зад решетките на затвора в  Пазарджик. Поредното заседание по това дело се проведе на 28 юли, а следващото е насрочено за 16 септември.
След всичко казано дотук е редно да се попитаме що е радикален ислям и има ли той почва у нас?

Преди и след дефиницията

Главният прокурор Сотир Цацаров  е категоричен и читателите на „Десант” са запознати с неговата позиция.
„Твърдението, че у нас няма радикален ислям, бих го определил като невярно. Фактът, че има два съдебни процеса, не значи, че нещата са овладени. А това, че един наказателен процес е приключил, не означава, че ситуацията е овладяна както там (в Пазарджишка област), така и не само. Има множество факти, че тези действия и идеи намират своята почва в притихнала форма”.

Това заяви неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров в изказването си по време на организираната от коалицията Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО  кръгла маса на тема "Радикалният ислямизъм - заплаха за националната сигурност на Република България". Според Цацаров засега радикалният ислям у нас е в "доста прикрита и притихнала форма, защото държавните органи вземат мерки".
Парламентарната група на Патриотичния фронт е вносител и на проектозакон за допълнение в Наказателния кодекс, с което радикалният ислям се добавя до фашистката и другите антидемократични идеологии, чието проповядване е престъпление според чл. 108 от НК.

Ето и предлаганата дефиниция: „Идеология „радикален ислям" се проповядва от едно лице, когато то с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: за създаване на ислямска държава (халифат); за налагане на законите на „Шериата" над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма, или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани.Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации."

Всъщност всичко това е пределно добре известно на Ахмед Муса и неговите сподвижници. За всички тях има една добра и една лоша новина: решението на ВКС за преразглеждане на  делото срещу 13-те имами и промените в НК, свързани с радикалния ислям.
А може би новините са само добри и Темида ще въздаде всекиму това, което пише в законите?!


Тази, както и още десетки подобни снимки са били открити в компютрите на Муса и неговите съучастници. Намерени са и видеодоказателства за отправени от тях послания, че до 2020 г. планетата ще е под ръководството на „Ислямска държава”, а България ще е първата на Балканите, където ще се вее черното знаме на терористичната групировка

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
I write from abroad
16.09.2016 19:37:46
0
0


And I think need : peace on Earth and good among people
1
--
16.09.2016 19:36:35
0
0
на сайта "Всички жени по света да бъдат обрязани, призова руски мюфтия" в dariknews.bg пише интересни коментари (особено 39 и 40-ти коментари)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки