Предлагат стадиона в Добрич да се казва „Капитан Димитър Списаревски”


Предлагат стадиона в Добрич да се  казва „Капитан Димитър Списаревски”
Капитан Димитър Списаревски (роден в Добрич) загива, защитавайки небето над София, врязвайки се във водача на колона англо-американски бомбардировачи
05 Август 2016, Петък


Общината в Добрич да поеме контрола над закъсалия местен футболен клуб “Добруджа” реши на последното си заседание Общинският съвет в добруджанския град.

Автор: Пламен Николов

“Жълто-зелените” от Добрич през изминалия сезон за трети път в близо 100-годишната си история изпаднаха в аматьорската В група, която вече се нарича Североизточна трета лига.

Малко история

Началото на организирания футбол в Добрич е през 1919 г., когато се създава ФК “Развитие”, който след много трансформации, през 1959 г. вече се нарича “Добруджа”.
В първите седем десетилетия от историята на клуба успехите са скромни – кратко присъствие в А група през 60-те години на миналия век и един полуфинал за Купата на Съветската армия. Славният период е последното десетилетие на ХХ век.
През 1991 г. “Добруджа” влиза в А група и играе девет поредни сезона в елита. През 1996 г. е регистрирано и най-доброто класиране на “жълто-зелените” – 7-мо място.

Пак по това време в мъжкия отбор блесват талантите на местната детско-юношеска школа Милен Петков, Галин Иванов, Светослав Тодоров и Светослав Петров, които правят успешна кариера и стигат до националния отбор.
Славата на футбола в Добрич залязва в началото на нашия век, когато начело на клуба застава софийският бизнесмен Величко Найденов (тогава собственик на “Канал 3”). За да подпомогне футбола, Общината в Добрич апортира в новосформираното ПФК “Добруджа” АД апетитни имоти – кооперативният пазар, ханът и гостилницата в етнографския комплекс “Старият Добрич”, магазин в центъра.

Много бързо се разбира обаче, че Величко Найденов няма никакво намерение да спасява добричкия футбол, а си гледа бизнес интересите. В продължение на 10 години той прибира приходите от общинските имоти, докато в същото време “Добруджа” си играе кротко в Б група, с изключение на едно мимолетно завръщане за един сезон в елита и безславно отпадане след позорни загуби.
През 2007 г.  отборът изпада във В група. Тогава Общината решава да си върне имотите, но се появяват юридически пречки, стига се дотам, че да се създаде нов клуб – “Добруджа 1919”, като се използва лиценза на “Орловец” от близкото село Победа.
В крайна сметка, през 2010 г. общинарите успяват да изгонят Величко Найденов, като му плащат солидна сума за акциите в клуба.

В момента

„Добруджа” се управлява като НПО.
Финансира се почти изцяло от Общината, която заделя за футболния клуб стотици хиляди лева от бюджета си. Оказва се обаче, че тя дава парите, а няма никакви механизми за контрол на това как се харчат.
Стана ясно още, че от тазгодишния бюджет, който е 330 000 лв., вече са изхарчени 280 000 лв., а в представените от ръководството отчети има сериозни разминавания.
Единственият изход от ситуацията е местната власт да поеме контрола над футболния клуб и да го администрира до появата на спонсори, реши местният парламент. Сегашният УС трябва да се разпусне, а новият да бъде оглавен от кмета Йордан Йорданов.

Това всъщност са стъпки от превръщането на ФС “Добруджа 1919” в общински футболен клуб. Според градоначалника, по този начин ще се осигури максимално прозрачно изразходване на средствата.
Йордан Йорданов все пак направи уговорката пред феновете, че това може да не се случи веднага. Най-верните привърженици от агитката на “Добруджа” обаче категорично настояват да се гони първото място в Североизточната трета лига. Кметът обеща до месеци да бъде разработена стратегия за бъдещето на футбола в Добрич.

Покрай неразбориите около футболния клуб

се случи и нещо хубаво. Привържениците на “Добруджа” излязоха с предложение стадионът в Добрич, който от построяването си в средата на миналия век се казва “Дружба”, да бъде преименуван на “Капитан Димитър Списаревски”.
Феновете посочват, че името “Дружба” вече е изиграло ролята си, а освен това по никакъв начин не се свързва с Добрич и Добруджа.
Капитан Димитър Списаревски, който загива, защитавайки небето над София, врязвайки се във водача на колона англо-американски бомбардировачи, е роден в Добрич. Освен това е бил футболист и дори е играл няколко мача за отбора на “Левски” (София).

В Добрич Списаревски е почетен с именуване на улицата, където е била родната му къща и със скромна паметна плоча. Според футболните запалянковци, това е крайно недостатъчно за мащабите на саможертвата на “живата торпила”.
С преименуването на стадиона не само ще бъде достойно почетена паметта на героя, а и ще се допринесе за популяризиране на подвига му сред добричката общественост и сред привържениците на футбола в цялата страна. Очаква се предложението да бъде подкрепено от съветниците на следващата сесия на местния парламент в Добрич, която ще е през септември.


Очаква се стадион „Дружба” да бъде преименуван на „Капитан Димитър Списаревски” Кметът на Добрич Йордан Йорданов (вляво) ще оглави Управителния съвет на ФК „Добруджа 1919”

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
geshev eshev peshev meshev fes
05.08.2016 11:03:10
0
0
AZ PAK PREDLAGAM STADIONA DA NOSI IMETO ,,DOBRUDSHA,,KATO SIMVOL NA PLODORODIETO NA DOBRUDSHA I S TOVA IME NJAMA DA IMA KONFLIKTI S USA ,RUSIA I ANGLIA I DRUGI KOITO SA BOMBARDIRALI SELISHTA I MESTNOSTI V BALGARIA I DOBRUDSHAi sa nanesli golemi vredi na balgarite i balgaria vapreki samoshertvite na mnogo hiljadi ,,spisarevzi,,
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки