Черупката от кокоши яйца е незаменим източник на калций


04 Август 2016, Четвъртък


В нея са открити общо 14 химически елемента и много необходими за човешкия организъм минерали


Калцият играе много значителна роля за съществуването на човека. Той е основният градежен елемент на костите, зъбите и ноктите. Освен това влияе на растежа и развитието на организма, регулира функциите на всички органи, неутрализира киселинността, укрепва сърдечносъдовата система и пр.
Първите признаци за наличието на рахит, остеопороза, остехондроза, мускулни спазми, депресия, промени в настроението при възрастните хора и др. сигнализират за недостиг на този елемент.

Когато лекарят постави диагноза калциева недостатъчност, то вместо скъпоструващите таблетки, съдържащи калций, може да се възползваме от ресурсите на природата – в случая такъв незаменим дар е черупката от пресни яйца на домашни кокошки. Този метод отдавна се използва от народната медицина.
По данни на А. Щеле (1980), яйчената черупка съдържа не само лесноусвоим калций (над 93%), но и други необходими за човека минерали: магнезий (0,55%), фосфор (0,25%), натрий (0,03%), калий (0,08%), желязо, сяра, алуминий и пр. Общо в нея са открити 14 химически елемента.

В състава на протеина в нея присъстват такива незаменими аминокиселини като метионин (0,28%), цистин (0,41%), лизин (0,37%), изолейцин (0,34%).
Благодарение на всичко това, приготвената за лекарствени цели черупка от домашни яйца се явява най-балансираното естествено средство в сравнение с простите химични препарати с калций, в които понякога се добавя и витамин D3.
Методът на използването й за лечебни цели е много прост. Нужно е да се вземат пресни кокоши яйца, без значение на цвета им – дали са бели, или бежови. Измиват се с топла вода и сапун, изплакват се добре и се оставят да преседят в продължение на 5 минути в леко подсолена вряла вода. Не се препоръчва да се варят, тъй като тогава черупката ще е по-малко активна.

След това съдът с яйцата се слага под течаща хладка вода, докато те изстинат. Чак тогава се обелват акуратно, като не се пропуска да се премахне тънката ципа по вътрешната стена на черупката.
Белтъкът и жълтъкът се използват за приготвянето на различни ястия и ордьоври, а черупките се смилат на прах. Народните лечители съветват за целта да не се изполва кафемелачка, тъй като така ще се изгубят редица целебни свойства на черупката.
Преди употреба се препоръчва в праха да се добавят няколко капки лимонов сок.

Дневната доза е ½ ч.л. от смлените яйчени черупки, смесена с немазна извара.
Желателно е тя да се приема сутрин в продължение на 2-3 седмици, в зависимост от състоянието на болния. Годишно е препоръчително да се проведат два курса – в началото на пролетта и в края на есента.
Прахът от смлените черупки се съхранява най-добре в книжна торбичка или в сух стъклен буркан.
Медицински изследвания са доказали, че черупката на пъдпъдъчите яйца, която се състои от 90 процента калциев карбонат, се усвоява по-лесно от организма. А в добавка на това съдържа и всички необходими за организма микроелементи, в това число мед, флуор, сяра, силиций, цинк и др. – общо 27 елемента.

Съставът на яйчената черупка на пъдпъдъчите яйца поразително съвпада със състава на костите и зъбите на човека. И освен това, тя има способността да стимулира кръвотворната функция на костния мозък, което носи полза на целия организъм.
Смилането й на прах става по същия начин както и с черупките от кокошите яйца.
Тя също се приема размесена с лимонов сок или с малко рибено масло. Еднократната доза е 1/3 чаена лъжичка, като приемът може да става по всяко време на денонощието. Продължителността на вземането е по-дълга от тази на праха от черупките на кокоши яйца – 6 месеца, като най-добре е това да става през есента и зимата.
Тя е особено необходима и се препоръчва горещо на бременните жени и на деца от 2- до 6-годишна възраст.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки