На плаж и барбун в края на България


На плаж и барбун в края на България
Село Резово
02 Август 2016, Вторник


Резово, според езиковедите, носи името на тракийския цар Резос

Автор: Камен Колев

Ако обичате да почивате по топлите плажове на Южното Черноморие, направете си труда и отскочете до Резово. Малкото гранично селце е най-югоизточната точка на страната ни, а от брега на тясната Резовска река можете да видите турския бряг. Оттук започва южната ни граница с Турция с дължина 259 км, както е договорено в подписаното на 6 май 1992 г. между България и Турция споразумение за определяне на държавната ни граница в района на устието на река Резовска.
Морската и сухоземната граници на страната ни се срещат с турските на една скала на най-южната българска суша.

Между морския бряг и устието на рекичката е сгушено живописното селце и почти няма кръчма, която да не открива панорама към морската ни граница и устието на реката.
В миналото в околностите на Резово е кипяла интензивна металургична дейност. На около 5 км западно от Резово, в местността Згуриите, се намира най-голямото находище от древни шлаки у нас. Смята се, че залежите са няколкостотин хиляди тона. В местността Селски дол, на 3-4 км западно от селото, освен рудни разработки има и тракийски могилен некропол.
През Средновековието в Резово е имало 41 домакинства. Било пристанищно селище. През XVIII в. е споменато като "Буюк Резве" ("Голямо Резово"), а на картата на Николаас Витсен от 1715 г. "Рузезуу" е отбелязано и като река.

Австрийският пътешественик Карл Щютц споменава Рузе през 1788 г. Според Венцел фон Броняр (1776 г.) "селото е доста голямо, но извънредно зле застроено с къщи, покрити с тръстика. Селяните му изнасяли за Константинопол дърва, дини и голямо количество лук...".
Морският пристан Резово е нанесен и върху картата на Кристиан Томас (1788 г.). По същото време го отбелязва и австрийският гравьор Макс Шимек, а под името Рузе то съществува на картата на генерал Хатов от 1829 г.

Селото,според езиковедите, носи името на тракийския цар Резос. С войските си той се е сражавал на страната на троянците, според Омировата "Илиада". Заради нападенията на кавказките пирати резовци решили да сменят мястото на селото и да го пренесат по-далеч от морето. Новото място било на 10 км в Странджа на хълма Кукуча. Въпреки това, крайбрежната му земя не преставала да се използва от местни овчари.
Селището е силно пострадало при потушаването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., когато всички 70 къщи били ограбени.

В началото на 20 век то е построено наново (на днешното си място), тогава е вдигната и църквата „Свети Константин и Елена“. Дали на събуденото за живот място името Еникьой (Ново село). През 1920 г. било възстановено старото име Резово, което селището носи и днес. След Балканската война в Резово дошли няколко семейства бежанци от селата Яна и Блаца (днес на територията на Турция) и преселници от Малко Търново. Населението се е препитавало с въглищарство, земеделие и риболов. Преброяването на населението през 1926 г. установило 95 къщи и 378 жители, от които 70 бежанци от Източна Тракия.
През 1955 г. в Резово е имало 90 къщи, но селището постепенно западнало, защото попада в граничната зона на България с Турция. Нов тласък за оживление и туризъм дава отпадането на забраната в района да се пътува само с пътен лист и през последните години селището се съживява и става любимо място за хора, търсещи уединение и спокойствие.

Днес там има 77 постоянни жители, но през лятото те се увеличават многократно заради курортистите. Струва си да видите църквата „Св. Йоан Кръстител”, съградена в днешния си вид от архитектите Гергана и Иван Иванови и от волните помощи и безплатен труд на резовчани. На това място била старата църква, разрушена по времето на социализма. Един ден местна жена - Дафинка, сънувала чуден сън. Някой й казал със сърдит тон: "Докога в Резово ще стои празно мястото на моята църква!"

Разказала жената съня си на своите съселяни и решили да започнат строежа. В първите години на демокрацията било много трудно. Дафинка сама купила тухлите, арх. Иванов начертал сградата, но нямало други средства за материалите. Призовали хората в Резово и всеки се отзовал със своя лепта и безвъзмезден труд. Поканили майстор Денислав Денев от Тревненската школа да изработи иконите на иконостаса. Днес в единия край на църквата паметно са изброени всички дарители, начело с майстора зограф.

Забележителна е и живописната Резовска река, която извира от района на Паспалдереси в Странджа, източно от Кофчаз в Турция. Извива се в долина с меандри, красиви скални образувания и множество бързеи, преминаващи в тихи речни участъци. Заливът е зимовище на водолюбиви птици. Могат да бъдат наблюдавани ловуващи в морето видри. Реката е дълга 112 км и се влива в Черно море. Морето пък дава богат улов на скорпид и барбун, които местните ресторантьори съвършено приготвят по различни рецепти. Опасният заради шиповете и отровата си скорпид има божествено вкусно месо, а барбунът, наричан още царска риба, е ценен морски дар, известен от дълбока древност. Рибата е много харесвана заради своето вкусно, леко, бяло и стегнато месо с дискретен морски, леко сладък вкус.

Ако отидете да разгледате Резово, не забравяйте да носите личната си карта. Пътуването из района все още става под контрола на Гранична полиция, а на 2 км преди селото има и граничен пункт. Възможно е униформените да ви поискат документите, за да ви регистрират. Бански за Резово вероятно няма да ви трябват, защото тук плаж няма - брегът е скалист и единствената пясъчна ивица е непосредствено до селското пристанище.
За сметка на това, само на няколко километра северно вдясно черен път води към омайния нос Кастрич, чийто плаж, макар и каменист, предлага и място за уединено плажуване.

Донякъде можете да стигнете с кола 4х4, а после трябва да повървите стотина метра пеш.
На носа се намират останките на малка крепост с правоъгълен план (20 на 30 метра). Вероятно това е известната късноантична и средновековна крепост Кастрацион, наричана още Кастрица, Кастрич, Кастро. Основите на крепостта, която е била иззидана с ломен камък, споен с хоросан, имат правоъгълна форма със страни приблизително 20 на 60 м.
Тази крепост се споменава през 1263 г. от византийския хронист Георг Пахимер. За нея съобщава и Мануил Фил, описвайки битките между Византия и България за овладяване на укрепените черноморски градове на юг от Бургаския залив. Намерените археологически находки доказват, че крепостта е съществувала от Късната античност до османското нашествие.

В залива край нос Кастрич, освен на плажуване, може да се порадвате и на гмуркане в плитките морски пещери. Изпълнени с морски обитатели, те са подходящи за достъп дори и на деца, оборудвани с очила, шнорхел и плавници. Ако имате желание да посетите най-красивия български плаж, само на 5 км северно от Резово е заливът Силистар - един от малкото, непревзети от бетон и строителство у нас. 
Някога на това място е бил чифликът Челяслар. С това име заливът е означен и по старите руски едромащабни карти от ХIХ ( т.нар. верстьовки). Силистар е обявен за защитена местност през 1992 г., за да бъдат запазени гнездилищата на редки и защитени птици - лешояд, скален орел, черен щъркел, кълвач, гълъб хралупар, бухал и др. На Силистар има запазено находище от пясъчни лилии.

Още по на север, на около 5 км при входа за с. Синеморец, е и друг живописен плаж - Велека. Зад него се извива едноименната река, разделена с пясъчна ивица от стръмния морски бряг, а в единия край е нейното устие. Реката придава приказен вид на околността – зелени гори, достигащи до самия бряг, тъмни скали с причудливи форми, изваяни от природата, и златисти пясъци.
Достигайки до Синеморец, реката образува красива лагуна и се просмуква към морето под пясъчна коса. Плажът не е подходящ за начинаещи плувци поради особените морски течения, оформящи се от вливането на реката в морето.
Но пък се предлага разходка с кану и лодка по река Велека, която може да ви погълне цял ден сред приказно красивите жълти лилии и костенурките по бреговете.


На Силистар има запазено находище от пясъчни лилии Устието на река Велека прави едноименния плаж приказно красив Православен храм „Свети Йоан Кръстител Нос Кастрич с останките от едноименната древна крепост

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки