Билките през месеца


28 Юли 2016, Четвъртък


През август се берат листата на бръшляна, стръковете на белия равнец, на бялото подъбиче, на вълнестия напръстник, на жълтия смил, на комунигата, на върбинката,

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

на овчарската торбичка, на пиперичето, листата на горската ягода и ментата. Вършеят се семената на кима, копъра и лена.
Листата на бръшляна се препоръчват при хронични възпаления на слизестите обвивки, както и при чернодробни и жлъчни заболявания. Стръковете на белия равнец са старо народно средство при хемороиди, възбуждат и апетита. Стръковете на бялото подъбиче пък имат подобно действие като белия равнец. Надземната част на вълнестия напръстник засилва работата на сърцето. Но тази билка е много отровна!

Листата на горската ягода понижават кръвното налягане, а върбинката притежава нервноуспокоително, общоукрепващо и противотемпературно действие. Стръковете и цветът на жълтия смил се прилагат при жлъчни и чернодробни заболявания. Жълтата комунига има нервноуспокоително и сънотворно въздействие.
Листата на ментата помагат при стомашни и чревни болки, а на малината при главоболие и разстройство. Стръковете на овчарската торбичка се използват при маточни кръвотечения. Пиперичето се употребява при хемороиди.
През август се берат още листата на подбела, смрадликата, стръковете на ралицата, росянката, трицветната теменуга, червеното подъбиче и шишарките на хмела.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки