Календар на самочувствието през август


28 Юли 2016, Четвъртък


През по-голямата част от август над страната се очаква да се разположи област от високо атмосферно налягане с топли въздушни маси.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Аклиматизационните и оздравителни процеси в човешкия организъм ще протичат твърде активно: добро самочувствие и сън, но и по-лесна уморяемост.
Препоръчва се в храната на здравите хора да се предпочитат лесно смилаемите съставки, а болните да спазват предписаната им диета с предпочитания към плодове, сурови и млечни ястия.
Очакваните през месеца метеорологични условия ще засилят процесите на потоотделяне и изпарение от повърхността на тялото. Това може да доведе до появата на някои кожни заболявания: екземи, дисхидрози, гъбични и други.

Метеорологичната прогноза за месеца обаче предвижда, че е възможно през отделни периоди да нахлуят по-хладни и влажни въздушни маси. Това предполага настъпването на така наричаното в медицинската климатология„смутено време“. При него следва да очакваме промени в реактивността и самочувствието на организма и лесно уморяемост.
Следва да се има предвид и повишената склонност към следоперативни усложнения – емболии, сърдечни инфаркти, бъбречни и жлъчни кризи.
Науката е установила, че за лечение с природни фактори в условията на прогнозираната метеорологична обстановка на първо място подходящи са хроничните ревматични полиартрити, заболяванията, причиняващи деформации на опорно-двигателния апарат (шипове, ставни болежки).

Особено подходящи за тяхното лечение са курортите: Кюстендил, Павел баня, Карловски минерални бани, Стрелча, калолечебниците в Поморие и Тузлата.
Уместно е и лечението на гинекологични заболявания – за тях се препоръчват Сапарева баня, Кюстендил, Бургаски минерални бани.
Редица кожни заболявания – професионални екземи, невродермити, стафилококови инфекции и други – са показани за слънцелечение. За терапия на алергичните заболявания  пък се препоръчват Сандански, Горна баня, Белмекен и др.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки