Писателят и родината


Писателят и родината
Николай Хайтов
14 Юли 2016, Четвъртък


В ця­ло­то твор­чес­т­во на Ни­ко­лай Хай­тов, във все­ки не­гов ред е заключен ко­дът на Бъл­га­рия



По­ня­ко­га в ис­то­ри­я­та на ли­те­ра­ту­ра­та се от­к­ро­я­ва ня­как­ва осо­бе­на спой­ка меж­ду пи­са­те­ля и не­го­вия на­род, пи­са­те­ля и не­го­ва­та ро­ди­на – Сер­ван­тес и Ис­па­ния; Пуш­кин и Ру­сия. Кой днес би се за­ел да ос­пор­ва та­зи връз­ка?! Нес­лу­чай­но Уна­му­но ока­чес­т­вя­ва кни­га­та на зна­ме­ни­тия си съ­на­род­ник ка­то биб­ли­я­та на Ис­па­ния, а след Бе­лин­с­ки, оп­ре­де­лил „Ев­ге­ний Оне­гин” за ен­цик­ло­пе­дия на рус­кия жи­вот от на­ча­ло­то на ХIХ век, рус­на­ци­те не спи­рат да про­въз­г­ла­ся­ват: „Пуш­кин ­ на­ше все! Пуш­кин – это Рос­сия!”.

За нас, бъл­га­ри­те, пи­са­те­лят, кой­то та­ка не­от­де­ли­мо ста­на ед­но с Бъл­га­рия, е Ни­ко­лай Хай­тов. Не знам да­ли за не­го­ви­те „Ди­ви раз­ка­зи” мо­же да се твър­ди, че са биб­ли­я­та на Бъл­га­рия или ен­цик­ло­пе­дия на бъл­гар­с­кия жи­вот от сре­да­та на ми­на­лия век. Но в ед­но съм аб­со­лют­но си­гур­на: в ця­ло­то твор­чес­т­во на Ни­ко­лай Хай­тов, във все­ки не­гов ред е заключен ко­дът на Бъл­га­рия. Це­лия си жи­вот той из­пъл­ни, ос­мис­ли с Бъл­га­рия. В ду­ми, в об­ра­зи, в мис­ли, в чув­с­т­ва, във въж­де­ле­ния, в де­ла той пре­съз­да­де нейния ду­х, нап­ра­ви го зрим – от плът и кръв.

Не­що по­ве­че – писателят во­ю­ва­ше за Бъл­га­рия. Във вре­ме­на, ко­га­то ду­хът й вся­чес­ки бе приспиван, умър­т­вя­ван от ку­хи про­па­ган­д­ни кли­ше­та за ин­тер­на­ци­о­нал­но брат­с­т­во или гло­бал­но об­щес­т­во, от смаз­ващ ути­ли­та­ри­зъм, с ця­ла­та мощ на не­ве­ро­ят­ния си та­лант Николай Хайтов го съ­буж­да­ше, съ­жи­вя­ва­ше, въз­к­ре­ся­ва­ше за нов жи­вот.
Той бе­ше во­ин на ду­ха – на бъл­гар­с­кия дух. Во­ин не­из­то­щим, не­ук­ро­тим, страс­тен. Во­ю­ва­ше от­к­ри­то и бла­го­род­но. В бит­ка­та за Бъл­га­рия бе­ше ви­на­ги там, къ­де­то е не­об­хо­ди­мо. На пред­на­та ли­ния. Не кръш­ка­ше. Не клин­че­ше. Не се оп­лак­ва­ше. Ни­кой не бе­ше в със­то­я­ние да го спре. Неп­рес­тан­но би­е­ше кам­ба­ни­те на бъл­гар­с­ка­та свяст. За­щи­та­ва­ше бъл­гар­с­ка­та при­ро­да, бъл­гар­с­кия език, бъл­гар­с­ка­та ис­то­рия, бъл­гар­с­ка­та кул­ту­ра, бъл­гар­с­ко­то об­ра­зо­ва­ние... – всич­ко, ко­е­то из­г­раж­да Бъл­га­рия, кос­ти­те и мус­ку­ли­те й, ду­ша­та й, ос­но­ва­та на ос­но­ви­те й – ду­ха й.

В пуб­ли­цис­тич­на­та си кни­га „Тро­ян­с­ки­те ко­не в Бъл­га­рия” писателят споделя: „Пра­вя всич­ко то­ва са­мо по вът­реш­но убеж­де­ние и ис­кам да по­мог­на. Аз се съп­ро­тив­ля­вам, то­ва зна­чи – съм жив!... За­що­то оби­чам Бъл­га­рия. И как­во­то съм, аз съм бла­го­да­ре­ние на бъл­гар­с­кия на­род и на бъл­гар­с­кия език. Имам дълг към то­зи на­род. Ето то­ва не мо­гат да го раз­бе­рат се­га мла­ди­те хо­ра, с ко­и­то раз­го­ва­рям. Ду­ма­та „дълг” за тях е не­поз­на­та. То­ва, за­ра­ди ко­е­то Лев­с­ки е оти­шъл на бе­си­ло­то”.

„От­къ­де на­ми­ра си­ли?” – се пи­та­ха мно­зи­на. На­ми­ра­ше ги в Бъл­га­рия. Тя не­го бе из­б­ра­ла. А той й се от­да­ва­ше с ця­ло­то си сър­це и ця­ла­та си ду­ша. Бе­ше за нея щит и меч. И тя го за­реж­да­ше с енер­гия, вдъх­но­вя­ва­ше го за ви­со­ки по­мис­ли и ви­со­ки де­ла. За­то­ва во­ю­ва­ше не­у­мо­ри­мо – до­ри то­га­ва, ко­га­то все­ки друг би рух­нал, би се от­ка­зал. И по­беж­да­ва­ше. Мно­­го от по­­бе­­ди­­те му ще да­­ват плод ед­­­ва в бъ­­де­­ще­­то. Пре­­ка­­ле­­но го­­лям е, за да го раз­­­бе­­рем още днес, за да го „сме­­лим”.
Ми­­си­­я­­та на Ни­­ко­­лай Хай­­тов не е прик­­­лю­­чи­­ла. Той те­­пър­­­ва ще во­­ю­­ва за Бъл­­­га­­рия. И ще по­­беж­­­да­­ва.

Ако се на­ло­жи с ед­на ду­ма да ха­рак­те­ри­зи­рам „Ди­ви раз­ка­зи”, бих ги оп­ре­де­ли­ла ка­то народопсихология. Ис­ка ли чуж­де­нец да раз­бе­ре не­що за бъл­га­ри­на, а бъл­га­ри­нът – за се­бе си, тряб­ва да че­тат и преп­ро­чи­тат „Ди­ви раз­ка­зи”. Труд­но ми е да ре­ша коя е пър­воп­ри­чи­на­та за не­сек­ва­що­то им оба­я­ние.
До­пус­ка­ла съм, че е че­па­ти­ят им, „див” език – ка­то че ли от­б­ля­сък от оно­ва пър­воз­дан­но Сло­во, ко­е­то (по не­заб­ра­ви­ми­те проз­ре­ния на еван­ге­лис­та) е би­ло в на­ча­ло­то и без ко­е­то не е ста­на­ло ни­що от то­ва, ко­е­то е ста­на­ло. За­що­то ду­ма­та при Ни­ко­лай Хай­тов не е прос­то гра­ди­вен еле­мент на из­ре­че­ни­е­то, на раз­ка­за. Тя е ду­ма жи­ва, ду­ма-би­тие, ду­ма-все­ле­на.

В Днев­ни­ци­те си писателят е дал своя „раз­шиф­ров­ка” на ду­ма­та „див”. „Ди­во­то” според него е обик­но­ве­но, кри­во дър­во, „ли­ва­да, изос­та­ве­на на Бо­жи­я­та про­ми­съл”, „ня­кое смо­та­но в трън­ки де­ре”, „окъл­ца­на­та и сдъв­че­на родна при­ро­да”, „ро­ви­ни­те, под­мо­ли­те и пе­ще­ри­те”, с други думи –  „жи­во­пис­ни­ят ха­ос” на ро­ди­ната (21 яну­а­ри 1970 г.).
Но не, не са­мо сло­во­то на Ни­ко­лай Хай­тов оча­ро­ва ста­ро и мла­до. Не! Чу­до­дей­но е въздействието на „Ди­ви раз­ка­зи” за­ра­ди пър­вич­на­та, су­ро­ва прав­да в тях за жи­во­та и смърт­та, за лю­бов­та и ом­ра­за­та, за кра­со­та­та, за чо­ве­ка.

Пър­во­об­ра­зи­те на ге­ро­и­те му ще намерим в неговите Днев­ни­ци­ – в тън­ки­те, не­о­чак­ва­ни опи­са­ния на ре­ал­ни хо­ра, ко­и­то пи­са­те­лят е срещ­нал на раз­ход­ка из го­ра­та, на ули­ца­та, в служ­ба­та... У все­ки­го той е ус­пял да от­к­рие ня­как­во „зрън­це”, то­ест оно­ва, ко­е­то по осо­бен на­чин ка­то че ли ос­ве­тя­ва са­мия чо­век из­вът­ре, пра­ви го един­с­т­вен, не­пов­то­рим. И чрез което пи­са­те­лят се до­кос­ва до об­що­чо­веш­ко­то: „Вър­вя през Усой­ка и виж­дам сред храс­та­ла­ка Джен­дов Ги­ру. За­ха­пал ед­но ли­ко, раз­ряз­ва с че­кий­ка ко­ра­та на са­мо­рас­ла че­ре­ша, аш­ла­дис­ва. „Как­во пра­виш, чи­чо Ги­ру?” „Аш­ла­дис­вам!” Цеп­не с че­ки­я­та ко­ра­та, под­в­ре го­то­вия ле­то­рас, за­вие кра­и­ща­та му и го за­вър­же. Пи­там го за­що аш­ла­дис­ва. „За ха­ир.” Ви­дях го, че се за­дъх­ва, и от­но­во пи­там: „Как­во ти е?” „Сър­це!” И пак млък­на. „Ба­ра ми се не­що!” ­ до­ба­ви той и по­ве­че не ме пог­лед­на.” (28 юни 1962 г.)

За­бе­ляз­ва­те ли свет­ли­на­та, ко­я­то струи от Джен­дов Ги­ру – един най-обик­но­вен, „див” чо­век, българин? Та­зи свет­ли­на –  свет­ли­на­та на чо­ве­ка въ­об­ще! – сияе с пъл­на си­ла в ти­та­нич­ни­те ха­рак­те­ри и съд­би, раз­к­ри­ти в „Ди­ви раз­ка­зи”. В Ка­ньо от „Ме­рак”, кой­то меч­тае мъ­же­те да се на­у­чат да оби­чат, за да ги ви­ди „на­ки­че­ни със здра­вец ­ ка­то Юме­ра”. В Га­тю от „Дър­во без ко­рен”, кой­то не мо­же да ос­та­ви пъл­нок­ръв­но­то си, ис­тин­с­ко би­тие на се­ло за злат­ния „ка­фез” в гра­да. В Ме­тю Де­ли­ка­ди­ров от „Гор­с­ки дух”, кой­то за ни­що на све­та не ще поз­во­ли лам­те­жът на чо­ве­ка да „кър­ди­са” го­ра­та. В Ка­ра­и­ван от „Ко­зи­ят рог”, кой­то цял жи­вот ще бо­лее по ос­к­вер­не­ния си дом и чий­то ли­чен про­тест ще пре­рас­не в за­щи­та на всич­ки по­ру­га­ни и онеп­рав­да­ни.

В Ра­йо от „Ка­лин­ки­ни­те ча­но­ве”, кой­то ще пре­не­се лю­бов­та към сво­я­та же­на, отиш­ла си ра­но от тоя свят, до соб­с­т­ве­на­та си смърт. В Го­го­ша от „Чер­но­то пи­ле”, кой­то ще обу­чи ко­со­ве да по­щят въш­ки­те от гла­ва­та му, но да по­щят и „све­тов­ни­те неп­рав­ди”. В Се­лим от „Сват­ба”, за­щи­тил чест­та на ро­да си и спе­че­лил лю­бов­та на бла­го­дарна­та Хат­те. В майс­тор Лию от „Из­пит”, кой­то ще по­ка­же на не­до­вер­чи­ви­те се­ля­ци от Хам­бар­де­ре що е майс­тор­лък и как се за­щи­та­ва той. Във Вла­шо от „Пъ­те­ки”, кой­то не прос­то ще чув­с­т­ва „ду­ша­та на пъ­те­ка­та”, но ще вграж­да в нея и час­ти­ца от соб­с­т­ве­на­та си ду­ша. В Ра­ма­дан­чо от „Дер­ви­шо­во се­ме”, кой­то от нес­по­де­ле­на­та си лю­бов към Сил­вин­ка ще про­у­мее като как­во са това ми­ло­сър­ди­е­ и чо­ве­щи­на­...

Та­ка –  „тух­ла” по „тух­ла” – се из­г­раж­да в „Ди­ви раз­ка­зи” об­ра­зът на бъл­га­ри­на, ду­хът на бъл­га­ри­на, бъл­га­ри­нът. Та­къв, ка­къв­то той ис­ка да се ви­ди. Та­къв, ка­къв­то той е в не­на­кър­ни­ма­та си съ­щи­на. При Ни­ко­лай Хай­тов дел­нич­но­то, ло­шо­то в бъл­га­ри­на, изоб­ра­зе­но в хо­ра ка­то че ли без ли­ца, е са­мо фон, вър­ху кой­то се раз­г­ръ­ща бла­го­род­на­та стра­на на ха­рак­те­ра му, въп­лъ­тен в мощ­ни, ре­леф­ни ге­рои.

В то­зи сми­съл ре­а­лис­тът Хай­тов е не­поп­ра­вим ро­ман­тик. Той не прос­то въз­к­ре­ся­ва и съх­ра­ня­ва същ­нос­т­ни­те чер­ти на бъл­га­ри­на от близ­ко­то или да­леч­но ми­на­ло, но и – най-ве­че! – съз­да­ва, за­да­ва нрав­с­т­ве­ния му об­лик, към кой­то той тряб­ва да се стре­ми за в бъ­де­ще, за да съх­ра­ни сво­я­та са­мо­бит­ност, се­бе си във все по-гло­ба­ли­зи­ра­щия се свят.
За­то­ва „Ди­ви раз­ка­зи” ще ста­ват, стру­ва ми се, все по-ак­ту­ал­ни. Тях­но­то зна­че­ние за се­бе­от­к­ри­ва­не­то и се­бе­поз­на­ни­е­то на бъл­га­ри­на все по­ве­че и по­ве­че ще се увеличава. Вли­я­ни­е­то им вър­ху бъл­гар­с­ко­то об­щес­т­во те­пър­ва ще се раз­рас­т­ва. Не­що по­ве­че – след ка­то гур­бет­чийс­т­во­то, ма­кар ве­че в по-усъ­вър­шен­с­т­ва­ни и прик­ри­ти фор­ми, се вър­на, то­ва ще е кни­га­та, чрез ко­я­то бъл­га­ри­нът – където и да е по света – ще се са­мо­и­ден­ти­фи­ци­ра.

Уди­ви­те­лен в то­ва от­но­ше­ние е об­ра­зът на из­г­на­ни­ка Иб­рям-Али. Ко­га­то се връ­ща в се­ло­то, по­ве­де­ни­е­то му обър­к­ва пред­с­та­ви­те ни за ко­рав чо­век, ко­го­то го смърт­та не ло­ви: „Ка­то ми­на­ва пок­рай дър­ве­та­та, къ­са бу­ко­ви шум­ки и ги дъв­че.
­  В на­шия край, ­ ви­ка, ­ шу­ма­та е ка­то че­вер­ме. В Ана­до­ла ня­ма шум­ки за илач, а во­да­та им е, да про­ща­ваш, ка­то по­мия.
- Ви­ди ли ко­рит­це, и спи­ра:
­  Ча­кай да пи­ем!
Сле­зе от ка­тъ­ра, пие, ту­ри си гла­ва­та под чу­чу­ра, гре­бе от ко­рит­це­то с две ръ­це и плис­ка въз очи­те, плис­ка...
Ка­то вля­зох­ме в бо­ри­ка­ша, спря до ед­на бо­ри­ка, по­ба­ра я, ка­то да я пог­ла­ди, а че я пре­гър­на...”

Не знам да­ли в на­ша­та ли­те­ра­ту­ра има сце­на, в ко­я­то по та­къв не­ос­по­рим и ка­те­го­ри­чен на­чин да е изоб­ра­зе­на лю­бов­та към ро­ди­на­та. Не знам да­ли и в све­тов­на­та ли­те­ра­ту­ра се среща. Без сан­ти­мен­тал­нос­ти. Без съл­зи. Без фалш. И ко­га­то ед­на на­род­на пе­сен – „Ру­фин­ка й бол­на лег­на­ла...” –  ста­ва при­чи­на за смърт­та на Иб­рям-Али, но и го из­ди­га до сфе­ри­те на без­с­мър­ти­е­то, прос­то из­вед­нъж про­у­мя­ваш – оба­я­ни­е­то на „Ди­ви раз­ка­зи” е скри­то тък­мо в не­сек­ва­що­то, страс­т­но ро­до­лю­бие и чо­ве­ко­лю­бие, ко­е­то струи от всич­ки ге­рои в сборника и ги пра­ви плът­ни, убе­ди­тел­ни, въз­дейс­т­ва­щи, си­лни.
Впро­чем са­ми­ят Ни­ко­лай Хай­тов го е ка­зал в Днев­ни­ци­те си: „Ед­на дар­ба мо­же да от­х­вър­чи на въз­бог са­мо на кри­ле­те на ед­на го­ля­ма обич към хо­ра­та и към ро­ди­на­та.”


д-р Елена Алекова


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки