Какво можем да научим от медицината на пътуването


Какво можем да научим от медицината на пътуването
14 Юли 2016, Четвъртък


Във ваканционните дни ни гостува със съвети доц. д-р Радка Тодорова, дм

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

През последните години международният транспорт се разраства с неизмерима скорост. През 2000 г. броят на международните пътници достига 698 млн., което е рекорден брой за последното десетилетие. Всяка година повече от 50 млн. човека от индустриално напредналите държави посещават развиващите се страни, особено в Африка и Азия. Миграционният поток също обуславя придвижване на много хора, които прекосяват международните граници.

Пътуващите са изложени на редица рискове за здравето си, които включват обичайни и екзотични заболявания и травматизъм. При престой от 1 месец при 20-70% от тях възниква някакъв здравословен проблем. Завърналите се в родината си могат да изявят прояви на „вносно“ заболяване, с което клиницистите са малко запознати. Пътуващите трябва да знаят за тези рискове, както също и за възможността до голяма степен те да бъдат избегнати.

Медицината на пътуването е нова дисциплина, появила се в началото на 90 години на ХХ век в отговор на нуждите на предприемащите пътуване. Тя представлява конгломерат от познания от много други медицински специалности – епидемиология, инфекциозни болести, тропическа медицина, социална медицина и др. Но си има и своя „територия“. Нейна цел е да помогне за предпазването от заболявания и травми чрез здравна информираност, адекватни ваксинации и практически съвети как да се справят с проблеми, възникнали при самия път от едно място на планетата до друго.
В подготовката за здравословно пътуване могат да се очертаят четири насоки: оценка на общото здраве, анализ на маршрута, избор на подходящи ваксинации и информация за предпазване от болести и поддържане на здравето.

Оценка на общото здраве. Изключително важно е да се прецени общото здравословно състояние преди пътуването – прекарани заболявания, съпътстващи здравословни неразположения, които могат да се изострят от пътуването, прием на лекарства, алергия към медикаменти и храни, възрастови особености, наличие на бременност. Така например при бременните живите ваксини са противопоказни.
Пътуващият с хронични заболявания трябва да носи документ, удостоверяващ диагнозата и състоянието му, достатъчно количество лекарства, разпределени на различни места в багажа, вкл. и ръчния, в случай на загуба на някоя от пътните чанти. Лицата с хронични стоматологични страдания трябва да преминат обстоен преглед преди тръгването на далечен път, за да се избегнат инвазивни процедури в други страни.

Анализ на маршрута. При обсъждане на маршрута трябва да се имат предвид всички негови детайли: дата на тръгване и връщане, сезон, район, продължителност на престоя, цел, дали пътуването е групово, финансовата обезпеченост, планирани дейности, условия на настаняване и т.н.
Продължителните пътувания и ниските санитарно-битови условия са свързани с по-често възникване на усложнения. Важно е да се знае епидемичната обстановка в мястото, което ще бъде посетено, напр. текущи взривове и епидемии. Това може да наложи допълнителни предпазни мерки. Такава информация може да се намери на интернет страниците на СЗО, Центъра за контрол на болестите, САЩ, и редица други организации.

Ваксинации. Предпазването на пътуващите от инфекциозни болести е от изключително значение, тъй като голяма част от тях са ваксинопредотвратими.
Ваксините при пътуващите се разделят на задължителни, препоръчителни и рутинни. За задължителните се изисква сертификат. Имунизациите се определят индивидуално според маршрута, активността и времето до отпътуването. В днешно време има ускорени схеми на ваксиниране срещу хепатит А и В, което е от значение при спешно наложило се тръгване на път.

Задължителни (със сертификат) ваксини са: менингококова (при пътуване в Саудитска Арабия по време на поклонничество) и срещу жълта треска
Препоръчителни са тези срещу дифтерия, хепатит А и В, коремен тиф.
За специални групи се прилагат и имунизации срещу грип, бяс, японски енцефалит; пневмококова инфекция.
Информация за предпазване от болести и поддържане на здравето. Не по-маловажни са и съветите за предпазване от болести и поддържане на здравето при самото пътуване, както и начините за справяне при възникнал проблем.


В категории: Алтернативно лечение , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки