Как да се пазим от слънцето


14 Юли 2016, Четвъртък


Преди всичко не трябва да стоим или работим дълго на слънце с непокрита глава.


Не е за препоръчване да се полагат физически усилия и при висока температура, в много влажен въздух и в помещения със затруднена вентилация. Желателно е да се почива на всеки 15 минути.
Препоръчва се да се обличат широки, проветриви дрехи, които не затрудняват топлоотделянето и изпаряването от повърхността на тялото.

Храната трябва да бъде лесносмилаема и в по-малки количества. В горещи дни алкохолът е забранен, тъй като повишава опасността от топлинен удар. Но не бива да се пият и ледени течности, защото те затрудняват топлоотделянето. Към течностите и храната може да се добавя повече сол, за да се попълни загубата на хлориди в резултат на изпотяването.
На работното място трябва да се поддържа умерена температура и да се осигури добра вентилация. А там, където е възможно (кораби, мини, леярни заводи), следва да се увеличат броят и продължителността на почивките.

Болните от сърдечносъдова недостатъчност, затлъстяване, хипертония и Базедова болест не бива да работят при висока температура, нито да престояват дълго на места, където е топло и задушно. Покачването на температурата с 1,3 градуса и намаляването на изпотяването са първите признаци, че настъпват опасни усложнения и човек трябва да напусне работното място.
Прогнозата при леките случаи е добра, но при тежките – съмнителна поради опасността от появата на сърдечни, нервни и психични проблеми. Тя е особено голяма при възрастните хора със сърдечносъдови заболявания. В случай на инцидент човек губи работоспособността си поне за една седмица. А след прекаран слънчев удар тя нерядко остава трайно намалена.

Пострадалият трябва да бъде поставен на хладно, сенчесто и добре проветрено място, при пълен покой. Дрехите му трябва да бъдат съблечени незабавно, а той самият да бъде обвит във влажни чаршафи или тялото му да бъде потопено във вода, чиято температура е еднаква с тази на помещението. Температурата на водата трябва да се понижава постепенно. Пострадалият трябва да пие подсолени течности, с температура 35 градуса, а на главата му да се постави лед. Сполучливо народно средство е тялото да се намаже с кисело мляко. Тези мерки се прилагат, докато ректалната температура на пострадалия спадне до 38 градуса. При тежки случаи обаче се налага спешно болнично лечение.
В горещото време трябва много да внимаваме и с лекарствата, които приемаме. Много от тях задължително трябва да се съхраняват при температура под 25 градуса по Целзий – антибиотиците, инсулинът, болкоуспокояващите.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки