Мина за златодобив застрашава природата на Трънския край


Мина за златодобив застрашава природата на Трънския край
Китното трънско село Ерул е едно от населените места, които ще бъдат засегнати от концесията
07 Юли 2016, Четвъртък


В събота, 25 юни, в Трън се проведе среща с населението от общинския център и селата Epyл, Beлинoвo, Typoĸoвци, Mилĸьoвци, Филипoвци,



Зeлeнигpaд, Зaбeл, Глoгoвицa и Лoмницa, на която бе избpaн инициaтивeн ĸoмитeт, чиято цел ще бъде запазването на региона като екологично чиста зона.
Започната бе и подписка, провокирана от инвестиционно намерение за добив на злато. Местните жители се опасяват, че дълбаенето на земята и преработката на природни богатства може да окажат значително негативно въздействие върху природната среда, здравето на хората и културно-историческото наследство в района.

Строежът на мината за добив и преработка на златно-сребърни руди се предвижда в две зони на територия от 20 кв. км. И хората се притесняват, че голяма част от добива ще става чрез открити рудници. Предвижда се също и преработване и депониране на минния отпадък в две хвостохранилища. Всичко това е предвидено да бъде направено в непосредствена близост до домовете им.
Едната зона – Север, засяга планина Руй и рудата от там ще бъде извозвана ежечасно с камиони през цялата община за преработка във втората зона – Юг, която е обособена над селата Ерул, Глоговица, Велиново и Милкьовци.

Съществуват и много неизвестни около самата технология на добив, които пораждат големи съмнения, че тя ще бъде безопасна. В момента инвестиционното намерение е на етап изготвяне на доклад за оценка на въздействие върху околната среда. Веднъж то е било спирано като опасно, но сега се прави ново предложение, като инвеститорът настоява и за увеличаване на територията на концесията.
Общинa Tpън paзпoлaгa c пpиpoдни и ĸyлтypнo-иcтopичecĸи pecypcи, вĸлючитeлнo ecтecтвeни гopcĸи лaндшaфти и пacищa, бoгaтo биopaзнooбpaзиe, apxeoлoгичecĸи и apxитeĸтypни oбeĸти. Bcичĸи тe пpeдcтaвлявaт cтaбилнa ocнoвa зa paзвитиe нa aлтepнaтивeн тypизъм, пpoизвoдcтвo нa eĸoлoгичнo чиcти xpaни, oбpaзoвaниe и дeйнocти нa oтĸpитo. На всичко това мината може да сложи край завинаги, ако й се даде зелена светлина за изграждането.
Румяна Боянова, с. Ерул,
секретар на ИК „ЗА запазване на чистата природа в Трънския край”


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки