Климатично и балнеолечение при сърдечносъдови заболявания


Климатично и балнеолечение при сърдечносъдови заболявания
Вършец е подходящо мято за сърдечно болни
30 Юни 2016, Четвъртък


Кой са най-подходящите центрове за този вид терапия

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Балнеолечението се препоръчва при хипертонична болест (без случаите с кризисни състояния, мозъчна, кардио- и нефросклероза); есенциална хипотония; функционални сърдечносъдови смущения; исхемична болест (без случаите с чести и изразени стенокардийни пристъпи и сърдечна недостатъчност); състояния след прекаран миокарден инфаркт (не по-рано от 1 месец след настъпването му при стабилен пулс и стабилен коронарен резерв, в задоволително общо състояние); неусложнени форми след сърдечни операции; остатъчни явления след прекаран тромбофлебит (3-5 месеца след стихване на острите и подострите явления) и при начални стадии на облитериращ тромбангит и Рейно.

Курортолечението обаче е противопоказно в случаите, когато са установени: изразена склероза на мозъчните и бъбречните съдове; хипертония в напреднал стадий; сърдечна недостатъчност 2-ра и 3-та степен; аневризми на сърцето, аортата или големите съдове; значителни разстройства на кръвообращението; чести пристъпи на пароксизмална тахикардия; синдром на Адам – Стокс и склонност към тромботични процеси.
Един от най-известните и посещавани курорти в страната, изграден като национален център за лечение, рехабилитация и профилактика на сърдечносъдовите заболявания, е Банкя.

Климатът на курорта е умероноконтинентален, с подпланинско влияние. Условията са благоприятни за целогодишно провеждане на климатобалнеолечението.
Минералната вода е хомотермална (35-37 градуса), с ниска минерализация (0,280 g/l), хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, с много приятни питейно-вкусови качества. Тя съдържа още метасилициева киселина и малки количества флуор, рН-9,6. Подходяща е за питейно, инхалационно и външно балнеолечение. В курорта се провеждат разнообразни процедури – външно балнеолечение, минерални вани, различни преформирани физикални фактори и кинезитерапевтични програми за повишаване функционалния капацитет на сърдечносъдовата система.

Най-известният курорт в Северна България, разположен на 380 м надморска височина в подножието на гористите северни склонове на Стара планина, е Вършец. Той е специализиран предимно за стабилизираните форми на хипертония, компенсирани състояния след прекаран миокарден инфаркт, ангионеврози.
Минералната вода тук е хомотермална (36-38 градуса), слабо минерализирана (0,194 g/l), хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, рН – 8,7, с приятни питейно-вкусови качества. Съдържа известно количество метасилициева кисилина. Подходяща е за питейно и външно приложение.

Нареченски бани са разположени в Родопите, на 40 км южно от Пловдив, на 620-660 м надморска височина. Курортът е специализиран предимно за функционални и органични мозъчно-съдови и периферно-съдови заболявания, по-леки форми на миокардиодистрофии и коронарна болест, хипертония.
Климатът е нископланински, преходно-континентален с известно средиземноморско влияние.
Минералните води са хипотермални (23-25 градуса), слабо минерализирани, сулфатно-хидрокарбонатно-натриеви. Съдържат радон (1300-4070 бекерела/л), метасилициева  киселина, рН – 7,3, с добри питейно-вкусови качества. Водата се използва предимно за външно и питейно балнеолечение.

Могат да се препоръчат още някои центрове с местно значение. Един от тях е Девин. Той е разположен в Централните Родопи на 710-780 м надморска височина. Отличава се с преходно-континентален нископланински климат, благоприятен за балнеоклиматолечение и профилактика на хипертония и съдово-вегетативни разстройства.
Минералните води са термални (37-44 градуса), слабо минерализирани (0.223 g/l), хидрокарбонатно-натриеви, рН – 9,4, с добри питейно-вкусови качества.
Хасковски минерални бани се намират в Източните Родопи на 280 м надморска височина. Те са предимно балнеологичен курорт за лечение на съдовите заболявания, вкл. Болестта на Бюргер.

Стефан Караджово отстои на 44 км югоизточно от Ямбол, на 350 м надморска височина. Предимно балнеологичен курорт, който функционира целогодишно. Препоръчва се за по-леките форми на сърдечносъдови заболявания.
Минералната вода е хипертермална (21 градуса), минерализация – 1.47g/l, хидрокарбонатно-калциево-магнезиева, въглекисела, приятна за пиене, рН – 6,4.


В категории: Алтернативно лечение , Медицина

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Marina Khoruzha
12.10.2022 19:36:40
0
0
Интересует рехабилитация
2
Дияна Христова
10.02.2021 12:04:21
0
0
Как става постъпването?
1
Dr Hendrik
08.03.2018 01:36:58
0
1
ЕВРОПЕЙСКО КАРДИОЛОГИЯ (ИСС)
Получаване на лечение и превантивни мерки на сърдечно - съдовите и
Исхемичните болести се чуват от един от най-великите европейци
Кардиологът (DR JEROEN HENDRIK) и експертният отдел по кардиология,
Университета в Аделаида. Тук получавате правилното лечение, превантивно
мерки за тези заболявания и най-голямата гаранция / консултиране, което заслужавате
да се улесни доброто здраве ...
Ако проявявате интерес, моля напишете ни фармакологичната клиника на този имейл по-долу ...
EMAIL >>> drjeroenshendrikspharms @ услугата. COM
БЛАГОДАРЯ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки