Календар на самочувствието


30 Юни 2016, Четвъртък


Според месечната прогноза хубавите и топлите дни ще преобладават. По тази причина младите майки трябва да се съобразяват с моментното състояние

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

на времето и задължително да използват тези условия за закаляване на децата.
Припомняме, че най-подходящо време за това и особено за кърмачетата е до 11 часа сутрин и след 18 часа след обяд.
Очакваните високи температури през месеца налагат и осигуряването на достатъчен прием на течности от всички деца: било под формата на чай, било на преварена вода за кърмачетата или на обикновена вода и плодове за големите палавници.

През този месец почивният сезон ще бъде вече в разгара си. Прогнозираните условия го правят благоприятен за всички видове бани (слънчеви, въздушни) и къпания на открито. Най-подходящи за слънчеви бани са часовете между 8 и 9 и 11 и 12 сутрин.
Къпането във водните басейни трябва да се извършва при температура на въздуха не по-ниска от 24-30 градуса и на водата 20-28 градуса.

Летуващите, които страдат от стомашни заболявания (главно язви!), от заболявания на вените и от алергия, трябва особено да внимават при излагане на прякото въздействие на слънчевите лъчи. Почиващите по онези наши плажове, които са осеяни с красиви пясъчни дюни, трябва да научат, че в сниженията между тях  вероятността от получаване на топлинен удар е неколкократно по-голяма, отколкото на открито.

Прогнозираните метеорологични условия през юли са подходящи за курортолечение на хронични бронхити (но не и на остри катари на горните дихателни пътища) и балнеолечение на ставни заболявания. Хората с високо кръвно налягане и атеросклероза обаче трябва да бъдат особено внимателни за прякото въздействие на слънчевите лъчи.
При съчетаването на висока температура с висока влажност (т. нар. влажно-тропично време), което може да се случи в някои области по Черноморието и поречието на Дунав, трябва да се има предвид опасността от настъпване на депресии, разсеяност и отслабване на рефлексните реакции на организма, което е важно за шофьорите и органите на КАТ.

Високата температура, особено ако е в съчетание с висока влажност, е неблагоприятен фактор и за работещите в затворени помещения. Това налага въвеждането на климатични инсталации, осигуряването на газирана вода или кисело мляко, по-чести почивки (където се налага), хигиенни душове след работа и други.
В храната трябва да преобладават повече зеленчуци и плодове (не, разбира се, в консервиран вид) и по-малко тлъстини.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки