Накъде при проблеми с дихателната система


30 Юни 2016, Четвъртък


Климатичните условия са много важни в тези случаи

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Балнеотерапията оказва благоприятно въздействие при различни заболявания на дихателната система като хронични ринити, фарингити, синуити, тонзилити, ларингити; хронични бронхити (без случаите със силно проявен емфизем) и бронхиална астма (без случаите с чести пристъпи и значителни нарушения на сърдечносъдовата система и белите дробове).
Тя обаче е противопоказна при сърдечна декомпенсация, гнойни процеси в белите дробове, активна белодробна туберкулоза и бронхиектазии.
Един от най-подходящите центрове за балнеоложки процедури при заболявания на дихателната система се намира в Сандански. Градът е известен и като климатичен курорт. Разположен е в подножието на югозападните склонове на Пирин. Надморската му височина е 215-240 м.

В обявения за национален курорт за лечение на хроничните белодробни заболявания особено добре се повлияват и стабилизират болните с бронхиална астма (инфекциозно-алергична и смесена форма), състояния след прекарани бронхопневмонии, след белодробни операции, хронични риносинуити и фарингити.
Климатът се характеризира с ценни биоклиматични показатели. Той е преходно континентален, подпланински, с ясно изразено средиземноморско влияние. Средногодишната температура е най-висока за България (13,9 градуса). Времето е устойчиво, без резки температурни инверсии. Всичко това характеризира климата като най-щадящ, особено през есенно-зимния сезон.

Минералните води са хипертермални (42-81 градуса), слабо минерализирани (0,627-0,653 g/ l), хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви. Съдържат метасилициева киселина и флуор, с приятни питейно-вкусови качества. Подходящи са за външно и питейно балнеолечение, инхалации.
През летния сезон се прилагат разнообразни балнеопроцедури на открито, вани, индивидуални и групови инхалации и питейно лечение (20-25 м/кг дневно). Климатотерапията и профилактиката се провежда чрез лечебна общо укрепваща и дихателна гимнастика, игри и разходки на открито, слънчеви бани, плуване и пр. 
Велинград е един от най-известните и красиви балнеоклиматични курорти. Разположен е в Западните Родопи, на 750-850 м надморска височина.

Климатът е преходно континентален, смекчен от средиземноморско влияние. Лятото е умерено топло, зимата – умерено студена, есента е по-топла от пролетта. Чистотата на планинския въздух, значителното слънчево греене, възможностите за продължително пребиваване в по-високите околности осигуряват условия за благоприятно климатолечение, профилактика и пълноценен отдих.
Минералните води са другото голямо богатство на курорта. Тук бликат над 70 извора с хипертермална вода (46-94 градуса), ниска минерализация – (0.187-0,648 g/l), сулфатно-хидрокарбонатно-натриеви, рН – 8,2 – 9,2. Съдържат още метасилициева киселина, флуор, а в някои от тях се срещат радон и сулфиди.

Климатичните дадености и минералните води благоприятстват лечението и профилактиката на хронични алергични, инфекциозни и смесени форми на риносинуити, хронични бронхити, пневмонии, всички форми на астма, състояния след белодробни операции.
В различно съчетание, според потребностите на пациентите, се прилагат външно и питейно балнеолечение, инхалации, иригации, подводна гимнастика, подводен душов масаж и др.
Момин проход се намира в тясно дефиле в югозападните разклонения на Средна гора на 530 м надморска височина.

Климатът е умерено континентален с подпланински и долинен характер. Минералната вода е хипертермална (64 градуса), слабо минерализирана (0,960 g/l), сулфанто-натриева, радонова, силициева, рН – 7,7 с приятни питейно-вкусови качества.
Климатът и минералната вода с радиоактивен радон благоприятстват лечението на хронични заболявания на горните дихателни пътища, ситуити, бронхити от алергично, инфекциозно и смесено естество.
Прилагат се различни форми на външно балнеолечение – вани, басейни, лечебни душове, инхалации в т. нар. еманаториум, иригации, инхалации.

В околностите на Момин проход могат да се ползват балнеологичните курорти от местно значение –  Долна баня (на 11 км) и Костенец баня (на 12 км), които се препоръчват за балнеолечение и на дихателните заболявания.
От средно високопланинските курорти най-популярни са Куртово, Юндола, Боровец и Белмекен. През топлите дни на годината те са подходящи за лечение на атипичните форми на неусложнената, стабилизирана бронхиална астма, без дихателна недостатъчност. Активни фактори за провеждането на климатолечението са чистотата на въздуха, богатото съдържание на отрицателни аеройони, трениращата общата реактивност зона на субкомфорт.

Много подходящо при белодробни заболявания е морското климатолечение. Благоприятните климатични фактори край брега на морето оказват положително въздействие и върху някои широко разпространени заболявания като хронични бронхити, бронхиална астма, възпалителни хронични заболявания на горните дихателни пътища. Задължително условие е тези заболявания да са в ремисия и неусложнени.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки